Vera Baars

Menzis Leefkrachtadviseur
maandag 17 januari 2022

Samen onderweg naar een gezondere leefstijl

Een vraag die ik regelmatig krijg voorgeschoteld: ‘Wat is dat, een Leefkrachtadviseur? Wat doe je dan? En waarover spreek je zoal met mensen?’ Terechte vraag, dus ik ga graag zitten voor het antwoord. Want ik ben een van de Menzis Leefkrachtadviseurs.

Laten we bij het begin beginnen. Want wat verstaat Menzis eigenlijk onder ‘leefkracht’? Collega Karine van ’t Land schrijft erover in haar laatste blog. Kort gezegd: leefkracht is de positieve kracht van gezond leven, zodat jij kunt doen wat voor jou belangrijk is. Bij Menzis spannen we ons dus in om de leefkracht van ieder mens te versterken. In onze regio’s, door samen te werken met partners én met onze Leefkrachtadviseurs.

Gids in leefkracht

Al ruim een jaar helpen de Menzis Leefkrachtadviseurs onze klanten bij hun vragen over bijvoorbeeld gewicht, beweging, voeding, ontspanning en verslavingen. In gratis gesprekken gidsen we hen naar de leefstijlinterventie in hun regio, die bij hen past. Soms via de huisarts. En ‘we’ is: Chantal, Graciela, Reina en ik. Alle vier zijn we opgeleid tot leefstijlcoach, zodat we met de juiste kennis onze leefkrachtgesprekken kunnen voeren.

Ik ben er trots op dat we het idee om leefkrachtadvies te geven aan onze klanten, in een half jaar tijd hebben omgezet naar de praktijk. Plus dat we als Menzis de eerste én enige zorgverzekeraar zijn, die deze service biedt. En het is niet voor niets. Want inmiddels heb ik meer dan 200 mensen gesproken. Telefonisch of videobellend. Over afvallen (‘maar het lukt niet’), over meer bewegen (‘maar ik heb reuma’), over beter slapen (‘maar ik doe er al zoveel voor’).

Breed menselijk advies

De reacties die we van onze klanten terugkrijgen, zijn hartverwarmend. Zoals die van een dame die hulp nodig had bij afvallen en meer bewegen: “Wauw, jullie nemen echt de tijd voor me. Wat fijn dat jullie zo met me meedenken. Ik heb nu weer overzicht in de stappen die ik kan zetten. Goed dat jullie me op de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) hebben gewezen, want ik kende dit programma niet.”

Of die van een man die te veel spanning ervaarde in zijn werkdagen: “Na een telefoongesprek van dik een half uur had ik een advies op breed menselijk vlak gekregen. Nuttige punten om over na te denken, in te vullen en wat mee te doen. Ik ben vanmiddag meteen gestart met een wandeling van driekwartier, tussen het werk en avondeten in. Dat was lekker.”

Vraag achter vraag

Het geeft mij zó veel energie als ik terug hoor dat een klant echt iets aan een gesprek heeft gehad. En dat hij inzicht heeft gekregen in wat hij kan doen voor een gezondere leefstijl. Als Leefkrachtadviseurs hebben we de juiste tijd en aandacht om een luisterend oor te bieden. Daarom ben ík ook een van die adviseurs. Want ik ga heel graag het echte gesprek aan met mensen.

Ik ben nieuwsgierig naar hun drijfveren. Wat beweegt hen om bepaalde keuzes te maken? Welke belemmeringen ervaren ze erbij? Wat zijn de gevolgen ervan? Wat is op dit moment belangrijk voor hen? Wat zijn hun persoonlijke waardes? En hoe ziet hun leven eruit? Om vervolgens zonder oordelen en met een open blik de vraag achter hun vraag te achterhalen.

In beweging

Enorme bewondering heb ik voor de drijfveer en discipline van een vrouw die ik nu 2 keer heb gesproken. Na ons eerste gesprek had zij al besloten: “Ik ga beter voor mezelf zorgen, ik wil meer puf, ik ga afvallen.” We spraken uitgebreid over de GLI en haar enthousiasme was groot. Tijdens ons tweede gesprek - 2 maanden later - vertelde ze dat de GLI nog niet was gestart, omdat de groep te klein was. Maar zíj was al wel begonnen. Het leefkrachtgesprek had haar in beweging gebracht. “Vera”, zei ze, “ik sta elke ochtend een uur eerder op, om sportend de dag te starten. Het maakt me energieker, minder gestrest, een leuker mens.”

Soms heeft iemand net dat kleine duwtje extra nodig, of inspiratie om zelf de volgende stappen te nemen. Wil je je leefstijl veranderen, besef dan dat je op elk moment iets kunt aanpassen. Het besluit om aan de slag te gaan (met beweging, ontspanning, gezonde voeding) kost geen tijd. Niets doen, maar wél erover piekeren, dat slokt heel veel energie op.

Als ik hierin kan meedenken, als ik mensen kan helpen om veranderingen in hun leefstijl aan te brengen, dan is mijn dag gemaakt. En natuurlijk hoop ik dat hetzelfde geldt voor onze klanten.

 

  • Benieuwd of onze Menzis Leefkrachtadviseurs iets voor jou kunnen betekenen? Lees er hier meer over. Of maak alvast kennis met hen in deze video.
  • Bekijk ook eens het verhaal van Gerrit, die met hulp van onze Leefkrachtadviseur op weg ging naar een gezonder leven.

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.