Ziekenhuiseten verdient een Michelin-ster

Ben Witteman, arts en smulpaap

Ben Witteman is behalve smulpaap en keukenprins ook buitengewoon hoogleraar én maag-darm-en-leverarts. Zijn patiënten worden in het Gelderse Vallei-ziekenhuis op culinair gebied in de watten gelegd, met een à la carte-menu waar chefkoks de vingers bij aflikken.

"Ik zat in mavo-3 toen ik gevraagd werd wat ik later wilde worden. 'Arts', zei ik. De hele klas lachen natuurlijk. Maar de leraar nam me serieus en zei dat als ik met gemiddeld een 8,5 zou slagen, hij me rechtstreeks naar het vwo zou loodsen. Zo is het gegaan. Ik denk dat op het idee kwam omdat ik tegen onze huisarts opkeek. Het is toch dat het ideaalbeeld van een man die mensen helpt. Uiteindelijk werd ik geen huisarts, maar maag-darm-en-leverarts. Een interessant vakgebied, met als bijkomend voordeel dat je bij een operatie ook echt met je handen werkt."

Het is toch niet meer van deze tijd dat mensen in hun bed uit zo'n tray met vakjes met veel te gare voeding moeten eten? Als je ziek bent, heb je vaak al zo weinig trek.

"Een dokter wordt nog te vaak gezien als een man die mensen beter maakt met pilletjes. Maar er leiden meer wegen naar Rome. Naast goede lichaamsactiviteit is  voeding een uiterst belangrijke component van de algemene gezondheid. De Gelderse Vallei was het allereerste ziekenhuis in Europa waar patiënten de hele dag door à la carte mogen bestellen. De oude gaarkeuken ging eruit, en in plaats daarvan kwamen allemaal lekkere dingen, veel variatie én dagverse ingrediënten. Wij willen dat je bij ons zo gezellig en lekker eet als in een restaurant, maar ook nog eens gezond. Het is toch niet meer van deze tijd dat mensen in hun bed uit zo'n tray met vakjes met veel te gare voeding moeten eten? Als je ziek bent, heb je vaak al zo weinig trek. Uit onderzoek blijkt dat hoe beter men eet, des te korter het verblijf en des te sneller het herstel. We hebben hier  een speciale lounge, en het eten wordt door een vriendelijke kelner geserveerd. Bij ons eten mensen al het even kan gezellig met elkaar aan tafel, met een mooi gepresenteerd maal op een leuk bordje, een tafelkleedje en voor mijn part een glas wijn. En bezoek mag gewoon een vorkje meeprikken. Als het gezellig is, eten mensen meer en kunnen ze bijvoorbeeld een operatie veel beter doorstaan. Tussendoor kan men snacks bestellen. Daarvan zorgen wij dat die extra eiwitrijk zijn. Een bakker uit de regio bakt speciaal voor ons brood dat extra eiwitten bevat."

"Zelf eet ik gezond, ik heb natuurlijk wel een voorbeeldfunctie. Soms eet ik mee in het ziekenhuis, maar ik mag ook graag zelf koken. Als ik 's avonds thuis kom, dan pak ik de wok of de tajine. Daarmee kan ik in korte tijd een lekker en goed maal bereiden. Of ik soms achter het aanrecht van de keuken in de Gelderse Vallei kruip? Nee, die koks zijn échte professionals, die zijn van een andere orde. Ik eet nooit zoetigheid; een lekker appeltje zo vers uit de tuin is het lekkerste snoep dat er is. Eén keer per week, bij het afdelingsoverleg, dan zondig ik. Er staan dan superieure kroketten op het menu."

bron: De Persgroep Nederland

Touria, wat ben je mooi

 

Wat maakt jou een mooi mens?
We vroegen onder andere aan Touria wat haar een mooi mens maakt. Ontdek haar ontroerende verhaal.

Bekijk de video

Meer mooie verhalen lezen?

Bekijk de andere inspirerende verhalen van mooie mensen.

Om de website van Menzis goed te laten werken en u de beste online ervaring te bieden gebruiken we cookies. U geeft ons toestemming als u onze website verder bezoekt of op "ik ga akkoord" drukt. U kunt desgewenst uw voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Voor meer informatie, bekijk ons cookiebeleid.