Europese zorgkaart - vragen

EHIC | 111-formulier

Als u op vakantie gaat, of tijdelijk in het buitenland bent, is het wel verstandig om de juiste documenten mee te nemen. Dit kan veel gedoe besparen als u medische zorg in het buitenland nodig heeft. Welke documenten u nodig heeft hangt af van uw bestemming.

Ja, dit is wel verstandig. Dit kan veel gedoe besparen als u medische zorg nodig heeft in het buitenland. Welke documenten u nodig heeft hangt af van uw bestemming. Gaat u naar een Europees land voor vakantie of een tijdelijk verblijf? Neem dan de Europese zorgkaart (EHIC) mee. Voor enkele landen waarvoor de Europese zorgkaart niet geldt, kunt u een zogeheten '111-formulier' aanvragen. 

Bekijk welk document u nodig heeft voor welke bestemming.

Met de Europese zorgkaart kunt u noodzakelijke medische zorg krijgen bij tijdelijk verblijf in het buitenland. Alle verzekerden met een Basisverzekering hebben recht op een Europese zorgkaart.
De kaart is persoonsgebonden en moet voor elk gezinslid apart worden aangevraagd. Ook voor kinderen jonger dan 18 jaar.
U kunt de Europese zorgkaart direct aanvragen. De verzending duurt maximaal acht werkdagen.

Meer informatie over de Europese Zorgkaart

De Europese zorgkaart is gratis. De geldigheidsduur van de zorgkaart (EHIC) staat op de kaart vermeld. Hij is geldig zolang u bij Menzis verzekerd blijft. Wanneer u bij aanvraag heeft aangevinkt dat u jaarlijks automatisch wilt vernieuwen, ontvangt u automatisch een nieuwe zorgkaart. Zo niet, dan moet u na afloop zelf een nieuwe zorgkaart aanvragen. 

Voor enkele landen waarvoor de Europese zorgkaart niet geldt, kunt u een '111-formulier' aanvragen. Dit formulier geeft ook recht op noodzakelijke medische zorg zoals dat in de betreffende landen gebruikelijk is. Een 111-formulier is geldig van de begin- tot einddatum die u opgeeft tot maximaal 180 dagen. Een 111-formulier is gratis.

Aanvragen in Mijn Menzis
Een 111-formulier kunt u gebruiken in Bosnië-Herzegovina, Servië, Montenegro, Kaapverdische Eilanden, Marokko, Tunesië en Turkije. U vraagt een 111-formulier zelf aan in Mijn Menzis. Vink alle meereizende gezinsleden, die ook op uw polis staan aan. Zij staan dan ook op het document vermeld. 

Gegevens die u nodig heeft bij een aanvraag

  • Uw naam, adres en woonplaats
  • Uw verzekerdennummer
  • Uw Burgerservicenummer
  • De vertrek- en terugkomstdatum
  • De landen waar u doorheen reist
  • Gezinsleden die meereizen (inclusief verzekerdennummers en Burgerservicenummers) 

De Europese zorgkaart is geldig in de volgende landen: Australië, België, Cyprus (Griekse deel), Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland.

De Europese zorgkaart kan ook gebruikt worden in: Gibraltar, Guadeloupe, Frans Guyana, Reunion, St.Pierre, Miquelon, Ceuta en Melilla. 

Reist u door meerdere landen? Neem dan in elk geval de Europese Zorgkaart of het 111-formulier voor uw eindbestemming mee. Wordt u ziek of bent u tijdens uw reis slachtoffer van een ongeval, neem dan contact op met de Menzis alarmcentrale (ANWB).  Zij sturen dan een (vervangende) EHIC of het juiste 111-formulier naar het ziekenhuis dat u behandelt.

Het gebruik van de Europese zorgkaart is niet verplicht. U kunt er ook voor kiezen om de kosten zelf voor te schieten en na terugkeer in Nederland te declareren. Dit geldt ook wanneer een buitenlandse zorgaanbieder de kaart niet accepteert (dit kan onder andere voorkomen bij kleine bedragen). Bij de vaststelling van de vergoeding wordt dan rekening gehouden met de maximum tarieven die gelden in Nederland.

Het is raadzaam om ook een reisverzekering af te sluiten. Ziekte of een ongeval in het buitenland kan extra kosten met zich meebrengen waartegen u beter verzekerd kunt zijn, zoals bijvoorbeeld verblijfskosten of kosten voor een veilige terugkeer naar Nederland.

De Basisverzekering biedt veelal geen volledige dekking in het buitenland. Soms moet u een eigen bijdrage betalen. De aanvullende verzekering biedt dan aanvullende dekking.

De Europese zorgkaart is niet hetzelfde als de gewone zorgpas. Uw gewone zorgpas geeft niet dezelfde rechten. De Europese zorgkaart is een herkenbaar document voor de zorgaanbieder. De zorgaanbieder heeft dan de 'garantie' dat er recht op zorg bestaat. De zorgpas geeft dat recht niet, maar als u contact opneemt met de Menzis Alarmcentrale kan deze u daarin bijstaan.

Op vertoon van de Europese zorgkaart heeft u recht op medisch noodzakelijke zorg volgens de wetgeving van het land waar u tijdelijk verblijft. De wettelijke regelingen van de landen verschillen:
in sommige landen is de zorg gratis, in andere landen betaalt u een deel van de kosten (eigen bijdrage). De buitenlandse zorgaanbieder declareert de kosten bij Menzis. In het geval van een eigen bijdrage is het belangrijk dat u rekeningen en doktersvoorschriften bewaart en bij Menzis inlevert.

De Europese zorgkaart dekt geen kosten van een medische behandeling als dit het doel van uw reis is. Ook wanneer u gebruik maakt van de diensten van een zorgaanbieder die niet onder het buitenlandse gezondheidszorgsysteem gedekt zijn, kunt u geen gebruikmaken van de Europese zorgkaart (bijvoorbeeld bij privé-klinieken). 

Gezocht, niet gevonden?

De medewerkers van onze klantenservice helpen u graag!

Jonge vrouw aan de telefoon

Bel 088 222 4040
Maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 19.00 uur.

Alle contactmogelijkheden

Om de website van Menzis goed te laten werken en u de beste online ervaring te bieden gebruiken we cookies. U geeft ons toestemming als u onze website verder bezoekt of op "ik ga akkoord" drukt. U kunt desgewenst uw voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Voor meer informatie, bekijk ons cookiebeleid.