#

Tijdelijk verblijf in het buitenland

U verblijft tijdelijk in het buitenland

Verblijft u tijdelijk in het buitenland? Studeert u bijvoorbeeld op een buitenlandse universiteit of gaat u een wereldreis maken? En vraagt u zich af hoe het zit met uw zorgverzekering in Nederland?

Voorbeeldsituatie

U gaat een semester in Barcelona studeren. U blijft bij Menzis verzekerd. Voor medisch noodzakelijke zorg in Spanje gebruikt u de Europese zorgkaart (EHIC). De kosten worden dan via de zorgverzekeraar in Spanje met Menzis verrekend. Heeft u geen aanvullende verzekering bij Menzis? Dan raden wij u aan een goede reisverzekering voor medische kosten af te sluiten.

Reisverzekering afsluiten Vraag de Europese zorgkaart aan

Wanneer blijft u verzekerd in Nederland?

In de onderstaande situaties moet u verzekerd blijven in Nederland.

Soort verblijf Voorwaarden behouden zorgverzekering
Studeren in het buitenland Bent u jonger dan 30 jaar en gaat u uitsluitend wegens studieredenen naar het buitenland, dan blijft u voor uw zorgkosten in Nederland verzekerd. Meer informatie.
Bent u 30 jaar of ouder, neem dan contact op met de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De SVB kan vaststellen of u in Nederland verzekerd blijft of dat uw zorgverzekering in Nederland moet stoppen. Meer informatie.
Stage in het buitenland U ontvangt alleen stagevergoeding of onkostenvergoeding.
Meer informatie.
Backpacken/Wereldreis U verblijft maximaal één jaar in het buitenland. Gaat u langer op reis, neem dan contact met ons op.
Au-pair U verblijft maximaal één jaar in het buitenland en betaalt er geen belasting. Gaat u langer of betaalt u wel belasting in het buitenland, neem dan contact met ons op.

Wanneer moet u uw zorgverzekering opzeggen?

In de volgende situaties moet u uw zorgverzekering opzeggen:

  • U werkt in een verdragsland in loondienst of als zelfstandige.
  • U werkt langer dan drie maanden in een niet-verdragsland in loondienst of als zelfstandige.
  • U gaat vrijwilligerswerk doen in het buitenland waarbij u een hogere onkostenvergoeding en/of beloning ontvangt dan € 150 per maand of € 1500 per kalenderjaar.

Meer informatie?

Staat uw situatie niet in het schema, of heeft u andere vragen over uw zorgverzekering bij tijdelijk verblijf in het buitenland? Bekijk dan de veelgestelde vragen of de buitenlandsite van het Zorginstituut Nederland. U kunt ook contact opnemen met Team Buitenland van Menzis: polisbuitenland@menzis.nl of +31 (0)53 485 34 77.