Niet betaalde premie

Wat te doen bij een betalingsachterstand?

Misschien betaalt u de premie te laat of vergeet u een keer te betalen. Hierdoor komt u niet direct in de problemen. We sturen u een herinnering. Als u die wel betaalt, blijft het zonder gevolgen. Toch is op tijd betalen belangrijk. Het voorkomt stress en extra kosten door contact met een deurwaarder. U vindt hier alle betaaltermijnen en wat te doen bij schulden. 

Voorkom extra kosten en achterstanden

  • Betaal via automatische incasso, zo weet u zeker dat u uw premie op tijd betaalt.
  • Is een rekening onverwacht hoog? Vraag dan op tijd een betalingsregeling aan.
  • Laat het ons weten als u een bedrag niet kunt betalen. Zo voorkomt u grotere problemen.  

Een betalingsregeling aanvragen


Uw premie lange tijd niet betaald?

Iedereen die in Nederland woont of werkt is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. U betaalt daarvoor zorgpremie. Als u 6 maanden of meer de premie voor de basisverzekering niet betaalt, dan meldt Menzis u aan bij het CAK (voorheen Zorginstituut Nederland). U komt dan in de bronheffing, ook bestuursrechtelijke premie genoemd.

Dit betekent dat:

  • Uw zorgpremie dan van uw salaris, uitkering of pensioen wordt ingehouden. 
  • Uw aanvullende verzekeringen en ook de aanvullende verzekeringen van partner en kinderen op uw polis worden beëindigd.

Bronheffing is duurder dan de zorgpremie die u aan Menzis betaalt. Vanaf 1 januari 2018 € 136,67 per persoon, per maand.


Premiebetaling - termijnen bij achterstanden

Zorgpremie wordt aangeboden voor incasso of acceptgiro. Als u binnen de betaaltermijn betaalt heeft, is uw zorgpremie voldaan. Betaalt u niet? Dan volgt een herinnering. 
Betaaltermijn 19 dagen
Kosten -

Menzis stuurt u een herinnering. Als u binnen 14 dagen alsnog betaalt, blijft dit verder zonder gevolgen. Betaalt u niet binnen de betaaltermijn, dan stuurt Menzis u een aanmaning.

Betaaltermijn 14 dagen
Kosten -

Menzis stuurt u een aanmaning. Als u binnen de betaaltermijn alsnog betaalt, blijft dit zonder gevolgen. Betaalt u niet, dan heeft dat verregaande gevolgen.
Betaaltermijn 14 dagen
Kosten -

Menzis draagt de vordering over aan de deurwaarder. U ontvangt hierover bericht.

Betaaltermijn. Deze wordt door de deurwaarder bepaald.
Kosten. De deurwaarder brengt u hiervoor kosten en wettelijke rente in rekening.

Menzis stuurt u een 2-maandsbrief als uw zorgpremie achterstand hoger is dan twee maal een maand zorgpremie. De brief kondigt de incasso voor de bestuursrechtelijke premie (bronheffing) aan. Dit betekent dat de kosten voor de zorgpremie van uw salaris of uitkering worden ingehouden. U kunt nog een betalingsregeling treffen.

Betaaltermijn Volgt na afspraken over een betalingsregeling.
Kosten -

Menzis stuurt u een 4-maandsbrief. Dit is de tweede aankondiging van bronheffing. De brief geeft u de mogelijkheid om een klacht in te dienen.

Betaaltermijn -
Kosten -

Als u de premie gedurende een langere periode niet betaalt, heeft u twee keer een brief gehad om u te informeren over de gevolgen hiervan. Heeft u hierop niet gereageerd en niet betaald? Dan melden we u bij CAK (Centraal Administratie Kantoor) aan voor bronheffing. Daarna ontvangt de 6-maandsbrief met de bevestiging van de aanmelding.

We beëindigen ook de aanvullende- en tandartsverzekeringen van u en alle mee-verzekerden.

Lees meer op de site van het CAK - Centraal Administratie Kantoor

Na die laatste brief (6 maanden) gaat het CAK over tot bronheffing. Dat betekent dat het CAK vanaf dat moment premie inhoudt op uw salaris of uitkering. De premie bij bronheffing bedraagt 125% van de standaardpremie die door de overheid is vastgesteld.

Nog openstaande vorderingen worden door de deurwaarder geïnd. Deze worden niet door het CAK overgenomen.

U kunt deze informatie ook vinden in de polisvoorwaarden

 

Zelf regelen?

Uw betaalgegevens wijzigen kan eenvoudig via Mijn Menzis. U kunt direct inloggen met uw DigiD.

Zelf wijzigen via Mijn Menzis

 

Hulp nodig?

Bellen met de Menzis Zorgadviseur

Bel 088 222 4040 Maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 19.00 uur.
Of chat met ons

 

Meest bezocht

Om de website van Menzis goed te laten werken en u de beste online ervaring te bieden gebruiken we cookies. U geeft ons toestemming als u onze website verder bezoekt of op "ik ga akkoord" drukt. U kunt desgewenst uw voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Voor meer informatie, bekijk ons cookiebeleid.