Het eigen risico

Nee, u kunt één keer per jaar uw zorgverzekering wijzigen. Dat is voor 1 januari. Op dat moment kunt u ook uw vrijwillig eigen risico aanpassen.

Het verplicht eigen risico is voor verzekerden van 18 jaar en ouder in 2017 € 385 per jaar. Daarnaast kunt u een vrijwillig eigen risico kiezen. Daardoor betaalt u dan een lagere premie voor de Basisverzekering. Lees meer over het verplicht en vrijwillig eigen risico. 

Iedere verzekerde van 18 jaar en ouder heeft een verplicht eigen risico. Dat kunt u niet wijzigen. Wel kan iedere verzekerde van 18 jaar en ouder kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Ook op een polis kan het vrijwillig eigen risico per persoon verschillen.

Voor een deel van het jaar passen we het eigen risico naar evenredigheid aan.

Nee, kinderen tot 18 jaar hebben geen verplicht of vrijwillig eigen risico.

Het vrijwillig en verplicht eigen risico gelden voor bijna alle zorg die vergoed wordt vanuit de Basisverzekering. Er zijn een paar uitzonderingen. Lees meer over de uitzonderingen op het eigen risico. 

Iedereen van 18 jaar heeft een verplicht eigen risico. Als er zorgkosten worden vergoed uit de Basisverzekering krijgt u in 2017 de eerste € 385 niet vergoed. Lees meer over het verplicht eigen risico.

Daarnaast geldt er voor bepaalde vergoedingen uit de Basisverzekering een wettelijke eigen bijdrage. Bij een eigen bijdrage komen de kosten tot een vastgesteld bedrag per jaar voor eigen rekening. Zo geldt er bijvoorbeeld een wettelijke eigen bijdrage voor zittend vervoer. Als u vervoerskosten declareert betaalt u in 2017 de eerste € 100 zelf. Lees meer over de eigen bijdrage. 

Eerst verrekenen we de eigen bijdragen, daarna verrekenen we het eigen risico. Lees meer over de verrekening van de eigen bijdrage en het eigen risico. 

Als wij de zorgkosten rechtstreeks aan de zorgaanbieder betalen vorderen wij het eigen risico bij u terug. In dit geval ontvangt u van Menzis een rekening. Als u zelf een nota bij ons indient wordt het eigen risico in mindering gebracht op de vergoeding.

U kunt bij Menzis heel eenvoudig een betalingsregeling aanvragen. 

De compensatie eigen risico (Cer) is met ingang van 1 januari 2014 door de overheid afgeschaft.

Zelf regelen?

Uw betaalgegevens wijzigen kan eenvoudig via Mijn Menzis. U kunt direct inloggen met uw DigiD.

Zelf wijzigen via Mijn Menzis

 

Om de website van Menzis goed te laten werken en u de beste online ervaring te bieden gebruiken we cookies. U geeft ons toestemming als u onze website verder bezoekt of op "ik ga akkoord" drukt. U kunt desgewenst uw voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Voor meer informatie, bekijk ons cookiebeleid.