Betalingsregeling aanvragen

Een betalingsregeling aanvragen voor uw zorgpremie, eigen risico of eigen bijdrage

Er kunnen zich verschillende situaties voordoen waarin u tijdelijk in de knel komt met het betalen van uw zorgpremie, het eigen risico of de eigen bijdrage. Bij Menzis kunt u een betalingsregeling aanvragen. U betaalt het bedrag dat open staat dan in termijnen. U kunt deze betalingsregeling aanvragen in Mijn Menzis.

Hoe werkt een betalingsregeling?

Betaalt u uw zorgpremie, het eigen risico en de eigen bijdrage per acceptgiro dan kunt u een betalingsregeling aanvragen:

 • U kunt alleen een betalingsregeling aanvragen als u akkoord gaat met betalen via een automatische incasso 
 • Op basis van het openstaande bedrag doen wij een voorstel voor een aflossingsbedrag en het aantal termijnen. U kunt kiezen voor minder termijnen en een hoger aflossingsbedrag, dit kunt u zelf aanpassen in Mijn Menzis 
 • Zodra uw aanvraag is verwerkt ontvangt u een bevestiging per post 
 • U betaalt geen administratiekosten of rente 
 • Alleen de verzekeringnemer (de polishouder) kan een betalingsregeling aanvragen. Als verzekeringnemer kunt u dit ook voor de andere verzekerden op uw polis doen 
 • Voor bedragen lager dan € 50 kunt u geen betalingsregeling aanvragen 

Betaalt u per automatische incasso dan kunt u op de volgende manier een betalingsregeling aanvragen:

 • U krijgt minimaal 14 dagen van tevoren bericht welk bedrag betaald moet worden en wanneer wij dit bedrag van uw rekening afschrijven. LET OP: voor de gewone maandelijkse incasso van de zorgpremie sturen wij geen bericht 
 • Het bedrag wordt eerst van uw rekening afgeschreven daarna kunt u dit bedrag via uw bank laten terugstorten op uw rekening (storneren). Uw bank kan hier kosten aan verbinden 
 • U ontvangt van Menzis alleen voor de premie een storneringsnota. Aan deze nota zijn administratiekosten verbonden van € 1,50. Deze € 1,50 tellen wij bij het openstaande bedrag op. Aan een storneringsnota voor het eigen risico en/of de eigen bijdrage, zijn geen kosten verbonden. 
 • Via Mijn Menzis kunt u nu een betalingsregeling aanvragen 

Een betalingsregeling aanvragen via Mijn Menzis:

 • Op basis van het openstaande bedrag doen wij een voorstel voor een aflossingsbedrag en het aantal termijnen. U kunt kiezen voor minder termijnen en een hoger aflossingsbedrag, dit kunt u zelf aanpassen in Mijn Menzis 
 • Zodra uw aanvraag is verwerkt ontvangt u van ons een bevestiging per post 
 • U betaalt geen administratiekosten of rente 
 • Alleen de verzekeringnemer (de polishouder) kan een betalingsregeling aanvragen. Als verzekeringnemer kunt u dit ook voor de andere verzekerden op uw polis doen 
 • Voor bedragen lager dan € 50 kunt u geen betalingsregeling aanvragen 
Vraag een betalingsregeling aan

Wie kan er een betalingsregeling aanvragen?

 • Alleen de verzekeringnemer (de polishouder) kan een betalingsregeling aanvragen. Hij of zij kan dit ook doen voor andere verzekerden op zijn/haar polis.
 • Ouders voor hun kinderen (leeftijd maakt niet uit), mits allen op hetzelfde adres wonen.
 • Medewerkers van verpleeghuizen en verzorgingstehuizen voor hun cliënten.
 • Kinderen voor hun bejaarde ouders.
 • Kredietbanken en stadsbanken kunnen schriftelijk een betalingsregeling aanvragen voor hun cliënten.

Zorgverzekeringslijn.nl

Wilt u hulp bij het oplossen van uw betalingsproblemen bij Menzis en bij eventuele andere betalingsproblemen? Dan is Zorgverzekeringslijn.nl misschien iets voor u.
Zorgverzekeringslijn.nl is een informatie- en adviespunt voor vragen over de zorgverzekering. Zij ondersteunen mensen met financiële problemen en kan u verwijzen naar (schuld-) hulpverlenende instanties. Zij helpen u om uw financiële situatie op orde te krijgen.

Veelgestelde vragen

U betaalt uw premie, eigen risico en/of eigen bijdrage met een automatische incasso. Het kost enige tijd om uw automatische incasso te stoppen. Vandaar dat wij u nu vragen om het bedrag na afboeking te storneren (terugvragen) bij uw bank en dan de betalingsregeling aan te vragen.

Ja, als u uw premie, eigen risico en eigen bijdrage via een (digitale) acceptgiro gaat betalen .U kunt dit zelf wijzigen in Mijn Menzis.

U kunt het bedrag zelf storneren via internetbankieren. Of u neemt contact met uw bank.

Ja, u ontvangt van ons een storneringsnota voor € 1,50 extra kosten. Deze kosten tellen we op bij het bedrag dat nog open staat.

Nee, u moet eerst wachten op de automatische afschrijving van het bedrag. Deze moet u dan storneren(via de bank terugboeken op uw eigen rekening). Daarna kunt u via Mijn Menzis een betalingsregeling aanvragen.

Betaling zorgpremie

Hoe vraag je een betalingsregeling aan?

Zo kunt u ook betalen:

Direct een betalingsregeling aanvragen

Vraag online een betalingsregeling aan en betaal uw rekening in termijnen.

Betalingsregeling aanvragen
Heeft u meer hulp nodig? Bel onze Klantenservice op 088 222 4040.

Geef uw mening

Hoe kunnen we zorgnota's verbeteren? Deel uw ideeën en mening op MedeMenz.

Ga naar MedeMenz

Om de website van Menzis goed te laten werken en u de beste online ervaring te bieden gebruiken we cookies. U geeft ons toestemming als u onze website verder bezoekt of op "ik ga akkoord" drukt. U kunt desgewenst uw voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Voor meer informatie, bekijk ons cookiebeleid.