Menzis zet per volgend jaar de Zorgvraagtypering (ZVT) in om te kunnen differentiëren in de vergoeding van lichte zorg en zware zorg voor zelfstandig gevestigd psychiaters.
Met een nieuwe tariefstelling voor vrijgevestigd psychiaters hoopt Menzis de wachtlijsten voor mensen met de meest complexe ggz-behandelingen terug te dringen. Ons hogere doel is dat de patiënten met de meest complexe zorgvraag behandeld worden door de professionals die hiervoor het best gekwalificeerd zijn.
De maatschappelijke opgave om mensen in de ggz passende zorg te bieden is namelijk groot. Allemaal willen we dat mensen met complexe zorgproblematiek minder lang hoeven te wachten dan nu het geval is.
Hogere beloning
Menzis richt zich met het inkoopbeleid in eerste instantie op zelfstandig gevestigd psychiaters met een contract. Zij zullen minder betaald worden voor de lichtste behandelingen. Tegelijkertijd krijgen psychiaters voor de meest complexe behandelingen een substantieel hogere beloning.
Menzis legt vrijgevestigd psychiaters geen harde verplichting op om crisisdiensten te draaien. Als een psychiater aantoonbaar kan maken zijn of haar diensten te hebben aangeboden aan een crisisdienst maar daarvoor niet nodig is, kan de psychiater toch een contract krijgen bij Menzis. Maar als een psychiater zich aan het draaien van crisisdiensten onttrekt, kan Menzis wel degelijk een contract weigeren.
Eigen instrumenten
Eerder deze week is er veel geschreven over de beleidsmaatregelen van CZ. Uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde hogere doel; beschikbaarheid van zorg voor mensen die dat het hardst nodig hebben. Elke verzekeraar kiest daarvoor haar eigen instrumenten en we hopen dat maatregelen die blijken te werken uiteindelijk door meer verzekeraars gebruikt worden.
Wouter Bos daarover: “Het is een heel complex probleem, met veel nuances. Er is een groep zelfstandig gevestigd psychiaters met een eigen praktijk die wel het vak uitoefenen maar niet de crisisdiensten willen draaien. Maar er zijn er ook genoeg die dat wel willen en waar je wel op kunt rekenen. We zien dit dan ook niet als offensief tegen bepaalde psychiaters. We noemen dit liever een initiatief ter bescherming van de meest kwetsbare patiënten.”
Menzis borduurt met de nieuwe tariefstelling voort op de zorgvraagtypering in de ggz. Daar is veel kritiek op erkent Menzis en dat is deels terecht. Voor zorgtypering 1 tot en met 3 is het echter evident dat daar geen psychiater voor nodig is.
Menzis vertrouwt op begrip voor het inkoopbeleid. Er zijn wachtlijsten voor de meest kwetsbare patiënten waardoor de zorg flink in de knel komt. De aanpak van dit probleem heeft bij Menzis de hoogste prioriteit.