#

Gespreid betalen

Uw zorgpremie, eigen risico of eigen bijdrage gespreid betalen

Er kunnen zich verschillende situaties voordoen waarin u tijdelijk in de knel komt met het betalen van uw zorgpremie, het eigen risico of de eigen bijdrage. Bij Menzis kunt u een gespreide betaling aanvragen. U betaalt het bedrag dat u open hebt staan dan in termijnen. U kunt deze gespreide betaling aanvragen in Mijn Menzis.

Hoe werkt gespreid betalen?

 • Op basis van het openstaande bedrag doen wij een voorstel voor een aflossingsbedrag en een aantal termijnen. U kunt ook kiezen voor minder termijnen en een hogere aflossingsbedrag.
 • Zodra we uw aanvraag hebben verwerkt, krijgt u een bevestiging per post;
 • U kunt alleen een gespreide betaling aanvragen als u akkoord gaat met betalen via automatische incasso;
 • U betaalt geen administratiekosten of rente.
 • Alleen de verzekeringnemer (de polishouder) kan een gespreide betaling aanvragen. Hij of zij kan dit ook doen voor andere verzekerden op zijn/haar polis.
 • U kunt geen gespreide betaling aanvragen voor bedragen lager dan € 50.
Vraag een gespreide betaling aan

Betalen in termijnen

In onderstaande tabel ziet u welk bedrag u in welke termijn kunt aflossen en hoeveel u dan per maand moet betalen. De tabel geldt zowel voor een gespreide betaling van uw zorgpremie als voor een gespreide betaling van het eigen risico/de eigen bijdrage.

Bedrag premie/eigen risico/eigen bijdrage Max. aantal termijnen Minimum bedrag per termijn
€ 50 tot € 150 4 € 25
€ 150 tot € 300 6 € 25
€ 300 tot € 600 8 € 50
€ 600 tot € 900 10 € 75
Vanaf € 900 12 € 100

Voorbeeld: gespreide betaling eigen risico of eigen bijdrage

Karel heeft een ongeluk gehad. Hij is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Na onderzoek bleek hij alleen een lichte hersenschudding te hebben. Diezelfde avond mocht hij weer naar huis. Vorige week ontving Karel een rekening van Menzis. Ambulance vervoer wordt vergoed door Menzis, maar hij moet wel € 180 verplicht eigen risico betalen. Karel wil graag een betalingsregeling aanvragen, zodat hij de nota gespreid kan betalen.

Karel leidt uit bovenstaande tabel af dat hij € 180 in maximaal zes maanden moet terugbetalen. Hij moet dan dus € 30 per maand aflossen. Dit bedrag komt bovenop zijn maandelijkse premie.

Voorbeeld: gespreide betaling zorgpremie

Doordat Jan twee maanden geleden werkloos is geworden, heeft hij de zorgpremie voor zijn gezin niet kunnen betalen. De betaalachterstand is opgelopen tot € 450. Inmiddels heeft Jan weer zicht op werk, maar het openstaande bedrag wil hij graag in termijnen betalen. Jan leest in bovenstaande tabel dat hij het bedrag over maximaal acht maanden mag spreiden en dat hij minimaal € 50 per maand moet betalen. Jan besluit om Menzis voor te stellen € 60 per maand af te lossen. Dit bedrag komt bovenop de maandelijkse zorgpremie van zijn gezin.

Wie kan een gespreide betaling aanvragen?

 • Alleen de verzekeringnemer (de polishouder) kan een gespreide betaling aanvragen. Hij of zij kan dit ook doen voor andere verzekerden op zijn/haar polis.
 • Ouders voor hun kinderen (leeftijd maakt niet uit), mits allen op hetzelfde adres wonen.
 • Medewerkers van verpleeghuizen en verzorgingstehuizen voor hun cliënten.
 • Kinderen voor hun bejaarde ouders.
 • Kredietbanken en stadsbanken kunnen schriftelijk een gespreide betaling aanvragen voor hun cliënten.

Zorgverzekeringslijn.nl

Wilt u hulp bij het oplossen van uw betalingsproblemen bij Menzis en bij eventuele andere betalingsproblemen? Dan is Zorgverzekeringslijn.nl misschien iets voor u.

Zorgverzekeringslijn.nl is een informatie- en adviespunt voor vragen over de zorgverzekering. Zij ondersteunen mensen met financiële problemen en kan u verwijzen naar (schuld-)hulpverlenende instanties. Zij helpen u om uw financiële situatie op orde te krijgen.