Declareren

U kunt de rekeningen online declareren via Mijn Menzis of gebruik de declaratie-app. Dat is gemakkelijk, snel en veilig. Maak een goed leesbare foto of scan uw rekening, en declareer uw rekening in een paar eenvoudige stappen. U kunt dan de status van uw declaratie volgen.

U kunt nog steeds uw rekening per post opsturen. Vermeld uw verzekerdennummer rechtsboven op de originele rekening en stuur die naar ons toe. U heeft dus geen declaratieformulier nodig. Maak een kopie voor uw eigen administratie. Stuur de rekening in een envelop met postzegel naar: 

Menzis
Postbus 75000
7500 KC Enschede

Rekeningen kunt u tot drie jaar na de factuurdatum declareren.

Zorgkosten die u heeft gemaakt in het buitenland kunt u nog niet online declareren. Stuur de originele rekening naar ons op, samen met het ingevulde declaratieformulier ziektekosten buitenland.

Is vertaling van de nota nodig? Vertaalkosten worden niet vergoed. Beschikt u over een Engelse vertaling, stuur die dan vooral mee.

Voor het declareren van vervoerskosten of zorgkosten in het buitenland heeft u een declaratieformulier nodig. Voor het declareren van kosten die horen bij uw PGB heeft u een declaratieformulier PGB nodig. Nederlandse zorgrekeningen declareert u gemakkelijk online.

Geen declaraties meer per post versturen, maar gewoon online indienen! Wat u nodig heeft? Uw DigiD en een scan of foto van de nota.

Stap 1: Mijn Menzis 

Online een declaratie indienen doe je vanuit Mijn Menzis. Heeft u een DigiD? Dan kunt u direct inloggen. In Mijn Menzis kunt u 24 uur per dag onder meer: 

  • online declareren 
  • uw zorgkosten inzien 
  • uw declaraties bekijken 
  • verzekeringsgegevens wijzigen 
  • Inloggen in Mijn Menzis 

Stap 2: declaratie indienen 

Bent u ingelogd in Mijn Menzis? Klik in het menu op 'Mijn zorgkosten', en dan op 'Declaratie indienen' in het menu links. Vervolgens vult u een aantal gegevens over de nota in en upload u een duidelijk leesbare foto of scan van de nota. Als u reiskosten declareert maak dan ook een leesbare foto of scan van de afspraakkaart, de vervoersbonnetjes / facturen en de machtiging die vereist is voor het declareren van reiskosten. Wilt u meerdere nota's in één keer declareren? Vul dan eerst alles voor één nota in en klik vervolgens op 'Nota toevoegen'. 

Belangrijk: Alle bijlagen van één declaratie mogen samen niet groter zijn dan 2 MB. Scan nota's op maximaal 300 dpi, dan worden de bestanden niet te groot. 

Belangrijk: buitenlandse nota’s moeten nog wel per post worden gedeclareerd. 

Stap 3: controle leesbaarheid 

Controleer altijd of uw gedeclareerde nota's duidelijk leesbaar zijn. Zo kunnen we uw declaratie zo snel mogelijk verwerken. Tip: Scan de nota met een goede kwaliteit, bij voorkeur een resolutie van 200 dpi of meer. Gebruik liever niet de instelling zwart-wit. 

Stap 4: bevestiging van ontvangst 

Als Menzis uw declaratie heeft ontvangen, ontvangt u een bevestigings e-mail. Menzis neemt de declaratie vervolgens zo snel mogelijk in behandeling. U krijgt ook een e-mail als Menzis de declaratie daadwerkelijk heeft verwerkt. We streven er naar om binnen 2 weken uw declaratie te verwerken. In april 2017 was de gemiddelde doorlooptijd 6 werkdagen. De status van de declaratie kunt u volgen in 'Mijn Declaraties' in Mijn Menzis. 

Inzage in declaraties 

U kunt declaraties indienen voor een verzekerde die bij u op de polis staat. Bijvoorbeeld uw partner of uw zoon of dochter. Is hij of zij 16 jaar of ouder, dan kunt u de details van de declaraties niet terugzien in Mijn Menzis. Dit is vanwege de privacywetgeving zo geregeld. Dat betekent dat u ook geen andere zorgkosten van die persoon kunt inzien in Mijn Menzis. Deze verzekerde kan zijn of haar zorgkosten wel zelf inzien in Mijn Menzis.

We streven er naar om binnen 2 weken uw declaratie te verwerken. Bekijk wat de gemiddelde doorlooptijd is.

Als hoofdverzekerde kunt u alle ingediende declaraties inzien, behalve die van meerderjarige meeverzekerden.

Als meeverzekerde kunt u alleen voor uzelf declaraties indienden en inzien.

Wisselkoersen berekenen we met behulp van een wisselkoers calculator. Hiermee kunnen we gemakkelijk de koers van vreemde valuta omrekenen. Bijvoorbeeld van Baht, de munteenheid van Thailand, naar Euro. 

Zelf regelen?

Uw betaalgegevens wijzigen kan eenvoudig via Mijn Menzis. U kunt direct inloggen met uw DigiD.

Zelf wijzigen via Mijn Menzis

 

Hulp nodig?

Bellen met de Menzis Zorgadviseur

Bel 088 222 4040 Maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 19.00 uur.
Of chat met ons

 

Meest bezocht

Drie manieren om zorgkosten te declareren

Geef uw mening

Hoe kunnen we zorgnota's verbeteren? Deel uw idee├źn en mening op MedeMenz.

Ga naar MedeMenz

Om de website van Menzis goed te laten werken en u de beste online ervaring te bieden gebruiken we cookies. U geeft ons toestemming als u onze website verder bezoekt of op "ik ga akkoord" drukt. U kunt desgewenst uw voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Voor meer informatie, bekijk ons cookiebeleid.