Stemverslag van Menzis bij aandeelhoudersvergaderingen 2015

Jongen mannen in pak

Via een aandeelhoudersvergadering heeft een aandeelhouder invloed op de beleidskeuzes van een onderneming. Als institutioneel belegger gebruiken we ons stemrecht onder andere om aandacht te vragen voor duurzaamheid. Hieronder leest u hoe we onze stem dit jaar hebben laten horen bij aandeelhoudersvergaderingen.

29 juni 2015
We hebben dit jaar op zeventien aandeelhoudersvergaderingen (in 2014: 13) onze stem laten horen. Daarvoor hebben we een volmacht gegeven aan een mede Eumedion-deelnemer die namens Menzis op de vergadering spreekt en stemt. De spreektekst en de wijze waarop wordt gestemd wordt vooraf met de gemachtigde afgestemd zodat de eigen stem van Menzis wordt uitgebracht.


Stemoverzicht bij aandeelhoudersvergaderingen Menzis 2015

 bedrijf  datum tegen onthouding voor
 Randstad 2 april  - overig
 TNT Express 8 april - - overig
PostNL NV 14 april - - overig
Koninklijke Ahold NV 15 april - - overig
Koninklijke KPN NV 15 april - - overig
SBM Offshore NV 15 april - - overig
Wolters Kluwer NV  22 april - - overig
Akzo Nobel NV 22 april - - overig
ASML Holding NV 22 april - - overig
Reed Elsevier 22 april - 2 overig
Heineken NV 23 april 1 - overig
Unilever 29 april - - overig
Koninklijke DSM NV 30 april - - overig
Royal Philips NV 7 mei 2 - overig
ING Groep NV 11 mei 1 - overig
Royal Dutch Shell NV 19 mei - - overig
Aegon NV 20 mei - - overig

Toelichting op onze tegenstemmen
Op drie aandeelhoudersvergaderingen is er door Eumedion een alert uitgebracht of heeft Menzis tegenstemmen uitgebracht: Heineken, Koninklijke Philips en ING Groep.

 Heineken NV  Koninklijke Philips NV  ING Bank
We hebben op één agendapunt 'tegen' gestemd en op de overige punten 'voor' gestemd. Het betreft het agendapunt over een benoeming van een lid van de Raad van Commissarissen.

Agendapunt 4 betreft de herbenoeming van de heer Carvalho als lid van de Raad van Commissarissen. Als lid van de familie Heineken heeft de heer Carvalho niet de onafhankelijkheid die benodigd is voor een RvC lid. Menzis heeft tegen de benoeming gestemd.
Menzis heeft op één agendapunt 'tegen' gestemd en op de overige punten 'voor' gestemd.

Op de agenda dit jaar stond een historisch onderwerp. Het onderdeel waar het allemaal mee begon in 1895 (Licht) zal worden afgesplitst en de Philips gaat verder met Healthcare en Consumer Electronics. Voor aandeelhouders die al lang betrokken zijn bij Philips weten dat deze discussie al jaren speelt. Het is een logische stap en het voorstel is dan ook met grote meerderheid aangenomen.

Menzis heeft tegen gestemd op agendapunten 8a en 8b. Hier vroeg het bestuur van Philips een mandaat voor de uitgifte van aandelen zonder reden. Menzis  wil uit principe geen toestemming geven voor verwatering van meer dan 5% zonder specifieke reden.
Ook hier stemde Menzis 'tegen' op één agendapunt. Het betreft agendapunt 5b over de begrenzing van de variabele beloning voor een selecte groep wereldwijd personeel. Het voorstel is om een variabele beloning tot maximaal 200% van het vaste salaris toe te staan, waar Menzis streeft naar een algemeen aanvaard gematigd beloningsbeleid waarbij de variabele beloning is gemaximeerd tot 100% van het vaste salaris.

De vergadering kan besluiten om een variabele beloning tot maximaal 200% van het vaste salaris mogen toestaan. Wij zien geen reden om van deze uitzondering gebruik te maken. Dit past in de huidige tijdgeest.

Stembeleid

Menzis belegt met een wereldwijde spreiding in vele verschillende ondernemingen. Dat maakt het onmogelijk om zelf bij alle aandeelhoudersvergaderingen aanwezig te zijn. Daarom kiezen we voor een praktisch uitvoerbaar stembeleid dat voldoende invulling geeft aan de verantwoordelijkheid als aandeelhouder: Menzis oefent het stemrecht uit voor deelnemingen in Nederlandse ondernemingen.

Met ons stembeleid volgen we de Nederlandse Corporate Governance Code. Hierin wordt van institutionele beleggers gevraagd om actieve en bewuste aandeelhouders te zijn, inclusief het uitoefenen van het stemrecht dat daarmee samenhangt.

In ons beleggingsbeleid staat duurzaamheid centraal. Dat betekent onder andere dat we het stemrecht dat we als aandeelhouder hebben actief uitvoeren en daarbij aandacht hebben voor duurzaamheid. De ondernemingen waar Menzis aandeelhouder is, kunnen op die wijze worden gestimuleerd om beter te presteren op het gebied van duurzaamheid.

Over Eumedion

Het stemmen op de aandeelhoudersvergaderingen van Nederlandse beursgenoteerde (AEX) ondernemingen voert Menzis uit via mede Eumedion leden. Eumedion is een Nederlandse vereniging van institutionele beleggers, dat zich vooral richt op goed ondernemingsbestuur (corporate governance) bij Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen.

Pensioenfondsen, verzekeraars en andere institutionele beleggers verenigen zich in Eumedion om gezamenlijk invulling te geven aan de maatschappelijke verantwoordelijkheid die het aandeelhouderschap met zich meebrengt, zoals dat is voorgeschreven in de Nederlandse Corporate Governance Code. Op het moment een onderneming zich niet houdt aan de Nederlandse Corporate Governance Code, geeft Eumedion een 'alert' uit. Een alert is geen stemadvies, maar kan de institutionele belegger gebruiken om het stemgedrag te bepalen.

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.