Nederlander fysiek, sociaal én mentaal in balans

vrouw aan de telefoon

Wat doe jij om je goed te voelen? Deze vraag legde we voor aan meer dan 1.500 Nederlanders. Uit het onderzoek blijkt dat men het liefst een compliment geeft om zich goed te voelen (85%), gevolgd door een knuffel geven (80%) en voor een naaste zorgen (64%).

24 september 2015

Verder blijken Nederlanders zowel fysiek, sociaal als mentaal goed in balans: meer dan de helft (55%) van de Nederlanders sport om zich goed te voelen en we geven daarnaast onze sociale en mentale fitheid gemiddeld een 7.

Uit ons onderzoek blijkt verder dat ruim driekwart (77%) van de Nederlanders weet hoe zij gezond moeten eten en dat ook regelmatig doen. Maar als zij zouden moeten kiezen dan vindt 88% tenminste één goede vriendschap belangrijker om zich goed te voelen dan elke dag gezond eten.

Hoe belangrijk vriendschap is om lekker in je vel te zitten blijkt ook uit het feit dat meer dan een derde (36%) van de Nederlanders zegt liever een gezellig sociaal leven te hebben dan een gezond lichaam.

1 op de 7 Nederlanders mediteert

Naast de sociale en fysieke fitheid blijken Nederlanders zich bovengemiddeld bewust te zijn van het feit dat ook de geestelijke gemoedstoestand bijdraagt aan lekker in je vel zitten. Een rustig plekje zoeken om even alleen te zijn om te ontspannen wordt door 80% van Nederlanders gedaan om zich goed te voelen.

Opmerkelijk is dat meditatie, een trend die met name voor hogeropgeleiden uit de Randstad leek weggelegd, inmiddels door 1 op de 7 Nederlanders wordt ingezet om zich goed te voelen.

Ook muziek luisteren die fijne herinneringen oproept scoort hoog: 74%, net als lezen (ook 74%). Nederlanders geven daarnaast graag hun eigen originele tips om je goed te voelen. Menig Nederlander wordt bijvoorbeeld blij van schoonmaken, tandenpoetsen of tijdens het bakken stiekem van het cakebeslag snoepen.

Lekker in je vel ondanks fysieke beperking

Dat je goed voelen niet 100 procent is verbonden met je gezondheid in het algemeen, blijkt wanneer wordt gekeken naar de antwoorden van mensen die een lichamelijke kwaal, beperking of ziekte hebben (31% van de Nederlanders): 70% van deze groep voelt zich desondanks goed en zit lekker in zijn of haar vel. 63% zegt mentaal fit te zijn en 71% is sociaal fit, tegenover respectievelijk 78% en 80% van de gemiddelde Nederlander.

Ook mensen met een beperking geven het liefst een compliment (85%) of knuffel (80%) om zich goed te voelen. Daarnaast zijn muziek luisteren die fijne herinneringen oproept en ontspannen voor de televisie ook activiteiten die bijdragen aan een goed gevoel.

Drentenaren voelen zich minst goed, Flevolanders in balans

Over het algemeen scoren Nederlanders een dikke voldoende op mentale en sociale fitheid. Maar binnen de verschillende provincies zijn zeker verschillen op te merken. Zo zitten Drentenaren het minst goed in hun vel. Zij geven zichzelf een krappe voldoende (6,2) voor zowel de mentale als sociale fitheid, terwijl inwoners van Flevoland een zeer positieve kijk op hun mentale en sociale gezondheid hebben met gemiddeld een 8.

Opvallend is ook dat Drentenaren heel andere activiteiten ondernemen om zich goed te voelen dan Flevolanders. Drentenaren zoeken liever de stilte op om te ontspannen, kijken televisie of gaan naar buiten terwijl Flevolanders meer dan gemiddeld complimentjes uitdelen, iemand een kaartje sturen of een naaste verrassen met een cadeautje.

Mens, wat doe jij om je goed te voelen?

Tips over hoe je lekker in je vel kan zitten werd de afgelopen weken massaal gedeeld door Nederlanders. Meer dan 1.500 Nederlanders hebben via zowel een enquête als via de ‘Menzis Babbelbox’ in vijftien verschillende dorpen en steden (o.a. Utrecht, Groningen, Rolde, Enschede, Almelo) hun tips om je goed te voelen gedeeld.

Met dit initiatief willen we achterhalen wat Nederlanders doen om zich goed te voelen, om andere Nederlanders te inspireren én ondersteuning te bieden op deze gebieden middels het SamenGezond spaarprogramma.

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.