Preferentiebeleid geneesmiddelen

Menzis wil dat goede zorg voor iedereen betaalbaar blijft. We kiezen daarom voor een beleid waarmee de kosten voor de zorg minder worden. Terwijl de kwaliteit gelijk blijft. Dit doen we bijvoorbeeld door van een flink aantal medicijnen alleen de goedkopere variant te betalen. Dit noemen we het preferentiebeleid.

Transparant

Het preferentiebeleid is ingevoerd om de medicijnprijzen omlaag te krijgen en de hoge bonussen die apothekers van fabrikanten kregen tegen te gaan. Menzis hanteert een transparant model waarbij voor een periode van twee jaar middelen worden aangewezen. Door die langere termijn worden doosjes zo min mogelijk gewisseld. De prijs op het doosje is ook de prijs die wordt betaald. Menzis werkt niet met andere prijssystemen en is een voorstander van een zo transparant mogelijk model.

Hetzelfde medicijn in een ander doosje

U kunt van uw apotheek medicijnen krijgen die mogelijk in een ander doosje zitten dan dat u gewend bent. Ook het medicijn zelf kan een andere vorm en kleur hebben. Maar de werkzame stof en de sterkte zijn precies hetzelfde als van het medicijn dat u nu gebruikt.

Minder eigen risico betalen per medicijn

Omdat de kosten voor medicijnen meetellen in het eigen risico, merkt u de gevolgen van ons preferentiebeleid direct. De medicijnen kosten minder, dus u betaalt ook minder eigen risico per medicijn. Daarnaast heeft het preferentiebeleid een gunstig effect op de kosten voor de zorg. En dus op uw zorgpremie. U krijgt altijd het medicijn met de werkzame stof dat uw arts voorschrijft. En Menzis vergoedt uw medicijnen. Ook als uw arts een duurder medicijn nodig vindt.

Preferente medicijnen zijn veilig

Alle medicijnen die Menzis heeft benoemd als preferente geneesmiddelen zijn goedgekeurd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Op kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid. Ondanks een andere verpakking, kleur of vorm zijn al deze medicijnen dus veilig te gebruiken.

Wat als een preferent geneesmiddel (tijdelijk) niet kan worden geleverd?

Menzis spreekt met fabrikanten van geneesmiddelen af dat preferente geneesmiddelen de hele preferente periode beschikbaar moeten zijn. Toch komt het soms voor dat een preferent middel (tijdelijk) niet beschikbaar is. We spreken dan met apothekers af dat zij een geneesmiddel van een andere fabrikant of ander label mogen afleveren. Dit is uiteraard hetzelfde geneesmiddel met dezelfde werkzame stof, maar vaak in een ander doosje.

Wilt u weten welke preferente middelen op dit moment niet geleverd kunnen worden en welk alternatief er geleverd mag worden door de apotheek?

Beoordeling medische noodzaak van geneesmiddelen

Als uw arts beslist dat behandeling met een preferent geneesmiddel niet medisch verantwoord is en u dus een ander, niet preferent, geneesmiddel moet gebruiken, dan heeft u volgens de verzekeringsvoorwaarden voorafgaande toestemming van Menzis nodig. Menzis heeft met gecontracteerde huisartsen en apothekers afgesproken hoe zij hiermee om kunnen gaan.

Als uw arts beslist dat een behandeling met een preferent geneesmiddel niet medisch verantwoord is vermeldt hij MN (medische noodzaak) op het recept. De apotheek mag dan de duurdere variant afleveren. Deze variant wordt onder aftrek van het eigen risico volledig vergoed. Wel moet een preferent middel eerst geprobeerd zijn, voordat de arts kan verklaren dat er medische noodzaak bestaat voor een niet preferent middel.

Als het preferente geneesmiddel niet leverbaar is, wijst Menzis een vervangend geneesmiddel aan dat mag worden afgeleverd. Menzis communiceert dit per e-mail naar alle apotheekhoudenden.

(Let op: Menzis heeft twee geneesmiddelen aangewezen van dezelfde fabrikant als het originele geneesmiddel: de tablet Atorvastatine en de oogdruppel Latanoprost. Die tablet en oogdruppel zijn geheel gelijkwaardig aan de merkgeneesmiddelen Lipitor en Xalatan. Daarom vergoedt Menzis deze geneesmiddelen niet ook al geeft uw arts aan dat er sprake is van 'Medische Noodzaak'.)

Gaat u naar een apotheker waarmee Menzis geen overeenkomst heeft gesloten, dan vraagt u met het aanvraagformulier farmaceutische zorg toestemming aan Menzis. Bij dit formulier moet u een gemotiveerde toelichting van uw arts sturen. Als het gaat om medicatie die u voor het eerst gebruikt heeft, dan heeft u de eerste 15 dagen ook zonder toestemming van Menzis recht op het geneesmiddel. U moet dan wel binnen die 15 dagen een aanvraag voor toestemming bij Menzis indienen.

Het preferentiebeleid werkt goed

Het preferentiebeleid werkt goed. Sinds de start zijn enkele veel gebruikte medicijnen goedkoper geworden. Sommige met meer dan 85%. Daarom gaat Menzis hiermee door.

Voorbeeld: Simvastatine

Simvastatine 40 mg is een veelgebruikt medicijn van artsen voor de behandeling van een hoog cholesterol. Voor het preferentiebeleid kostte het medicijn per doosje van 30 stuks (voor 1 maand) € 15,76. Nu kost hetzelfde medicijn in dezelfde hoeveelheid € 0,88.

Bijzonderheid: Atorvastatine

De firma Pfizer heeft twee vergelijkbare middelen met de werkzame stof atorvastatine: het dure middel Lipitor en een merkloos middel. Voor atorvastatine hebben wij per 1 maart 2014 het merkloze middel van de firma Pfizer als preferent aangewezen (voorheen was dit Ranbaxy). Het duurdere middel Lipitor wordt niet vergoed.

Naast Lipitor wordt voor hetzelfde middel een reeks andere namen gebruikt. Deze namen worden in verschillende Europese landen gebruikt. Door import worden deze medicijnen ook wel eens door apotheken in Nederland verstrekt. Ook deze vormen van Lipitor (atorvastatine) worden dus niet vergoed: Cardyl, Edovin, Obradon, Orbeos, Sortis, Tahor, Torvast, Xarator en Zarator.

Om de website van Menzis goed te laten werken en u de beste online ervaring te bieden gebruiken we cookies. U geeft ons toestemming als u onze website verder bezoekt of op "ik ga akkoord" drukt. U kunt desgewenst uw voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Voor meer informatie, bekijk ons cookiebeleid.