#

Zorgverzekering voor 18 jarigen

Premie betalen vanaf 18 jaar

Tot je 18e jaar ben je gratis verzekerd voor de Basisverzekering via je ouders. Vanaf je 18e verandert dit. Dan moet je premie gaan betalen. Je mag dan ook zelf beslissen of je een eigen zorgverzekering afsluit of dat je verzekerd blijft op de zorgverzekering van je ouders.

Gefeliciteerd! Je wordt 18 jaar

Denk jij op je 18e verjaardag aan je zorgverzekering? Vast niet! Menzis doet dit wel voor jou. Ruim een maand voordat je 18 wordt ontvang je een brief met daarin uitgebreide informatie over een zorgverzekering bij Menzis. Bij die brief zit ook een formulier waarmee je een eigen zorgverzekering aan kunt vragen of je huidige zorgverzekering kunt wijzigen.

Je eigen zorgverzekering

Wil je een eigen zorgverzekering aanvragen? Dan sta je voor een aantal keuzes:

  • Welke Basisverzekering sluit ik af? ZorgVerzorgd of ZorgZó.
  • Wil ik mij aanvullend verzekeren? De Basisverzekering dekt alleen medisch noodzakelijke kosten zoals een bezoek aan je huisarts. Sluit bijvoorbeeld de aanvullende verzekering JongerenVerzorgd af. Dé jongerenverzekering van Menzis, afgestemd op jouw leven.
  • Wil ik een aanvullende tandartsverzekering?
  • Wil ik een vrijwillig eigen risico? Hoe hoger het vrijwillig eigen risico, hoe lager de premie. Dat is voordelig. Maar er is ook een nadeel: als je zorgkosten maakt, bijvoorbeeld als je in het ziekenhuis beland, dan moet je het totale bedrag van je eigen risico in één keer kunnen betalen.
  • Kan ik mij collectief (met korting) verzekeren? Misschien kun je korting krijgen via een studentencollectiviteit, via je werk of via een instelling waar je lid van bent.

Verzekerd blijven op de zorgverzekering van je ouders

Ben je niet getrouwd en studeer je? Dan kun je er ook voor kiezen om verzekerd te blijven via je ouders. Wel kan je je zorgverzekering wijzigen. Je kunt bijvoorbeeld een andere aanvullende - of tandartsverzekering afsluiten of je vrijwillig eigen risico wijzigen.

Aanvragen en/of wijzigen

Je eigen zorgverzekering vraag je aan of wijzig je door de formulieren die Menzis jou ruim een maand voor je 18e verjaardag toestuurt in te vullen en terug te sturen. De veranderingen gaan in op de eerste dag van de maand na je 18e verjaardag. Het is heel belangrijk dat je een aanvraag of wijziging uiterlijk doorgeeft in de maand die volgt op de maand waarin je 18 wordt. Wijzigingen en aanmeldingen die later binnenkomen gaan pas in op 1 januari van het volgende jaar.

Als je via je ouders verzekerd bent bij Menzis en je wilt op je 18e een eigen zorgverzekering, dan kunnen jouw ouders jou ook via Mijn Menzis, optie Gezinslid op eigen polis, op een eigen polis zetten.

Mijn Menzis

Zelf je premie betalen

Je bent verplicht premie te betalen vanaf de eerste dag van de maand na je verjaardag. Ben je bijvoorbeeld jarig op 21 mei, dan moet je per 1 juni premie betalen.

Zorgtoeslag

Als je nog niet zoveel verdient, maar wel premie betaalt voor je zorgverzekering, dan kun je zorgtoeslag aanvragen. Dit is een financiële tegemoetkoming in de kosten van je zorgverzekering. Zorgtoeslag kan je aanvragen met behulp van het aanvraag- en wijzigingsprogramma huur- en zorgtoeslag op de website van de Belastingdienst.

www.toeslagen.nl

Heb je nog vragen?

Wil je meer informatie over de mogelijkheden voor een eigen zorgverzekering nu je 18 jaar bent? Bel dan met de Menzis klantenservice: 088 222 40 40 (lokaal tarief).