Europese zorgkaart EHIC

Met de Europese zorgkaart kunt u noodzakelijke medische zorg krijgen bij tijdelijk verblijf in het buitenland. Alle verzekerden met een Basisverzekering hebben recht op een Europese zorgkaart.
De kaart is persoonsgebonden en moet voor elk gezinslid apart worden aangevraagd. Ook voor kinderen jonger dan 18 jaar.
U kunt de Europese zorgkaart online aanvragen. De verzending duurt maximaal acht werkdagen

Op vertoon van de Europese zorgkaart heeft u recht op medisch noodzakelijke zorg volgens de wetgeving van het land waar u tijdelijk verblijft. De wettelijke regelingen van de landen verschillen:
in sommige landen is de zorg gratis, in andere landen betaalt u een deel van de kosten (eigen bijdrage). De buitenlandse zorgaanbieder declareert de kosten bij Menzis. In het geval van een eigen bijdrage is het belangrijk dat u rekeningen en doktersvoorschriften bewaart en bij Menzis inlevert.

De Europese zorgkaart dekt geen kosten van een medische behandeling als dit het doel van uw reis is. Ook wanneer u gebruik maakt van de diensten van een zorgaanbieder die niet onder het buitenlandse gezondheidszorgsysteem gedekt zijn, kunt u geen gebruikmaken van de Europese zorgkaart (bijvoorbeeld bij privé-klinieken). 

De Basisverzekering biedt veelal geen volledige dekking in het buitenland. Soms moet u een eigen bijdrage betalen. De aanvullende verzekering biedt dan aanvullende dekking.

De Europese zorgkaart is geldig in de volgende landen: Australië, België, Cyprus (Griekse deel), Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland.

De Europese zorgkaart kan ook gebruikt worden in: Gibraltar, Guadeloupe, Frans Guyana, Reunion, St.Pierre, Miquelon, Ceuta en Melilla. 

Het gebruik van de Europese zorgkaart is niet verplicht. U kunt er ook voor kiezen om de kosten zelf voor te schieten en na terugkeer in Nederland te declareren. Dit geldt ook wanneer een buitenlandse zorgaanbieder de kaart niet accepteert (dit kan onder andere voorkomen bij kleine bedragen). Bij de vaststelling van de vergoeding wordt dan rekening gehouden met de maximum tarieven die gelden in Nederland.

Het is raadzaam om ook een reisverzekering af te sluiten. Ziekte of een ongeval in het buitenland kan extra kosten met zich meebrengen waartegen u beter verzekerd kunt zijn, zoals bijvoorbeeld verblijfskosten of kosten voor een veilige terugkeer naar Nederland.

De Europese zorgkaart is niet hetzelfde als de gewone zorgpas. Uw gewone zorgpas geeft niet dezelfde rechten. De Europese zorgkaart is een herkenbaar document voor de zorgaanbieder. De zorgaanbieder heeft dan de 'garantie' dat er recht op zorg bestaat. De zorgpas geeft dat recht niet, maar als u contact opneemt met de Menzis Alarmcentrale kan deze u daarin bijstaan.

De Europese zorgkaart is gratis. De geldigheidsduur van de zorgkaart (EHIC) staat op de kaart vermeld. Hij is geldig zolang u bij Menzis verzekerd blijft. Wanneer u bij aanvraag heeft aangevinkt dat u jaarlijks automatisch wilt vernieuwen, ontvangt u automatisch een nieuwe zorgkaart. Zo niet, dan moet u na afloop zelf een nieuwe zorgkaart aanvragen. 

Met een 111-formulier kunt u medisch noodzakelijke zorg ontvangen in verdragslanden zoals dat in de betreffende landen gebruikelijk is. In deze landen geldt de Europese zorgkaart niet. 

111-formulieren kunt u aanvragen voor een aantal landen die geen lid van de Europese Unie zijn. Het betreft Bosnië-Herzegovina, Kaapverdië, Marokko, Montenegro, Servië, Tunesië en Turkije.

Wilt u een 111-formulier aanvragen? Bel dan op maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 19.00 uur met de Menzis Klantenservice via 088 222 40 40 (lokaal tarief). We hebben de volgende gegevens nodig: 

• Uw naam, adres en woonplaats
• Uw verzekerdennummer
• Uw Burgerservicenummer
• De vertrek- en terugkomstdatum
• De landen waar u doorheen reist
• Gezinsleden die meereizen (inclusief verzekerdennummers en Burgerservicenummers) 

Gezocht, niet gevonden?

De medewerkers van onze klantenservice helpen u graag!

Bel: 088 222 4040

U bereikt ons van maandag tot en met vrijdag, van 08.30 tot 19.00 uur

Om de website van Menzis goed te laten werken en u de beste online ervaring te bieden gebruiken we cookies. U geeft ons toestemming als u onze website verder bezoekt of op "ik ga akkoord" drukt. U kunt desgewenst uw voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Voor meer informatie, bekijk ons cookiebeleid.