Niet betaalde premie

Wat zijn de gevolgen van openstaande premies?

Als u de premie niet betaalt of niet kunt betalen, neemt Menzis de volgende stappen:

1. Menzis stuurt u een aanmaning. Als u binnen 14 dagen alsnog betaalt, blijft dit verder zonder gevolg.
2. Betaalt u niet binnen 14 dagen na deze aanmaning dan heeft dat de volgende gevolgen:

  • Menzis kan de dekking van alle aanvullende- en tandartsverzekeringen schorsen. U krijgt dan geen vergoeding meer vanaf het begin van de periode waarop de niet door u betaalde premie betrekking heeft 
  • U blijft verplicht de premie te voldoen 
  • Betalingskortingen vervallen 
  • U moet de incassokosten betalen, vanwege de extra werkzaamheden van Menzis, zoals het sturen van een acceptgiro en de aanmaningen, en de werkzaamheden van de deurwaarder 
  • U moet wettelijke rente betalen over de totale vordering 

3. Als Menzis de premie, incassokosten en de wettelijke rente heeft ontvangen, wordt de dekking de dag na ontvangst van de betaling weer van kracht. Kosten die zijn gemaakt tijdens de schorsing krijgt u niet vergoed. Ook niet als u van Menzis toestemming had voor een behandeling of verstrekking.
4. Als u, zelfs na aanmaning, de premie niet betaalt, kan Menzis de aanvullende- en tandartsverzekeringen van alle verzekerden beëindigen.

 

5. Als u, zelfs na aanmaning, de premie niet betaalt, kan Menzis op grond van de Zorgverzekeringswet uw Basisverzekering bij het CAK voor bronheffing. Er wordt u dan een bestuursrechtelijke premie van 125% van de standaardpremie aangeboden. De standaardpremie is te vinden in de Wet op de zorgtoeslag. Dit bedrag wordt ingehouden op uw salaris of uitkering. Incassokosten worden pas berekend nadat een vordering is overgedragen aan de deurwaarder. Lees meer op de site van het CAK - Centraal Administratie Kantoor.

Betalingsregeling

Via herinneringen helpt Menzis klanten bij het op tijd betalen van de premie. Mocht er toch een betalingsachterstand ontstaan, dan kunt u telefonisch of online een betalingsregeling aanvragen. 

Automatisch betalen

Gemakkelijk betalen via automatische incasso?

Log in op Mijn Menzis

Komt u er niet uit? Bel onze Klantenservice 088 222 4040.

Betaling zorgpremie

Zo kunt u ook betalen:

Om de website van Menzis goed te laten werken en u de beste online ervaring te bieden gebruiken we cookies. U geeft ons toestemming als u onze website verder bezoekt of op "ik ga akkoord" drukt. U kunt desgewenst uw voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Voor meer informatie, bekijk ons cookiebeleid.