Declareren

Rekeningen kunt u tot drie jaar na de factuurdatum declareren.

Zorgkosten die u heeft gemaakt in het buitenland kunt u niet online declareren. Stuur de originele rekening naar ons op, samen met het

declaratieformulier ziektekosten buitenland

U kunt de rekeningen online declareren via Mijn Menzis of gebruik de declaratie-app. Dat is gemakkelijk, snel en veilig. Maak een goed leesbare foto of scan uw rekening, en declareer uw rekening in een paar eenvoudige stappen. U kunt dan de status van uw declaratie volgen. U kunt uw declaratie ook per post opsturen.

Voor het declareren van vervoerskosten of zorgkosten in het buitenland heeft u een declaratieformulier nodig. Voor het declareren van kosten die horen bij uw PGB heeft u een declaratieformulier PGB nodig. Nederlandse zorgrekeningen declareert u gemakkelijk online.

Geen declaraties meer per post versturen, maar gewoon online indienen! Wat u nodig heeft? Uw DigiD en een scan of foto van de nota.

Stap 1: Mijn Menzis 

Online een declaratie indienen doe je vanuit Mijn Menzis. Heeft u een DigiD? Dan kunt u direct inloggen. In Mijn Menzis kunt u 24 uur per dag onder meer: 

  • online declareren 
  • uw zorgkosten inzien 
  • uw declaraties bekijken 
  • verzekeringsgegevens wijzigen 
  • Inloggen in Mijn Menzis 

Stap 2: declaratie indienen 

Bent u ingelogd in Mijn Menzis? Klik in het menu op 'Mijn zorgkosten', en dan op 'Declaratie indienen' in het menu links. Vervolgens vult u een aantal gegevens over de nota in en upload u een duidelijk leesbare foto of scan van de nota. Als u reiskosten declareert maak dan ook een leesbare foto of scan van de afspraakkaart, de vervoersbonnetjes / facturen en de machtiging die vereist is voor het declareren van reiskosten. Wilt u meerdere nota's in één keer declareren? Vul dan eerst alles voor één nota in en klik vervolgens op 'Nota toevoegen'. 

Belangrijk: Alle bijlagen van één declaratie mogen samen niet groter zijn dan 2 MB. Scan nota's op maximaal 300 dpi, dan worden de bestanden niet te groot. 

Belangrijk: buitenlandse nota’s moeten nog wel per post worden gedeclareerd. 

Stap 3: controle leesbaarheid 

Controleer altijd of uw gedeclareerde nota's duidelijk leesbaar zijn. Zo kunnen we uw declaratie zo snel mogelijk verwerken. Tip: Scan de nota met een goede kwaliteit, bij voorkeur een resolutie van 200 dpi of meer. Gebruik liever niet de instelling zwart-wit. 

Stap 4: bevestiging van ontvangst 

Als Menzis uw declaratie heeft ontvangen, ontvangt u een bevestigings e-mail. Menzis neemt de declaratie vervolgens zo snel mogelijk in behandeling. U krijgt ook een e-mail als Menzis de declaratie daadwerkelijk heeft verwerkt. We streven er naar om binnen 2 weken uw declaratie te verwerken. In april 2017 was de gemiddelde doorlooptijd 6 werkdagen. De status van de declaratie kunt u volgen in 'Mijn Declaraties' in Mijn Menzis. 

Inzage in declaraties 

U kunt declaraties indienen voor een verzekerde die bij u op de polis staat. Bijvoorbeeld uw partner of uw zoon of dochter. Is hij of zij 16 jaar of ouder, dan kunt u de details van de declaraties niet terugzien in Mijn Menzis. Dit is vanwege de privacywetgeving zo geregeld. Dat betekent dat u ook geen andere zorgkosten van die persoon kunt inzien in Mijn Menzis. Deze verzekerde kan zijn of haar zorgkosten wel zelf inzien in Mijn Menzis.

We streven er naar om binnen 2 weken uw declaratie te verwerken. Bekijk wat de gemiddelde doorlooptijd is.

Zelf regelen?

Uw betaalgegevens wijzigen kan eenvoudig via Mijn Menzis. U kunt direct inloggen met uw DigiD.

Zelf wijzigen via Mijn Menzis

 

Drie manieren om zorgkosten te declareren

Geef uw mening

Hoe kunnen we zorgnota's verbeteren? Deel uw idee├źn en mening op MedeMenz.

Ga naar MedeMenz

Om de website van Menzis goed te laten werken en u de beste online ervaring te bieden gebruiken we cookies. U geeft ons toestemming als u onze website verder bezoekt of op "ik ga akkoord" drukt. U kunt desgewenst uw voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Voor meer informatie, bekijk ons cookiebeleid.