Nieuws 2020

Nieuws

 • 29 december 2020

  Nieuw: videogesprekken voor klanten met persoonlijke vraag

  Verzekerden kunnen sinds kort hun complexe of persoonlijke vraag stellen via een videogesprek met een van onze medewerkers. Menzis is de eerste zorgverzekeraar die deze mogelijkheid biedt aan haar klanten. De reacties zijn nu al positief.

  lees meer

 • 23 december 2020

  Leefkracht Jaaroverzicht 2020

  2020 werd door Menzis in januari uitgeroepen als het begin van het ‘decennium van preventie en leefstijl’. Een terugblik op de nieuwsgebeurtenissen rondom leefkracht, die dat dit jaar onderstreepten.

  lees meer

 • 22 december 2020

  Menzis en OCON Orthopedische kliniek blijven partners in Coronatijd

  Menzis en OCON Orthopedische kliniek hebben voor 2021 contractafspraken vastgelegd. Dit betekent dat ook in 2021 alle verzekerden van Menzis voor orthopedische en sportmedische zorg terecht kunnen bij OCON.

  lees meer

 • 18 december 2020

  Tanja Cuppen nieuwe commissaris bij Menzis

  Onze Ledenraad heeft Tanja Cuppen (51) benoemd tot commissaris bij Menzis. Hiermee wordt 1 van de 2 vacatures voor onze Raad van Commissarissen mooi ingevuld. De werving voor de andere vacature loopt nog.

  lees meer

 • 18 december 2020

  Zorgverzekeraars en ziekenhuizen maken afspraken over ziekenhuiszorg in 2021

  Verzekerden kunnen, net als in 2020, volgend jaar terecht bij alle Nederlandse umc’s en algemene ziekenhuizen. Brancheverenigingen Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) maakten dat bekend, nadat zij een overeenkomst hebben bereikt over de ziekenhuiszorg in 2021 en de kosten van corona.

  lees meer

 • 18 december 2020

  Meerjarencontract Certe, Zilveren Kruis en Menzis voor diagnostisch onderzoek

  Certe, het grootste instituut voor medische diagnose en advies in Groningen, Drenthe en Friesland, is zowel met Menzis als met Zilveren Kruis voor meerdere jaren een contract aangegaan. Door deze afspraken is niet enkel hoogwaardig diagnostisch onderzoek voor inwoners in het Noorden goed geregeld, maar is er ook ruimte om de kwaliteit verder te verbeteren.

  lees meer

 • 17 december 2020

  Gezondheidsbeleid op het werk betuttelend of noodzakelijk?

  Leefkracht in de werkomgeving: betutteling, bemoeienis of bittere noodzaak? In episode 3 van de Menzis Leefkrachtdialogen gingen vitaliteitsdeskundigen, wetenschappers, werkgevers en beleidsdeskundigen hierover het gesprek met elkaar aan.

  lees meer

 • 14 december 2020

  Gronings Provinciaal Beweegakkoord: handen ineen voor toegankelijke sport en beweging

  Sport en beweging toegankelijk maken voor álle inwoners van de provincie. Zodat talent zich maximaal kan ontwikkelen. En zodat ouderen en kinderen veilig en uitdagend kunnen sporten en bewegen. Dat is de kern van het Gronings Provinciaal Beweegakkoord. 35 organisaties - waaronder Menzis - hebben hun handtekening gezet.

  lees meer

 • 14 december 2020

  Leerlingen Mytylschool Haren verrast met sport en spel door Kids United, FC Groningen en Menzis

  Van Menzis nieuwe voetballen voor de school en van FC Groningen in de Maatschappij een schoolpleinactiviteit. De leerlingen van Mytylschool Prins Johan Friso in Haren werden er op 10 december aangenaam door verrast.

  lees meer

 • 11 december 2020

  Achterhoek maakt nieuwe stap in Kavelmodel, voor focus op gezondheid

  Focussen op gezondheid kan helpen onze zorg toegankelijk te houden. Daarvoor is het ‘Kavelmodel’ bedacht. Hierin kunnen inwoners gezondere keuzes maken en zorgprofessionals mensen weer centraal stellen. In de Achterhoek gaat dit model nu een versnellingsfase in.

  lees meer

 • 8 december 2020

  Zorgaanbieder, zorgverzekeraar én daardoor patiënt geholpen bij inzage in wachttijden op ZorgDomein

  Nu veel patiënten door corona wachten op zorg, is inzage in actuele wachttijden essentieel. Niet alleen voor zorgaanbieders, maar ook voor zorgverzekeraars. Zodat onze zorgadviseurs verzekerden sneller en beter kunnen helpen een zorgverlener te vinden. Dit overzicht kan online platform ZorgDomein bieden. Daarvoor is wel eenmalig toestemming nodig van zorgaanbieders.

  lees meer

 • 30 november 2020

  Zorg in én voor de regio Noord

  Groninger en Drentse zorg- en welzijnsorganisaties, de provincie Groningen, gemeenten, patiëntenorganisaties en Menzis hebben samen onderzoek gedaan naar de zorgvraag en het zorgaanbod in de regio. Ook is er gekeken naar de verwachte ontwikkelingen voor de komende 10 jaar. De uitkomsten staan in het Regiobeeld Noord.

  lees meer

 • 27 november 2020

  Inzet ziekenhuizen en zorgverzekeraars: ook in 2021 toegang tot goede ziekenhuiszorg

  Patiënten moeten ook volgend jaar kunnen rekenen op toegang tot goede ziekenhuiszorg. Dat is de inzet van zorgverzekeraars, universitair medische centra en algemene ziekenhuizen. Zorgverzekeraars en ziekenhuizen willen alle huidige contractuele relaties in 2021 voortzetten, zodat mensen zo veel mogelijk in hun vertrouwde ziekenhuis terecht blijven kunnen.

  lees meer

 • 25 november 2020

  Lekker in je vel met ADO-fit

  ADO-fit is er voor supporters van ADO Den Haag met overgewicht. In 12 sessies leren ze gezond te eten en meer te bewegen. De winst is groot: ze voelen zich fitter en zitten lekkerder in hun vel. Menzis maakt het financieel mede mogelijk.

  lees meer

 • 25 november 2020

  Kunstalvleesklier: minder patiënt, meer mens

  Prikken, meten, spuiten, eten. Wie diabetes type 1 heeft, moet constant opletten. De kunstalvleesklier van Robin Koops maakt het meten en spuiten overbodig en geeft de patiënt meer vrijheid. Menzis vergoedt het gebruik van de kunstalvleesklier.

  lees meer

 • 24 november 2020

  Door corona meer verzekerden met betalingsachterstand; waar of niet waar?

  Zijn er door de coronapandemie meer verzekerden met betalingsachterstanden? Die vraag kregen we de afgelopen tijd meerdere keren voorgeschoteld. Bijvoorbeeld door het Twentse dagblad Tubantia. Onze manager Debiteuren en Polis, Wouter Weijenborg, reageert.

  lees meer

 • 23 november 2020

  ‘Gedreven door grotere maatschappelijke vraagstukken’

  Achter elke organisatie zit een stuwende kracht, een leider. En die voormannen of -vrouwen hebben vaak heel persoonlijke drijfveren voor hun werk. Onze voorzitter Ruben Wenselaar vertelt erover. In een bundel over leiderschap in de zorg, die volgend jaar uitkomt.

  lees meer

 • 19 november 2020

  Gouden Oor Niveau 3-erkenning voor Menzis

  "Het is Menzis ook in 2020 goed gelukt gehoor te geven aan de stem van de klant." Dit is de conclusie van stichting Gouden Oor na de audit die zij dit najaar uitvoerde bij Menzis. Dit resulteert in een primeur: na een aantal jaar op rij een mooie niveau 2-erkenning te hebben gekregen, is Menzis dit jaar voor het eerst beloond met niveau 3.

  lees meer

 • 16 november 2020

  Versnelling voor telebegeleiding bij hart- en longklachten

  Mensen met hart- of longklachten kunnen steeds vaker bij Nederlandse ziekenhuizen via thuismetingen hun gezondheid in de gaten houden. Het scheelt hen ziekenhuisbezoeken. Omdat lang niet iedereen van het bestaan van telebegeleiding weet, start vandaag de campagne ‘Thuis kan het ook’.

  lees meer

 • 12 november 2020

  Premie Menzis in 2021 wordt € 130

  De maandpremie van de basisverzekering van Menzis stijgt in 2021 met € 7 en wordt € 130. Het kabinet hield al rekening met een hogere zorgpremie. “Dit is het gevolg van de verder stijgende zorgkosten. Die nemen toe door vergrijzing, meer zorgvraag, hogere lonen in de zorg en duurdere behandelingen en medicijnen”, licht onze CFRO Dirk Jan Sloots toe.

  lees meer

 • 11 november 2020

  Oproep medici wetenschappers en bestuurders aan ministers tot leefstijlcampagne

  Tientallen voorname medici, gezondheidswetenschappers en bestuurders van maatschappelijke organisaties roepen VWS ministers De Jonge en Van Ark en staatssecretaris Blokhuis op tot een stevige publiekscampagne over het belang van een gezonde leefstijl.

  lees meer

 • 10 november 2020

  Partners Menzis en Lifestyle4Health maken zich sterk voor leefstijl als medicijn

  Minimaal 1 miljoen Nederlanders met gezondheidsklachten werken in 2022 aan een gezonde leefstijl via trajecten die onderdeel zijn van de zorg of bij hun werkgever. Het is de ambitie van het partnerschap tussen Lifestyle4Health, Menzis en SamenGezond.

  lees meer

 • 6 november 2020

  Menzis en Enschede zetten samenwerking voor betere gezondheid voort

  Vrijdag hebben Menzis en de gemeente Enschede hun handtekening gezet onder de Tweede Lokale Werkagenda. De missie: een betere gezondheid voor zoveel mogelijk inwoners van Enschede met een zo effectief mogelijke inzet van middelen.

  lees meer

 • 3 november 2020

  Gecombineerde leefstijlinterventie; wat werkt wel en wat niet?

  In 2019 is de eerste stap gezet om preventie een plek te geven in de basisverzekering: met de vergoeding van de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Deze hulp bij een gezonde leefstijl laat nu al een positieve invloed zien op de volksgezondheid. Toch lopen zorgaanbieders en zorgverzekeraars tegen belemmeringen aan. Wat werkt wel en wat werkt niet bij de GLI?

  lees meer

 • 2 november 2020

  ‘Dankzij De Trampoline kan ik er eindelijk voor mijn dochter zijn’

  Een psychische aandoening is niet alleen zwaar voor de patiënt, maar ook voor de directe omgeving. Babs Koolmoes uit de regio West is moeder van een dochter met depressie en paranoïde schizofrenie en kan er dus over meepraten. Dankzij het project De Trampoline hebben zij en haar man minder zorgen en meer tijd om leuke dingen te doen met hun dochter en elkaar.

  lees meer

 • 2 november 2020

  Na 12 jaar terug bij haar oude club door OldStars volleyball

  OldStars volleyball is een vinding van Groningse bodem. Deelnemer Hilda Dijkstra Engels (69), die vroeger jarenlang voor het Oldehoofster Voklubol speelde, keerde ervoor terug naar haar favoriete sport en club.

  lees meer

 • 1 november 2020

  Positieve Gezondheid: welzijn op recept

  Een dokter moet kunnen luisteren. Soms niet door zijn stethoscoop, maar met de handen op de rug. Huisarts Martijn van der Waart merkt in zijn Hengelose praktijk dat hij en zijn collega's met de benadering 'Positieve Gezondheid' veelbelovende resultaten boeken. Voor henzelf én hun patiënten.

  lees meer

 • 31 oktober 2020

  Game, set en … koffie met OldStars Tennis

  Oud-tennisser Tom Okker kwam voor de introductie van OldStars Tennis naar het Achterhoekse Borculo en wist Nel Baïs te verleiden om ook een balletje te slaan. Bijzonder, want Nel had na een ongeluk haar sportdroom opgegeven. Dit initiatief bracht haar lichamelijke verbetering én meer.

  lees meer

 • 30 oktober 2020

  Hoe een kind leert te kiezen voor een banaan tijdens GO!

  Het is een groeiend gezondheidsprobleem: 1 op de 7 Nederlandse kinderen is te zwaar. Als ouder sta je soms machteloos. Want wat moet je als je - net als Marian Schröder uit de regio Midden - een dochter van 9 hebt, die best gezond eet en voldoende beweegt, maar toch het stempel 'obees' krijgt? GO! helpt.

  lees meer

 • 23 oktober 2020

  Noordoost-Twente timmert aan weg voor slimme ouderenzorg

  Goede zorg dichtbij voor oudere inwoners in Noordoost-Twente. Dit voorjaar verbonden meerdere zorg- en welzijnsorganisaties zich aan deze missie. Er liggen nu 3 plannen voor betere ouderenzorg in Dinkelland, Losser, Oldenzaal en Tubbergen.

  lees meer

 • 21 oktober 2020

  ‘Halfuurtje Door Je Buurtje’ op Wereld Diabetes Dag

  Op 14 november, Wereld Diabetes Dag, brengt de Bas van de Goor Foundation zo veel mogelijk mensen in beweging. Samen met onze online gezondheidscoach SamenGezond wandelen we een ‘Halfuurtje Door Je Buurtje’. Want wandelen is gezond; zeker als je diabetes hebt.

  lees meer

 • 16 oktober 2020

  Meer samenwerking en preventie nodig voor toekomstgerichte zorg Arnhem

  Betere regionale samenwerking en meer aandacht voor preventie. Dat is nodig om de zorg en gezondheid in de regio Arnhem op peil te houden. Het regiobeeld van Menzis, lokale zorgorganisaties, huisartsen, 10 gemeenten en patiëntenverenigingen helpt hierbij. Het laat zien hoe zorgvraag en -aanbod zich de komende 10 jaar ontwikkelen.

  lees meer

 • 16 oktober 2020

  Gezondheidszorg in Rivierenland heeft meer samenwerking en preventie nodig

  Een extra impuls voor regionale samenwerking en preventie. Dat is essentieel om het huidige niveau van zorg en gezondheid te behouden in de regio Rivierenland. Het regiobeeld van Menzis, lokale zorgorganisaties, huisartsen, gemeenten en patiëntenverenigingen helpt hierbij. Het laat zien hoe zorgvraag en -aanbod zich de komende 10 jaar ontwikkelen.

  lees meer

 • 15 oktober 2020

  Doorbraak in behandeling tabaksverslaving door overeenkomst Menzis en VNN

  Menzis heeft een meerjarenovereenkomst met Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) afgesloten. Onderdeel hiervan is dat mensen met een ernstige tabaksverslaving in de toekomst terechtkunnen bij de verslavingszorg. Een doorbraak.

  lees meer

 • 14 oktober 2020

  Menzis wint rechtszaak over hoge medicijnprijs AstraZeneca

  Menzis heeft de rechtszaak tegen AstraZeneca gewonnen. We spraken de farmaceut aan op het te lang rekken van een octrooi voor een middel tegen psychoses. Daardoor kon er geen merkloos medicijn op de markt komen, en betaalden verzekerden van Menzis teveel.

  lees meer

 • 13 oktober 2020

  Oproep preventiecongres: ‘Zet in op preventie voor minder gezondheidsverschillen’

  De 4e editie van het Menzis Preventiecongres op 9 oktober kende door corona een aangepast digitaal programma. Maar de kern bleef intact: interactief met partners spreken over preventiekansen in de praktijk.

  lees meer

 • 9 oktober 2020

  Valpreventie voor 65-plussers in gemeente Westerkwartier

  Het aantal sterfgevallen door een val neemt jaarlijks toe. Gemeente Westerkwartier en Menzis starten daarom met een valpreventietraining voor 65-plussers.

  lees meer

 • 7 oktober 2020

  Esther Agterdenbos nieuwe directeur Zorg bij Menzis

  Op 1 maart 2021 start Esther Agterdenbos als directeur van het cluster Zorg en lid van de Directieraad bij Menzis. In deze functie is Esther verantwoordelijk voor goede, toegankelijke en betaalbare zorg voor onze ruim 2,2 miljoen verzekerden en alle inwoners van onze regio’s.

  lees meer

 • 7 oktober 2020

  SamenGezond lanceert nieuwe campagne

  SamenGezond, het grootste gezondheidsprogramma van Nederland dat op initiatief van Menzis is ontwikkeld, lanceert morgen een nieuwe campagne.

  lees meer

 • 6 oktober 2020

  Stoppen met roken-webinars even effectief als fysieke sessies

  Dat stoppen met roken letterlijk van levensbelang is, weten we. Want tabaksverslaving veroorzaakt bijvoorbeeld COPD, longkanker en hart- en vaatziektes. Menzis vergoedt daarom de Allen Carr-methode voor haar rokende verzekerden. Vóór de coronacrisis verliep die effectief fysiek, en nu succesvol online.

  lees meer

 • 6 oktober 2020

  Oplossingen voor gezonder werkend Nederland in BNR’s Big Five

  Hoe beïnvloedt gezondheid onze arbeidsproductiviteit? Die vraag stond vorige week centraal in BNR’s Big Five. Elke werkdag sprak presentator Diana Matroos een gast over de uitdagingen van werkgevers en werknemers. Het is een thema waarvoor ook Menzis zich inzet.

  lees meer

 • 6 oktober 2020

  Meer gezondheidsverschillen; waarom doen we niets?

  Gezondheidsverschillen tussen groepen mensen in ons land nemen toe. Met alle gevolgen van dien. Die pijnlijke ontwikkeling is niet nieuw, maar toch is het nog geen halt toegeroepen. Ondanks dat we een van de beste en meest eerlijke zorgstelsels ter wereld hebben. De Volkskrant zoomt erop in. Onder andere Menzis-voorman Ruben Wenselaar reageert.

  lees meer

 • 6 oktober 2020

  Kunstmatige alvleesklier: meer vrijheid voor mensen met diabetes type 1

  Hoe fijn is het als mensen met diabetes type 1 minder controles hoeven te ondergaan en dus meer vrijheid ervaren? De kunstmatige alvleesklier kan uitkomst bieden. Binnenkort proberen 100 volwassenen de ‘Inreda AP’ uit. Inreda Diabetic en Menzis werken samen in dit project.

  lees meer

 • 5 oktober 2020

  Menzis informeert verzekerden

  Helaas hebben wij geconstateerd dat er van 45 mensen persoonsgegevens zijn gedeeld met een verzekerde van Menzis, die deze gegevens niet had mogen ontvangen. Menzis betreurt dit datalek, en heeft alle betrokkenen hierover persoonlijk geïnformeerd en haar excuses aangeboden.

  lees meer

 • 1 oktober 2020

  Raad van Advies helpt ambities leefkracht versneld te realiseren

  Met een 5-koppige Raad van Advies (RvA) gaat Menzis haar ambities rondom leefkracht versneld realiseren. De raad fungeert als klankbord op complexe vraagstukken over leefkracht, leefstijlgeneeskunde en SamenGezond. “En die ambities liegen er niet om”, aldus RvA-lid Pim Assendelft (hoogleraar Preventie in de zorg).

  lees meer

 • 29 september 2020

  ‘Ik wilde mezelf niet meer in de spiegel zien’

  Als je met overgewicht kampt, is de kans op aandoeningen groter. Een dieet alleen is niet de oplossing. Wat dan wel? Voor Cynthia Klok uit de regio Noord was dat de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Dankzij de hulp van experts en haar eigen motivatie is Cynthia al 20 kilo kwijt.

  lees meer

 • 28 september 2020

  Hartstichting roept 40-plussers op: meet jaarlijks je bloeddruk

  Een hoge bloeddruk? Vaak merk je er niets van. Maar het verhoogt wel de kans op een hartinfarct of een beroerte. Tijd voor onze partner de Hartstichting om mensen op te roepen hun bloeddruk te meten. Ons online gezondheidsprogramma SamenGezond draagt er een steentje aan bij.

  lees meer

 • 28 september 2020

  Basisschoolleerlingen adviseren over gezondere regio Foodvalley

  Leerlingen van de Edese basisschool Calluna hebben bestuurders van Preventiecoalitie Foodvalley (waaronder Menzis) voorzien van advies en kritische inzichten. Zij doken in het vraagstuk hoe de coalitie een gezonde leefstijl in de regio kan aanjagen.

  lees meer

 • 27 september 2020

  ‘Ik zit veel lekkerder in mijn vel dan een jaar terug’

  Misschien heb je nog nooit van agorafobie gehoord. Dat had Alyssa Slotboom uit de regio Midden ook niet. Totdat ze vorig jaar na aanhoudende paniekaanvallen die diagnose kreeg. Met hulp van een praktijkondersteuner en de app Minddistrict is ze haar agorafobie, ook wel pleinvrees genoemd, de baas.

  lees meer

 • 26 september 2020

  Minder druk op de huisarts, meer tijd voor de patiënt

  Als je naar de huisarts belt, heeft die helaas niet altijd direct tijd en ruimte. Wat zou het dan fijn zijn als de dokter extra ondersteuning heeft. In sommige Twentse praktijken is die er ook: de physician assistant, zoals Stefan Constantinides. Dankzij hem kunnen meer patiënten gehoord én geholpen worden.

  lees meer

 • 26 september 2020

  Zorg vanuit huis: dat is de toekomst

  Hoe fijn is het als je voor de bloeddrukcontrole geen afspraak meer hoeft te maken en naar de dokter hoeft te komen? Tegenwoordig kan dat, vertelt huisarts Jiska Snoeck-Stroband uit Den Haag. Zij ziet voordelen voor haarzelf én haar patiënten.

  lees meer

 • 25 september 2020

  'Dit opgeluchte gevoel gun ik iedereen'

  Van gelegenheidsbietser naar stevige roker: de sigaret was een constante in het leven van Simone Adry uit de regio Achterhoek. Tot ze vorig jaar dankzij de Allen Carr-methode binnen 1 dag van haar verslaving afkwam. Voorgoed.

  lees meer

 • 22 september 2020

  Lentis en Menzis willen langdurige samenwerking verlengen

  In 2017 waren Lentis en Menzis de eerste zorgaanbieder en zorgverzekeraar die binnen de GGZ een meerjarenafspraak tekenden. Beide partijen hebben ervaren dat een verbintenis voor meerdere jaren bijdraagt aan kwaliteit en continuïteit van zorg.

  lees meer

 • 21 september 2020

  Aandacht voor huisartsentekort Twente

  In Twente kampt men met een tekort aan praktijkhoudende huisartsen. RTV Oost dook in oorzaken en mogelijke oplossingen en sprak daarover met Eric Veldboer, Regiomanager Zorg bij Menzis.

  lees meer

 • 16 september 2020

  'Zorg moet persoonlijk zijn, er moet positieve aandacht zijn voor de klant'

  ‘Vroeger moest de klant zich aanpassen aan de zorg, nu willen we dat de zorg zich aanpast aan de klant en aan het gezin rond de klant. Deze pilot helpt ons om te zien hoe we de individuele wensen van cliënten en hun gezin beter in beeld krijgen, zodat wij als zorgkantoor onze eigen rol ook beter gaan invullen.'

  lees meer

 • 15 september 2020

  'Schuldenproblematiek neemt verder toe'

  Ruim 2 miljoen huishoudens hebben een betalingsachterstand, waarvan 1,4 miljoen huishoudens risicovolle of problematische schulden hebben. Door de economische gevolgen van COVID-19 zal deze groep alleen maar groeien. Door vroeg te signaleren en als overheid, werkgevers en zorgverzekeraars de handen ineen te slaan kunnen we hoge schulden voorkomen.

  lees meer

 • 14 september 2020

  Paul Blokhuis onder indruk van Preventie Akkoord Achterhoek

  “De Achterhoek is een voorbeeld voor Nederland!” Dat concludeerde VWS-staatssecretaris Paul Blokhuis na een werkbezoek aan de regio op 11 september. Hij kon toen zien én ervaren hoe de Achterhoek vooruitstrevend samenwerkt aan gezondheid en geluk van alle inwoners.

  lees meer

 • 11 september 2020

  Verandering is nodig voor behoud goede zorg in Groningen en Noord-Drenthe

  Er zijn grote veranderingen nodig om het huidige niveau van zorg in Groningen en de kop van Drenthe te behouden in de toekomst. Dat blijkt uit het Regiobeeld Noord. Groninger en Drentse zorg- en welzijnsorganisaties, de provincie Groningen, gemeenten, patiëntenorganisaties en Menzis hebben dit regiobeeld samengesteld. Het geeft inzicht in de ontwikkeling van zorgvraag en -aanbod de komende 10 jaar.

  lees meer

 • 7 september 2020

  ‘Voor effectief preventiebeleid is meer verantwoordelijkheid nodig’

  Is preventiebeleid in het algemeen - en van zorgverzekeraars in het bijzonder - effectief? Die vraag stond centraal tijdens de tweede episode van de Menzis Leefkrachtdialogen. Politici, wetenschappers, zorgbestuurders, beleidsmakers en journalisten gingen met elkaar in gesprek.

  lees meer

 • 2 september 2020

  'Investeren in leefkracht van groot maatschappelijk belang'

  De missie die VWS heeft voor de volksgezondheid in 2040, zal niet worden bereikt. Tenzij er meer wordt geïnvesteerd in leefkracht via preventie en leefstijlgeneeskunde. Die boodschap stond centraal in de bijdrage van Menzis-CEO Ruben Wenselaar op de Dag van de Preventie van Zorgvisie.

  lees meer

 • 20 augustus 2020

  Menzis stimuleert iedereen om gezond te leven; GLI helpt

  Menzis wil de leefkracht van ieder mens versterken. We stimuleren mensen om gezond te leven en meer te bewegen. Een bewezen effectieve manier om hierbij te helpen, is de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Om de GLI meer aandacht te geven en uit te leggen, hebben we 2 video's gemaakt. Voor deelnemers en voor zorgaanbieders.

  lees meer

 • 20 augustus 2020

  Directeur Zorg Joris van Eijck verlaat Menzis na 5 jaar veranderkracht

  Op 1 september verlaat directeur Zorg Joris van Eijck onze organisatie. Na 5 jaar veranderingen in de zorg te hebben aangejaagd, gaat hij op zoek naar een nieuwe impuls in zijn loopbaan. “Met trots kijk ik terug op mijn periode bij Menzis.”

  lees meer

 • 12 augustus 2020

  1e pilot met warmtecamera in Almelo

  Eind juni riep het digiteam van Menzis zorgaanbieders op zich aan te melden voor een pilot met een warmtecamera in samenwerking met het Enschedese FEVR Detection. Ontmoetingsplek Inloop aan de Aa in Almelo is de eerste partij die 12 augustus start om snel koorts te detecteren bij bezoekers.

  lees meer

 • 11 augustus 2020

  PluhZ zorghulp: 24/7 chatten én steun in de buurt

  Heeft u een vraag over uw gezondheid of leefstijl? En vindt u het lastig om de weg te vinden in de zorg? Op de website en in de app van PluhZ kunt u makkelijk en direct terecht voor betrouwbare informatie, persoonlijke hulp of gewoon een luisterend oor.

  lees meer

 • 7 augustus 2020

  Verzekeraars en preventie steeds vaker in één adem genoemd

  In juli en augustus verzorgt de redactie van De Eerstelijns online een serie verhalen over preventie. Op de vraag of wij als zorgverzekeraar een rol voor onszelf zien weggelegd in preventie, wisten wij wel raad. Joas Duister ging in gesprek met Gerben Stolk van de Eerstelijns en heeft toegelicht hoe wij van een zorgstelsel naar een gezondheidsstelsel willen.

  lees meer

 • 6 augustus 2020

  De Trampoline: steun voor naasten van ggz-patiënt

  Heeft iemand in uw omgeving met psychische klachten? Dan weet u hoe zwaar het kan zijn om hem of haar op te vangen. Het Haagse project De Trampoline steunt familie en mantelzorgers, zowel praktisch als mentaal.

  lees meer

 • 5 augustus 2020

  Samen werken aan herstel

  Mensen met psychische aandoeningen ervaren vaak problemen, zoals eenzaamheid en werkloosheid. Samen Voor Herstel kan helpen. In een steungroep krijgen ze de juiste hulp van de juiste persoon, ook van vrienden bijvoorbeeld. “Dit maakt mensen gelukkiger.”

  lees meer

 • 5 augustus 2020

  Met ArtsOnline sneller bij de huisarts

  Herkent u dit: u wilt een afspraak maken bij uw huisarts, maar kunt pas over een paar dagen terecht. Of erger: u bent net verhuisd en kunt geen nieuwe huisarts vinden. Dankzij online spreekuren als ArtsOnline wordt u straks sneller geholpen.

  lees meer

 • 5 augustus 2020

  Menzis pakt overgewicht aan met Changing Health

  Een digitaal platform en een persoonlijke coach – meer hebben mensen met overgewicht niet nodig om blijvend kilo’s kwijt te raken. Het programma Changing Health heeft hiermee in Engeland al zijn succes bewezen. Menzis is in Nederland een pilot gestart.

  lees meer

 • 5 augustus 2020

  Willem, hulp bij al uw levensvragen

  Woont u in Twente of de Achterhoek en heeft u levensvragen? Bij Willem kunt u terecht voor hulp, troost of een luisterend oor. Gewoon even bellen of mailen en een geestelijk verzorger maakt een afspraak met u. Thuis of ergens anders, waar u wilt.

  lees meer

 • 5 augustus 2020

  'Bewegen met diabetes? Je bent gek als je het niet doet!'

  Als je als olympisch kampioen de diagnose diabetes type 1 krijgt, lijkt dat misschien de genadeslag voor je actieve sportleven. Niks van waar, weet volleyballer Bas van de Goor. Het leverde hem zelfs een nieuwe missie op: anderen in beweging krijgen.

  lees meer

 • 4 augustus 2020

  Gecombineerde leefstijlinterventie: werken aan je overgewicht

  Je hebt overgewicht. En je wil wel gezonder leven, maar hoe pak je dat aan? Je kunt kosteloos meedoen aan de Gecombineerde Leefstijl Interventie, met persoonlijke begeleiding én groepsbijeenkomsten. Dat werkt, als u écht gemotiveerd bent.

  lees meer

 • 4 augustus 2020

  Samen langer en gelukkiger leven in de Achterhoek

  Hoe leven alle inwoners in de Achterhoek in 2030 zo gezond en gelukkig mogelijk? En, hoe blijft de gezondheidszorg in de regio goed én betaalbaar? Een groot aantal partijen betrokken bij de Achterhoek heeft hiervoor een gezamenlijke visie op de toekomst van de zorg in de regio opgesteld. Conclusie: verandering is nodig.

  lees meer

 • 4 augustus 2020

  Orthopedische klachten? App helpt huisarts en patiënt

  Er wordt een proef gedaan met een app voor huisartsen (Prisma). Die zetten een vraag in de app en krijgen binnen een dag antwoord van meerdere specialisten. Dat voorkomt onnodige verwijzingen naar het ziekenhuis en verbetert de zorg voor de patiënt.

  lees meer

 • 3 augustus 2020

  Proef in Ede met thuismonitoring

  Mensen met chronisch hartfalen of COPD moeten normaal gesproken elke twee maanden naar de specialist. Maar als in Ziekenhuis Gelderse Vallei de proef met thuismonitoring slaagt, hoeft dat veel minder vaak. Dat zal ook kosten besparen.

  lees meer

 • 3 augustus 2020

  Diabetes de baas met een app

  MiGuide is een app voor mensen met diabetes type 2. De patiënt zet er zijn meetgegevens in, de huisarts (of praktijkondersteuner) reageert daarop en de app geeft gezondheidstips. Zo bent u beter in staat uw eigen gezondheid te managen.

  lees meer

 • 31 juli 2020

  Diabetes2 omkeren? Dat kun je leren!

  Diabetes type 2 kan je leven flink beheersen. Je kunt last hebben van de symptomen, medicijnen en bijwerkingen. Medicijnen helpen bij diabetes type 2, maar genezen niet. Mensen kunnen beter worden als zij hun leefstijl aanpassen. Daarom vergoedt Menzis deelname aan Keer Diabetes2 Om.

  lees meer

 • 31 juli 2020

  TOP voor kinderen: hulp bij problemen met poepen en plassen

  Last met poepen en plassen heeft veel impact. Naar het ziekenhuis gaan, is vaak lastig voor het kind: het voelt alsof het ziek is. Nu is er TOP voor kinderen, een gespecialiseerd gezondheidscentrum. Net zo goed als het ziekenhuis, maar knusser en goedkoper.

  lees meer

 • 30 juli 2020

  Zorg in Twente: nu en in de toekomst

  Hoe gezond zijn Twentenaren nu? En hoe is dat over 10 jaar? Welke zorg hebben inwoners dan nodig? Hoeveel chronisch zieke mensen wonen er dan in Twente? En hoeveel ouderen? Werken er in 2030 wel genoeg mensen in de zorg? Zijn er dan nog genoeg mantelzorgers? Op deze vragen, en meer, geeft het regiobeeld Twente antwoord.

  lees meer

 • 28 juli 2020

  Twentse laboratoria werken samen om patiënt beter te helpen

  Vier grote laboratoria voor medische diagnostiek in Twente gaan samenwerken. Ze vormen een corporatie met bindende afspraken, die gaat zorgen voor betere en snellere hulp aan patiënten. En die overbodige herhaling van onderzoeken moet voorkomen.

  lees meer

 • 20 juli 2020

  Samenwerking beste optie voor ziekenhuiszorg Achterhoek

  Er is de afgelopen maanden veel te doen geweest rondom Santiz, de overkoepelende organisatie van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Eind mei heeft de minister voor Welzijn en Sport gevraagd aan Marcel Daniëls om de ziekenhuiszorg in de Achterhoek te onderzoeken. Vandaag presenteerde hij zijn rapport.

  lees meer

 • 16 juli 2020

  MenzisFonds steunt 41 projecten voor meer leefkracht en zorginnovatie

  Meer leefkracht en innovatie in de zorg. Daarvoor staan de 41 initiatieven die vandaag een bijdrage hebben ontvangen uit het MenzisFonds. De 9 landelijke en 32 regionale projecten krijgen in totaal ruim € 150.000, waarmee ze onze samenleving duurzaam kunnen versterken.

  lees meer

 • 14 juli 2020

  Grote verandering ‘must’ voor blijvende goede zorg in Gelderse Vallei

  Om inwoners van de Gelderse Vallei ook in de toekomst van goede zorg te kunnen voorzien, zijn grote veranderingen nodig. Dit blijkt uit het Regiobeeld Gelderse Vallei; een coproductie tussen zorg- en welzijnsorganisaties, 7 gemeenten en Menzis. Het laat zien hoe zorgvraag en -aanbod zich tot 2030 ontwikkelen.

  lees meer

 • 9 juli 2020

  Achterhoeks preventieakkoord zet gezondheid en geluk van inwoners voorop

  Roken, overgewicht en probleemdrinken terugdringen én het geluk van inwoners uitbouwen. Dat is de strekking van het Preventieakkoord Achterhoek. Op 9 juli hebben zo’n 50 Achterhoekse partners, waaronder Menzis, hun handtekening gezet onder dit akkoord.

  lees meer

 • 9 juli 2020

  OldStars passeert grens van 400 clubs

  Vandaag vieren het Nationaal Ouderenfonds, partner Menzis en ambassadeur Tom Okker dat er 400 clubs zijn aangesloten bij OldStars. Deze mijlpaal wordt beklonken in de Achterhoek bij tennisvereniging ABTC De Wildbaan, die vanaf 9 juli OldStars tennis aanbiedt.

  lees meer

 • 9 juli 2020

  Menzis 4 Mijl van Groningen afgelast

  De Menzis 4 Mijl van Groningen, die gepland stond op zondag 11 oktober, gaat vanwege de coronacrisis niet door. De 34e editie vindt nu plaats op zondag 10 oktober 2021. Ook de 4Mijl4You verhuist mee naar volgend jaar. Deze staat nu op de agenda van zaterdag 9 oktober 2021.

  lees meer

 • 7 juli 2020

  Specialist komt naar huisarts toe in regio Almelo

  Medisch specialisten die in de huisartsenpraktijk kleine chirurgische ingrepen verrichten, in plaats van in het ziekenhuis. In de regio Almelo is deze zorgvernieuwing sinds enige tijd een feit. Voordeel voor de patiënt: geen onnodige reis naar het ziekenhuis én een besparing van het eigen risico.

  lees meer

 • 6 juli 2020

  Gezondheidsprofs roepen op: veranker preventie in onderwijs

  In een brief in het Financieele Dagblad roepen psychologen en andere gezondheidsdeskundigen de ministers van Onderwijs op tot meer aandacht voor preventie en leefstijl in het onderwijs. Gijs Rotteveel (directeur met leefkracht en partnerschappen in portefeuille) ondertekende de brief namens Menzis: “In de jeugd ligt de kiem van een volgende, gezondere generatie.”

  lees meer

 • 3 juli 2020

  Zorgverzekeraars garanderen continuïteit ziekenhuiszorg met coronaregeling voor ziekenhuizen

  Samen met de andere zorgverzekeraars biedt Menzis ziekenhuizen een passende vergoeding voor reguliere zorg, gederfde inkomsten en extra kosten in het coronajaar 2020. Deze coronaregeling is door Zorgverzekeraars Nederland (ZN)* opgesteld, in goed overleg met de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

  lees meer

 • 3 juli 2020

  Regiovisie laat zien: verandering is nodig om goede zorg voor Achterhoek te behouden

  Hoe blijft de gezondheidszorg in de Achterhoek goed én betaalbaar? En hoe leven alle inwoners in 2030 zo gezond en gelukkig mogelijk, met maximale eigen regie? Een groot aantal partijen heeft hiervoor een gezamenlijke visie op de toekomst van de zorg in de regio opgesteld. Conclusie: verandering is nodig.

  lees meer

 • 2 juli 2020

  Opmars preventie zet door, maar werk aan winkel blijft

  De opmars van preventie zet onverminderd door. Toch is er nog werk aan de winkel om deze beweging écht in de haarvaten van onze samenleving te krijgen. Uit de voortgangsrapportage van het Nationaal Preventieakkoord over 2019 blijkt dat het gros van de landelijke afspraken in uitvoering is. Menzis focust op roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik.

  lees meer

 • 26 juni 2020

  Onnodig doorverwijzen naar ziekenhuis neemt af met hulp van huisartsapp

  Met je klacht naar de huisarts, die dan doorverwijst naar het ziekenhuis terwijl dat achteraf niet nodig blijkt. Daar wordt de patiënt niet blij van, en de arts zelf ook niet. De app Prisma helpt huisartsen om minder vaak (tot 30% minder) onnodig door te verwijzen.

  lees meer

 • 25 juni 2020

  Extra impuls voor digitale zorg door samenwerking Health Valley en Menzis

  Op 1 juli start Menzis een partnerschap met innovatienetwerk Health Valley. Met deze samenwerking willen we innovaties in het zorgveld stimuleren en versnellen. En dat helpt om de kwaliteit van zorg te verbeteren en de leefkracht van mensen verder te versterken.

  lees meer

 • 25 juni 2020

  Gecombineerde leefstijlinterventie toegankelijk voor héél Nederland

  Bij Menzis staan we voor goede en betaalbare zorg én voor het versterken van leefkracht. We waren dus enthousiast toen op 1 januari 2019 de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) in de basisverzekering werd opgenomen, voor mensen met overgewicht. De NZa geeft nu adviezen om de GLI bereikbaar te maken voor ons héle land.

  lees meer

 • 24 juni 2020

  Menzis draagt bij aan opleidingen in strijd tegen Twents huisartsentekort

  In Twente werken huisartsengroepen en Menzis mee om de capaciteitsdruk op de regionale huisartsenzorg te bestrijden. Zo gaat Menzis opleidingen voor verpleegkundig specialisten en physician assistants meefinancieren. Deze specialisten kunnen medische taken van een huisarts overnemen.

  lees meer

 • 22 juni 2020

  Hulp voor mantelzorgers: praktische app van MantelzorgNL en zorgkantoor

  Mantelzorgers met vragen kunnen vanaf nu heel laagdrempelig advies inwinnen. Via de nieuwe app van MantelzorgNL. Deze app is ontwikkeld in coronatijd, samen met het Menzis Zorgkantoor. Omdat mantelzorgers op dit moment nog meer zorg(en) op hun schouders dragen.

  lees meer

 • 15 juni 2020

  Belangrijk: handen ineen voor meer leefkracht en preventie

  Beter voorkomen dan genezen. Daarom krijgen leefkracht en preventie een steeds prominentere rol bij Menzis. Belangrijk is het natuurlijk wel dat meer partijen hun verantwoordelijkheid pakken. Zoals huisartsen. We organiseerden voor hen een preventiewebinar. En voor andere beïnvloeders een online leefkrachtdialoog.

  lees meer

 • 9 juni 2020

  Groningen brengt beginnende schulden in beeld met ‘Eerste Hulp bij Geldzaken’

  De gemeente Groningen wil geldproblemen bij inwoners eerder in beeld krijgen. Daarom start de gemeente met ‘Eerste Hulp bij Geldzaken’. Deze aanpak is een samenwerking met woningcorporaties De Huismeesters, Lefier, Nijestee en Wierden en Borgen, Waterbedrijf Groningen en zorgverzekeraars Menzis, VGZ en Zilveren Kruis.

  lees meer

 • 8 juni 2020

  Regiobeeld geeft aftrap voor toekomstgerichte zorg in Twente

  Twentse zorg- en welzijnsorganisaties, 14 gemeenten, GGD en Menzis hebben een gezamenlijk regiobeeld vastgesteld. Het Regiobeeld Twente 2030 geeft inzicht in hoe zorgvraag en -aanbod zich de komende 10 jaar ontwikkelen. Duidelijk is dat de toekomst meer én andere zorg vraagt dan nu.

  lees meer

 • 2 juni 2020

  Geslaagde eerste editie Nationale Balkon Beweegdag

  De eerste editie van de Nationale Balkon Beweegdag werd afgelopen vrijdag 29 mei georganiseerd. In samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds en een aantal lokale partners gaf Menzis invulling aan een leuk programma voor ouderen.

  lees meer

 • 28 mei 2020

  Menzis gaat voor rookvrij; met nieuw beleggingsbeleid en partnerschap

  Het is de missie van Menzis om de leefkracht van ieder mens te versterken. Die verwezenlijken we bijvoorbeeld door concrete stappen te zetten voor een rookvrij Nederland. Zo gaan we een partnerschap aan met Gezondheidsfondsen voor Rookvrij (GvRV), zodat we onze verzekerden kunnen bijstaan om te stoppen met roken. En we scherpen ons beleggingsbeleid verder aan.

  lees meer

 • 28 mei 2020

  Nationale Balkon Beweegdag op 29 mei: ouderen in beweging

  Op ruim 150 plekken in Nederland komen vrijdag 29 mei zo veel mogelijk ouderen in beweging. Aanleiding: de Nationale Balkon Beweegdag. Initiatiefnemers zijn onze maatschappelijk partner het Nationaal Ouderenfonds, de Vriendenloterij en Menzis. In Haren en Scheveningen organiseren wij een beweegmoment.

  lees meer

 • 27 mei 2020

  196 bijstandsgerechtigden Arnhem zorgschuldenvrij door speciale regeling

  Verzekerden van Menzis uit Arnhem, die leven in de bijstand en hun zorgpremie niet kunnen betalen, kunnen gebruikmaken van een speciale regeling. Daardoor krijgen ze geen boetes voor hun zorgschuld en worden ze geholpen naar een bestaan zonder schulden. Deze aanpak werkt: van de 361 verzekerden die het traject hebben afgerond, zijn er nu 196 schuldenvrij.

  lees meer

 • 20 mei 2020

  Ook duidelijk tijdens corona: gezonde leefstijl is beste medicijn

  Als er 1 ding duidelijk is geworden in deze coronacrisis, dan is het wel dat we veel meer werk moeten maken van een gezonde leefstijl. En dat het belangrijk is om ons zorgstelsel om te buigen naar een gezondheidsstelsel. Ook de recente wetenschappelijke notitie van het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde (Lifestyle4Health) laat dat zien.

  lees meer

 • 19 mei 2020

  Regiobeeld als gezamenlijk startpunt voor goede zorg in Achterhoek

  Achterhoekse zorgorganisaties, gemeenten, ondernemers en inwoners - vertegenwoordigd in 8RHK ambassadeurs - hebben 1 doel: de gezondste regio worden. Samen hebben ze een regiobeeld vastgesteld, waaruit blijkt dat er in de toekomst meer en andere zorg nodig is in de Achterhoek. Het is de basis voor een gezamenlijke visie op de zorg in de regio.

  lees meer

 • 12 mei 2020

  Dagelijks contact met je psycholoog via iPractice

  Stel: je bent depressief of hebt een angststoornis en staat onder behandeling, maar loopt tussen 2 sessies in tegen jezelf aan. Vroeger moest je je ervaring bewaren tot de volgende sessie. Dankzij iPractice, een innovatievere vorm van psychologische ondersteuning, kun je nu dezelfde dag nog met je behandelend psycholoog spreken.

  lees meer

 • 9 mei 2020

  Reactie Menzis op berichtgeving Achterhoek

  Omroep Gelderland heeft op 9 mei een artikel over de inrichting van het ziekenhuislandschap in de Achterhoek gepubliceerd. In dit artikel wordt de indruk gewekt dat Menzis al verregaande ideeën heeft over de ziekenhuiszorg in de Achterhoek. Dit is echter niet het geval, wat voorafgaand aan publicatie ook met de journalist is gedeeld.

  lees meer

 • 8 mei 2020

  Sportscholen nog steeds dicht; online coaching spoort aan tot gezondere leefstijl

  Veel mensen hebben tijdens de coronacrisis moeite om fysiek en mentaal fit te blijven. Dat blijkt uit nieuw gedragsonderzoek van het RIVM. Gezondheidsplatform SamenGezond onderzocht wat de sleutel tot succes is van hen die juist wél voldoende in beweging blijven. Uit een enquête onder 800 deelnemers blijkt dat online coaching kan aansporen om meer te bewegen.

  lees meer

 • 7 mei 2020

  Ook MST over op Horizontaal Toezicht

  Medisch Spectrum Twente (MST) gaat met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2020 over op Horizontaal Toezicht Zorg. De afgelopen 2 jaar werkte het Twentse ziekenhuis hiernaartoe, samen met Menzis.

  lees meer

 • 1 mei 2020

  Hoe kijkt Menzis aan tegen ziekenhuiszorg in Achterhoek?

  De afgelopen weken is er veel geschreven en gesproken over Santiz, de overkoepelende organisatie van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Wat is eraan de hand en wat vindt Menzis ervan?

  lees meer

 • 1 mei 2020

  Zorgverzekeraars bieden zorgaanbieders maandelijkse continuïteitsbijdrage

  Zorgaanbieders van zorg die vergoed wordt vanuit de basisverzekering of een aanvullende verzekering, kunnen een maandelijkse continuïteitsbijdrage aanvragen bij de zorgverzekeraars [1]. Dit compenseert het overgrote deel van de omzetdaling door de coronacrisis en gaat verder dan de dekking van loonkosten in de rijksregelingen.

  lees meer

 • 29 april 2020

  Menzis spreekt ouderen in coronatijd

  Maatregelen rondom het coronavirus zorgen ervoor dat de leefkracht van velen onder druk staat. Veel ouderen voelen zich in deze situatie extra kwetsbaar. Niet alleen vanwege de gezondheidsrisico’s, maar ook omdat er door de maatregelen meer eenzaamheid ontstaat.

  lees meer

 • 29 april 2020

  ArtsOnline kan druk op huisartsenzorg verminderen

  In verschillende regio’s in Nederland, maar ook in Twente bestaat een tekort aan huisartsen. Met name in Enschede hebben (nieuwe) inwoners moeite om een huisarts te vinden.

  lees meer

 • 24 april 2020

  Reguliere zorg langzaam weer gestart in ziekenhuizen Groningen en Drenthe

  In tegenstelling tot wat in de artikelen van vanmorgen is te lezen, verdwijnt de coronazorg niet uit Drenthe en Groningen. Het Ommelander Ziekenhuis Groningen, Treant en Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) blijven coronazorg leveren en houden hiervoor ook ic-capaciteit beschikbaar.

  lees meer

 • 22 april 2020

  Zorgverzekeraars ondersteunen ziekenhuizen en umc's met voorschotregeling

  Zorgverzekeraars verlenen voorschotten aan ziekenhuizen om hen de ruimte te geven om in crisistijd te voldoen aan hun betalingsverplichtingen. De zorgverzekeraars willen zo de financiële zorgen van ziekenhuizen en umc’s beperken, zodat zij zich kunnen richten op het organiseren en verlenen van zorg.

  lees meer

 • 17 april 2020

  Koning bezoekt Coördinatiecentrum in Erasmus MC

  Koning Willem-Alexander heeft vrijdagmiddag 17 april een bezoek gebracht aan het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) in het Erasmus MC in Rotterdam.

  lees meer

 • 9 april 2020

  Financiële steun voor zorgverleners met indirect contact coronapatiënten

  Samenwerkende zorgverzekeraars maakten deze week steunmaatregelen bekend voor zorgverleners die niet direct bij coronapatiënten betrokken zijn, maar die door de crisis wel in zwaar weer verkeren. Dit als vervolg op de steun voor acute zorg (ziekenhuizen en huisartsen) en langdurige zorg (zoals verpleeghuizen).

  lees meer

 • 9 april 2020

  Coronavirus, wat doet Menzis voor de zorg?

  Het coronavirus in Nederland heeft grote gevolgen voor iedereen. Dagelijks is er nieuws over de impact van het virus en over de maatregelen ter bestrijding ervan. Een overzicht van wat Menzis doet in deze coronacrisis.

  lees meer

 • 6 april 2020

  Financiële steun zorgverzekeraars voor zorgaanbieders

  Van de mensen die direct of indirect betrokken zijn bij de zorg voor corona-patiënten, maar ook van alle anderen in de zorg wordt momenteel erg veel gevraagd. We hebben grote bewondering voor ieders professionele inzet, grote betrokkenheid en creativiteit. Samen met de andere zorgverzekeraars en zorgkantoren willen we alle zorgaanbieders hierbij ondersteunen.

  lees meer

 • 5 april 2020

  Elk kind de best mogelijke start

  Elk kind verdient de best mogelijke start van zijn of haar leven én de beste kans op een goede toekomst. De eerste 1.000 dagen zijn daarvoor heel belangrijk. Het programma ‘Kansrijke Start Groningen' helpt jonge ouders de juiste keuzes te maken.

  lees meer

 • 3 april 2020

  Acute Care Unit voor kwetsbare ouderen

  In Terborg zijn bouwvakkers bezig de vierde verdieping van verpleeg- en revalidatiecentrum Antonia aan te passen. Daar komt een Acute Care Unit, waar kwetsbare ouderen de best denkbare zorg krijgen. Het moet ook onnodige ziekenhuisopname voorkomen.

  lees meer

 • 3 april 2020

  Nationale Diabetes Challenge maakt je vitaal

  De Nationale Diabetes Challenge geeft veel power om mensen in beweging te krijgen. Dat gebeurt in wijken in heel Nederland, ook in Den Haag. Wandelen met gelijkgestemden is niet alleen gezellig, het geeft ook twijfelaars net dat duwtje in de rug. En de gesprekken met de zorgprofessionals – je huisarts bijvoorbeeld – krijgen meer diepgang.

  lees meer

 • 3 april 2020

  Palliatieve zorgcoach helpt in laatste levensfase

  Wie in de laatste fase van zijn leven komt, wil graag de juiste zorg. In de regio Arnhem is een project gestart met de palliatieve zorgcoach: een vast iemand die de patiënt en zijn naasten ondersteunt en adviseert.

  lees meer

 • 3 april 2020

  Gratis stoppen-met-roken webinar

  Op 28 mei kunt u als verzekerde van Menzis gratis het webinar ‘Allen Carr’s Easyway Stoppen met roken training’ volgen.

  lees meer

 • 3 april 2020

  Diabetes2 omkeren? Dat kun je leren!

  Diabetes type 2 kan je leven flink beheersen. Je kunt last hebben van de symptomen, medicijnen en bijwerkingen. Medicijnen helpen bij diabetes type 2, maar genezen niet. Mensen kunnen beter worden als zij hun leefstijl aanpassen. Daarom vergoedt Menzis deelname aan Keer Diabetes2 Om.

  lees meer

 • 3 april 2020

  De astmapatiënt komt straks zélf met oplossingen

  Meer aandacht in de huisartsenpraktijk voor volwassenen met astma. Hiervoor worden huisartsen en praktijkondersteuners aanvullend opgeleid. De patiënt krijgt zo goede zorg dicht bij huis en leert om z’n aandoening zelf ‘te managen’.

  lees meer

 • 2 april 2020

  'Supporter van Elkaar' maakt mensen gelukkig

  Het project Supporter van Elkaar, onder de vlag van Scoren in de wijk (initiatief van FC Twente dat Menzis ondersteunt) won € 50.000 als beste Maatschappelijk Project Eredivisie. Dit is een prijs van de VriendenLoterij. Het idee: begeleid kwetsbare gezinnen en doorbreek hun negatieve spiraal. Bijvoorbeeld door sport, spel en uitjes.

  lees meer

 • 2 april 2020

  Menzis vergoedt coronabehandeling in Duitsland

  Er worden sinds kort patiënten voor de behandeling van COVID-19 overgeplaatst naar Duitsland. Menzis heeft samen met alle andere Nederlandse zorgverzekeraars de vraag gekregen of zij de kosten vergoeden voor naar Duitsland overgeplaatste coronapatiënten. Het antwoord hierop is ‘ja’.

  lees meer

 • 2 april 2020

  Atriumfibrilleren? Je huisarts weet er alles van

  Op 1 juli 2019 startte het project ‘atriumfibrilleren in de huisartsenpraktijk’. Inmiddels doet een groot aantal Twentse praktijken mee. Het streven is dat er straks in elke huisartsenpraktijk meer tijd en aandacht is voor mensen met atriumfibrilleren (veel voorkomende hartritmestoornis). Belangrijk, want de aandoening kan ernstige gevolgen hebben, zoals een beroerte.

  lees meer

 • 2 april 2020

  Diabetes2 omkeren? Dat kun je leren!

  Diabetes type 2 kan je leven flink beheersen. Je kunt last hebben van de symptomen, medicijnen en bijwerkingen. Medicijnen helpen bij diabetes type 2, maar genezen niet. Mensen kunnen hun kwaliteit van leven wel heel erg verbeteren als zij hun leefstijl aanpassen. Daarom vergoedt Menzis deelname aan Keer Diabetes2 Om.

  lees meer

 • 2 april 2020

  Extra woningen voor kwetsbare ouderen

  Drie lokale zorgorganisaties – Azora, Markenheem en Sensire – hebben de handen ineen geslagen: in Gaanderen komen 32 tijdelijke plaatsen voor ouderen die wachten op een plek in het verpleeghuis van hun keuze. “Zo houden we deze kwetsbare ouderen in onze eigen regio!”

  lees meer

 • 2 april 2020

  De juiste zorg voor kwetsbare Arnhemmers

  Gemeente Arnhem en Menzis werken samen om de zorg voor de meest kwetsbare inwoners langdurig te verbeteren. Nieuw is de integrale aanpak: denken en handelen vanuit de inwoner, niet vanuit de verschillende instanties.

  lees meer

 • 1 april 2020

  SamenGezond biedt mensen ook in moeilijke tijden het steuntje in de rug

  Nu veel mensen in Nederland thuis moeten werken, lopen werk en privé letterlijk door elkaar heen. Hoe zorg je voor een goede balans? Hoe zorg je ervoor dat je zo min mogelijk stress ervaart? En voor wie buiten de deur moet werken: hoe ga je om met de bijkomende uitdagingen?

  lees meer

 • 1 april 2020

  Wondregisseur versnelt genezing van complexe wonden

  Heeft u een complexe wond? Menzis geeft sinds 1 januari 2020 de mogelijkheid (via de organisatie Verpleegkundige Topzorg) een wondregisseur in te schakelen. Dit is een verpleegkundig specialist met veel kennis en ervaring op dit gebied. Zo bent u verzekerd van de allerbeste wondzorg.

  lees meer

 • 1 april 2020

  Astma-patiëntjes stabiel dankzij Puffer-app

  Nieuw voor kinderen met astma en hun ouders: de Puffer-app. Hiermee kunnen zij de eerste symptomen van een astma-aanval herkennen en benauwdheid voorkomen. Een mooi voorbeeld van e-health en technische zorginnovaties uit Twente. Ziekenhuis MST in Enschede deed er een pilot mee. Met succes!

  lees meer

 • 1 april 2020

  Diabetes2 omkeren? dat kun je leren!

  Diabetes type 2 kan je leven flink beheersen. Je kunt last hebben van de symptomen, medicijnen en bijwerkingen. Medicijnen helpen bij diabetes type 2, maar genezen niet. Mensen kunnen beter worden als zij hun leefstijl aanpassen. Daarom vergoedt Menzis deelname aan Keer Diabetes2 Om.

  lees meer

 • 31 maart 2020

  Diabetes2 omkeren? Dat kun je leren!

  Diabetes type 2 kan je leven flink beheersen. Je kunt last hebben van de symptomen, medicijnen en bijwerkingen. Medicijnen helpen bij diabetes type 2, maar genezen niet. Mensen kunnen hun kwaliteit van leven wel heel erg verbeteren als zij hun leefstijl aanpassen. Daarom vergoedt Menzis deelname aan Keer Diabetes2 Om.

  lees meer

 • 31 maart 2020

  Menzis pakt overgewicht aan met Changing Health

  Een app en een persoonlijke coach. Meer hebben mensen met overgewicht niet nodig om blijvend kilo’s kwijt te raken. Het programma Changing Health heeft hiermee in Engeland zijn succes al bewezen. Menzis is in Nederland een proef gestart.

  lees meer

 • 30 maart 2020

  Diabetes2 omkeren? Dat kun je leren!

  Diabetes type 2 kan je leven flink beheersen. Je kunt last hebben van de symptomen, medicijnen en bijwerkingen. Medicijnen helpen bij diabetes type 2, maar genezen niet. Mensen kunnen beter worden als zij hun leefstijl aanpassen. Daarom vergoedt Menzis deelname aan Keer Diabetes2 Om.

  lees meer

 • 30 maart 2020

  Menzis: jaarresultaat 2019 in licht van coronacrisis

  Terwijl de ontwikkelingen rondom het coronavirus het land in zijn greep houden, presenteert Menzis - net als andere organisaties in deze periode - de cijfers over 2019. De huidige situatie doet een groot beroep op zorgverleners. Binnen haar mogelijkheden verleent Menzis de zorgsector steun, samen met andere zorgverzekeraars en de overheid.

  lees meer

 • 27 maart 2020

  Groningse thuiszorgaanbieders bundelen krachten en starten speciale corona-thuiszorgteams

  Om de verspreiding van het coronavirus te vertragen en ziekenhuizen en IC’s te ontlasten, hebben Groningse thuiszorgorganisaties, in overleg met het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ), het Corona Thuisteam opgericht. Het Corona Thuisteam biedt vanaf dinsdag 31 maart uitsluitend thuiszorg voor cliënten met corona en cliënten die door de huisarts of GGD ernstig verdacht worden van besmetting.

  lees meer

 • 27 maart 2020

  Beter vangnet voor stabiele psychiatrische patient

  Voor mensen met ernstige psychische aandoeningen (EPA) is het belangrijk dat ze altijd een goed vangnet hebben. Ook als ze stabiel zijn. In regio Rivierenland werken psychiater en huisarts samen om hen blijvend te ondersteunen.

  lees meer

 • 27 maart 2020

  Acht Haagse stadsdelen met elkaar verbinden

  Het project ‘ADO Den Haag voor iedereen’ won € 30.000 als op één na beste Maatschappelijk Project Eredivisie. Het project wil jong en oud uit alle acht Haagse stadsdelen met elkaar verbinden, via sport, spel en cultuur. Het ultieme doel: meer respect en begrip voor elkaar.

  lees meer

 • 25 maart 2020

  Menzis Preventiecongres: verplaatst van 14 mei naar 9 oktober

  Nadat het kabinet op 23 maart bekendmaakte dat álle bijeenkomsten tot 1 juni worden afgelast, hebben we het Menzis Preventiecongres verplaatst van 14 mei naar 9 oktober. Programma en locatie blijven hetzelfde.

  lees meer

 • 24 maart 2020

  Snellere en betere zorg bij oogklachten

  Last van uw ogen? Vroeger werd u al snel doorgestuurd naar het ziekenhuis, nu kunt u met minder complexe problemen terecht bij een optometrist. U wordt dan eerder geholpen en in 80% van de gevallen hoeft u niet meer naar de oogarts.

  lees meer

 • 17 maart 2020

  Coronavirus: wat doen Menzis en andere zorgverzekeraars?

  De komst en verspreiding van het coronavirus in Nederland heeft grote gevolgen voor iedereen. Dagelijks is er nieuws over de impact van het virus en over de maatregelen ter bestrijding ervan. Wat doet Menzis als zorgverzekeraar?

  lees meer

 • 6 maart 2020

  Marieke Fieten directeur Klant & Operations bij Menzis

  Marieke Fieten start op 1 april als directeur van het cluster Klant & Operations en lid van de Directieraad van Menzis. In deze functie is Marieke verantwoordelijk voor de directe dienstverlening en service aan onze ruim 2,2 miljoen verzekerden.

  lees meer

 • 6 maart 2020

  Groninger organisaties investeren in kansrijke en gezonde generatie

  11 Groninger organisaties hebben de handen ineengeslagen om - via een grootschalige en langdurige aanpak - kinderen gelijke kansen te geven, gezond op te groeien en meer perspectief te bieden op een kansrijke toekomst. Meer beweging en betere voeding, maar ook meer aandacht voor natuur, wetenschap en techniek staan centraal.

  lees meer

 • 3 maart 2020

  Kinderen met poep- en plasproblemen uit Arnhem hoeven niet meer naar ziekenhuis

  In Nederland gaan we ervan uit dat kinderen rond de 4 jaar zindelijk zijn. Problemen met poepen en plassen worden vaak niet besproken, maar hebben wel enorme impact op kind en ouders. De gang naar het ziekenhuis maakt het niet makkelijker: het voelt alsof het kind ziek is. Arnhem brengt hierin verandering. Met het nieuwe eerstelijns gezondheidscentrum ‘TOP voor kinderen’.

  lees meer

 • 17 februari 2020

  Aanmelden initiatieven MenzisFonds 2020 van start

  Van 17 februari tot 1 mei kunnen verenigingen, stichtingen, coöperaties of andere (niet-commerciële) organisaties een initiatief op het gebied van leefkracht of zorginnovatie aanmelden bij het MenzisFonds. De Ledenraad en klanten van Menzis kiezen welke projecten financiering krijgen.

  lees meer

 • 6 februari 2020

  ADO Den Haag G-toernooi beleeft stralende zesde editie

  Het stadion van ADO Den Haag was op 5 februari het toneel voor het maatschappelijke evenement van het jaar: het Menzis ADO Den Haag G-toernooi. Dit voetbalfestijn is er speciaal voor kinderen met een verstandelijke of lichamelijke beperking.

  lees meer

 • 28 januari 2020

  Minister Bruins bezoekt Twente voor e-health en juiste zorg op juiste plek

  Tijdens deze e-healthweek heeft minister Bruins (VWS) een werkbezoek gebracht aan de Technologie en Zorg Academie in Enschede. De minister sprak er met ziekenhuis MST, Roessingh Research and Development en Menzis over e-health en de juiste zorg op de juiste plek in Twente.

  lees meer

 • 28 januari 2020

  Ontwikkelingen rondom Santiz; ziekenhuiszorg in Achterhoek

  De afgelopen periode zijn er veel ontwikkelingen geweest rondom Santiz. Sinds 1 juli 2017 is Santiz de naam voor de overkoepelende organisatie van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk. Een update.

  lees meer

 • 21 januari 2020

  2020: decennium van preventie en leefstijl

  Het decennium van preventie en leefstijl is van start. De overheid, zorgverleners, zorgverzekeraars en werkgevers geven de overgang van zorg en genezen naar gezondheid en voorkomen verder vorm. Zo versterken we de leefkracht van ieder mens, en houden we goede zorg betaalbaar en toegankelijk. Menzis loopt hierin voorop. Waar we nu staan, vertelt dit overzicht.

  lees meer

 • 20 januari 2020

  Maatschappelijke projecten FC Twente en ADO in race voor nieuwe prijs

  Onze maatschappelijke partners FC Twente Scoren in de Wijk en ADO Den Haag in de Maatschappij zijn genomineerd voor het Maatschappelijk Project Eredivisie. Deze titel - en bijbehorende prijs - van de Vriendenloterij wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt.

  lees meer

 • 16 januari 2020

  Menzis maakt met duurzame beleggingen impact op gezondheidszorg

  “Met duurzaam beleggen willen we impact hebben op de Nederlandse zorg.” Dat is de kern van het interview van het Verbond van Verzekeraars met Erik Kemper, manager Vermogensbeheer bij Menzis. Het verbond zocht Erik op, nu het eerste jaar van het IMVO Convenant Verzekeringssector erop zit.

  lees meer

 • 14 januari 2020

  Voor Menzis staat goede zorg voor Zoetermeer voorop

  Op 13 januari publiceerde zorgnieuwsplatform Skipr een bericht over het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer. Hierin wordt de indruk gewekt dat het ziekenhuis niet op steun van Menzis hoeft te rekenen. Dit is echter niet onze visie.

  lees meer

 • 6 januari 2020

  'Nederland moet digitalisering zorg in eigen hand houden'

  Menzis-bestuursvoorzitter Ruben Wenselaar komt tegenover Skipr aan het woord over de zorg, digitalisering, preventie, hoofdlijnenakkoorden en het zorgstelsel anno 2020.

  lees meer

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.