Gespreid betalen

Uw zorgpremie, eigen risico of eigen bijdrage gespreid betalen

Er kunnen zich verschillende situaties voordoen waarin u tijdelijk in de knel komt met het betalen van uw zorgpremie, het eigen risico of de eigen bijdrage. Bij Menzis kunt u een gespreide betaling aanvragen. U betaalt het bedrag dat open staat dan in termijnen. U kunt deze gespreide betaling aanvragen in Mijn Menzis.

Hoe werkt gespreid betalen?

Betaalt u uw zorgpremie, het eigen risico en de eigen bijdrage per acceptgiro dan kunt u gespreide betaling aanvragen:

 • U kunt alleen een gespreide betaling aanvragen als u akkoord gaat met betalen via een automatische incasso 
 • Op basis van het openstaande bedrag doen wij een voorstel voor een aflossingsbedrag en het aantal termijnen. U kunt kiezen voor minder termijnen en een hoger aflossingsbedrag, dit kunt u zelf aanpassen in Mijn Menzis 
 • Zodra uw aanvraag is verwerkt ontvangt u een bevestiging per post 
 • U betaalt geen administratiekosten of rente 
 • Alleen de verzekeringnemer (de polishouder) kan een gespreide betaling aanvragen. Als verzekeringnemer kunt u dit ook voor de andere verzekerden op uw polis doen 
 • Voor bedragen lager dan € 50 kunt u geen gespreide betaling aanvragen 

Betaalt u per automatische incasso dan kunt u op de volgende manier gespreid betalen aanvragen:

 • U krijgt minimaal 14 dagen van tevoren bericht welk bedrag betaald moet worden en wanneer wij dit bedrag van uw rekening afschrijven. LET OP: voor de gewone maandelijkse incasso van de zorgpremie sturen wij geen bericht 
 • Het bedrag wordt eerst van uw rekening afgeschreven daarna kunt u dit bedrag via uw bank laten terugstorten op uw rekening (storneren). Uw bank kan hier kosten aan verbinden 
 • U ontvangt van Menzis alleen voor de premie een storneringsnota. Aan deze nota zijn administratiekosten verbonden van € 1,50. Deze € 1,50 tellen wij bij het openstaande bedrag op. Aan een storneringsnota voor het eigen risico en/of de eigen bijdrage, zijn geen kosten verbonden. 
 • Via Mijn Menzis kunt u nu een gespreide betaling aanvragen 

Aanvragen gespreid betalen via Mijn Menzis:

 • Op basis van het openstaande bedrag doen wij een voorstel voor een aflossingsbedrag en het aantal termijnen. U kunt kiezen voor minder termijnen en een hoger aflossingsbedrag, dit kunt u zelf aanpassen in Mijn Menzis 
 • Zodra uw aanvraag is verwerkt ontvangt u van ons een bevestiging per post 
 • U betaalt geen administratiekosten of rente 
 • Alleen de verzekeringnemer (de polishouder) kan een gespreide betaling aanvragen. Als verzekeringnemer kunt u dit ook voor de andere verzekerden op uw polis doen 
 • Voor bedragen lager dan € 50 kunt u geen gespreide betaling aanvragen 
Vraag een gespreide betaling aan

Wie kan er een gespreide betaling aanvragen

 • Alleen de verzekeringnemer (de polishouder) kan een gespreide betaling aanvragen. Hij of zij kan dit ook doen voor andere verzekerden op zijn/haar polis.
 • Ouders voor hun kinderen (leeftijd maakt niet uit), mits allen op hetzelfde adres wonen.
 • Medewerkers van verpleeghuizen en verzorgingstehuizen voor hun cliënten.
 • Kinderen voor hun bejaarde ouders.
 • Kredietbanken en stadsbanken kunnen schriftelijk een gespreide betaling aanvragen voor hun cliënten.

Zorgverzekeringslijn.nl

Wilt u hulp bij het oplossen van uw betalingsproblemen bij Menzis en bij eventuele andere betalingsproblemen? Dan is Zorgverzekeringslijn.nl misschien iets voor u.
Zorgverzekeringslijn.nl is een informatie- en adviespunt voor vragen over de zorgverzekering. Zij ondersteunen mensen met financiële problemen en kan u verwijzen naar (schuld-) hulpverlenende instanties. Zij helpen u om uw financiële situatie op orde te krijgen.

Veelgestelde vragen

Waarom wordt het bedrag eerst van mijn rekening gehaald voordat ik gespreid betalen kan aanvragen?

U betaalt uw premie, eigen risico en/of eigen bijdrage met een automatische incasso. Het kost enige tijd om uw automatische incasso te stoppen. Vandaar dat wij u nu vragen om het bedrag na afboeking te storneren (terugvragen) bij uw bank en dan de gespreide betaling aan te vragen.

Als ik dit in de toekomst niet wil, kan ik dit dan voorkomen?

Ja, als u uw premie, eigen risico en eigen bijdrage via een (digitale) acceptgiro gaat betalen .U kunt dit zelf wijzigen in Mijn Menzis.

Hoe moet ik dit laten storneren/terugboeken?

U kunt het bedrag zelf storneren via internetbankieren. Of u neemt contact met uw bank.

Moet ik extra kosten betalen als ik storneer?

Ja, u ontvangt van ons een storneringsnota voor € 1,50 extra kosten. Deze kosten tellen we op bij het bedrag dat nog open staat.

Kan ik nu al een gespreide betaling aanvragen?

Nee, u moet eerst wachten op de automatische afschrijving van het bedrag. Deze moet u dan storneren(via de bank terugboeken op uw eigen rekening). Daarna kunt u via Mijn Menzis een gespreide betaling aanvragen.


Zo kunt u ook betalen:

Direct een gespreide betaling aanvragen

Vraag online een gespreide betaling aan en betaal uw rekening in termijnen.

Gespreid betalen
Heeft u meer hulp nodig? Bel onze Klantenservice op 088 222 4040.

Geef uw mening

Hoe kunnen we zorgnota's verbeteren? Deel uw ideeën en mening op MedeMenz.

Ga naar MedeMenz

Om de website van Menzis goed te laten werken en u de beste online ervaring te bieden gebruiken we cookies. Voor meer informatie, bekijk ons cookiebeleid.