Stemverslag Menzis bij aandeelhoudersvergaderingen 2016

overleg

Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen staan voor Menzis centraal. Daarom gebruiken we als institutioneel belegger ons stemrecht onder andere om ondernemingen te stimuleren beter te presteren op het gebied van duurzaamheid. Hoe hebben we ons stemrecht dit jaar gebruikt?

30 september 2016

We beleggen met een wereldwijde spreiding in uiteenlopende ondernemingen. Daarom kiezen we voor een praktisch uitvoerbaar stembeleid dat voldoende invulling geeft aan de verantwoordelijkheid als aandeelhouder: Menzis oefent het stemrecht uit voor deelnemingen in Nederlandse ondernemingen.


Met ons stembeleid volgen we de Nederlandse Corporate Governance Code. Die vraagt van institutionele beleggers om actieve en bewuste aandeelhouders te zijn, inclusief het uitoefenen van het stemrecht.


Uitvoering stembeleid 2016

We hebben dit jaar op vijftien aandeelhoudersvergaderingen (in 2014: 17) onze stem laten horen. Daarvoor hebben we een volmacht gegeven aan een mede Eumedion-deelnemer die namens Menzis op de vergadering spreekt en stemt. De spreektekst en de wijze waarop wordt gestemd wordt vooraf met de gemachtigde afgestemd.

bedrijf datum tegen  onthouding voor 
Ahold 14 maart  overig 
Randstad 31 maart  1 overig 
KPN 13 april  overig 
PostNL 19 april  overig 
RELX  20 april  overig
Wolters Kluwer  21 april  overig 
Unilever  21 april  overig 
Heineken 21 april  overig 
ING NV  25 april  overig 
ASML Holding NV 29 april  overig 
Koninklijke DSM 29 april  overig 
Koniklijke Philips 12 mei  overig 
Gemalto 19 mei  overig 
Aegon NV 20 mei  overig 
Royal Dutch Shell  24 mei  overig 

 

Op vier aandeelhoudersvergaderingen is er door Eumedion een alert uitgebracht en/of heeft Menzis tegenstemmen uitgebracht: Randstad, ING NV, Royal Dutch Shell en Aegon.

 

Een toelichting op de door Menzis uitgebrachte stemmen leest u hieronder:

Duurzaam Vermogensbeheer

Menzis belegt voor de langere termijn, met het oog voor mens, milieu en maatschappij. Lees meer op menzis.nl/vermogensbeheer

Nieuwsthema's:

Investeren in leefkracht

We steunen innovaties die de leefkracht van mensen versterken. Zoals de nieuwe draagbare kunstnier van de Nierstichting:

Menzis en beleggen

Menzis belegt voor de langere termijn, met het oog voor mens, milieu en maatschappij.

Meer binnen thema

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.