Het eigen risico

Iedereen van 18 jaar heeft een verplicht eigen risico. Als er zorgkosten worden vergoed uit de Basisverzekering krijgt u de eerste € 385 niet vergoed. Lees meer over het verplicht eigen risico.

Daarnaast geldt er voor bepaalde vergoedingen uit de Basisverzekering een wettelijke eigen bijdrage. Bij een eigen bijdrage komen de kosten tot een vastgesteld bedrag per jaar voor eigen rekening. Zo geldt er bijvoorbeeld een wettelijke eigen bijdrage voor zittend vervoer. Als u vervoerskosten declareert betaalt u in 2018 de eerste € 100 zelf. Lees meer over de eigen bijdrage.

Nee, u kunt één keer per jaar uw zorgverzekering wijzigen. Dat is voor 1 januari. Op dat moment kunt u ook uw vrijwillig eigen risico aanpassen.

Het verplicht eigen risico is voor verzekerden van 18 jaar en ouder is dit jaar € 385. Daarnaast kunt u een vrijwillig eigen risico kiezen. Dan betaalt u een lagere premie voor de Basisverzekering. Lees meer over het verplicht en vrijwillig eigen risico. 

Iedere verzekerde van 18 jaar en ouder heeft een verplicht eigen risico. Dat kunt u niet wijzigen. Wel kan iedere verzekerde van 18 jaar en ouder kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Ook op een polis kan het vrijwillig eigen risico per persoon verschillen.

Voor een deel van het jaar passen we het eigen risico naar evenredigheid aan.

Nee, kinderen tot 18 jaar hebben geen verplicht of vrijwillig eigen risico.

Eerst verrekenen we de eigen bijdragen, daarna verrekenen we het eigen risico. Lees meer over de verrekening van de eigen bijdrage en het eigen risico. 

Er zijn 3 manieren waarop u uw eigen risico kunt betalen:

  • Uw arts, specialist, ziekenhuis of zorgaanbieder stuurt de rekening rechtstreeks naar ons en wij betalen het hele bedrag aan de zorgaanbieder. Daarna krijgt u binnen 3 maanden van ons een rekening voor het eigen risico dat u nog moet betalen.
  • U krijgt een rekening van uw zorgaanbieder, die u ook betaalt en vervolgens declareert bij ons. We bekijken welke vergoeding u krijgt. Van de vergoeding halen we eerst het bedrag aan eigen risico af. De rest van de vergoeding maken we naar u over. 
  • U krijgt een rekening van uw zorgverlener. U stuurt een declaratie naar ons en vraagt of we de rekening voor u willen betalen. We betalen de zorgaanbieder rechtstreeks en u krijgt de rekening voor het eigen risico. 

U kunt bij Menzis heel eenvoudig een betalingsregeling aanvragen. 

Zelf regelen?

Uw betaalgegevens wijzigen kan eenvoudig via Mijn Menzis. U kunt direct inloggen met uw DigiD.

Zelf wijzigen via Mijn Menzis

 

Hulp nodig?

Bellen met de Menzis Zorgadviseur

Bel 088 222 4040 Maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 19.00 uur.
Of chat met ons

 

Meest bezocht

Om de website van Menzis goed te laten werken en u de beste online ervaring te bieden gebruiken we cookies. U geeft ons toestemming als u onze website verder bezoekt of op "ik ga akkoord" drukt. U kunt desgewenst uw voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Voor meer informatie, bekijk ons cookiebeleid.