Netwerken bouwen voor kwetsbare ouderen in Oost-Achterhoek

oma en kleinkinderen

Gemeenten, partijen uit de zorg en Menzis werken samen om de positie van kwetsbare ouderen in de regio Oost-Achterhoek te verbeteren. Een netwerk van zorgverleners rondom de huisartsenpraktijk begeleidt de zorg en versterkt het sociale netwerk van de oudere.

17 juni 2016
De komende jaren neemt het aantal kwetsbare ouderen toe in de regio Oost-Achterhoek. Er is dus sprake van vergrijzing, maar er is ook ontgroening: er zijn minder zorgmedewerkers en mantelzorgers die voor de ouderen kunnen zorgen. Dit vraagt om nieuwe oplossingen. Niet alleen op het gebied van zorg, maar bijvoorbeeld ook voor aspecten als eenzaamheid.

Het is belangrijk dat ouderen ondersteund worden om zoveel mogelijk zelfredzaam te zijn, ook als zij kwetsbaar zijn. En hulpverleners moeten met elkaar samenwerken, zodat hun zorg goed op elkaar aansluit.


Welbevinden, kwaliteit en zelfredzaamheid

De partners in de regio Oost-Achterhoek willen met hun samenwerking het welbevinden, de kwaliteit van leven en de zelfredzaamheid van kwetsbare ouderen verbeteren.

Het uitgangspunt is, dat een netwerk van zorgverleners rondom de huisartsenpraktijk de zorg voor de (kwetsbare) oudere begeleidt en het sociale netwerk van de oudere versterkt. Eerst wordt in de wijk gekeken wat de zorgvraag van ouderen is. Ouderen met een complexe zorgbehoefte krijgen intensieve begeleiding thuis.  Kwetsbare ouderen worden uitgenodigd voor een jaarlijkse controle.


Vraaggericht en samenhangend

Bij kwetsbare ouderen gaat het vooral om ouderen met fysieke, emotionele of sociale problemen, die gevolgen hebben voor hun kwaliteit van leven of zelfredzaamheid. Bij hen wordt gekeken wat zij nodig hebben en wie dit kan oppakken. Zo nodig, krijgen ze een regievoerder voor hun zorg en ondersteuning.

De betrokken zorgverleners hebben vaste overlegmomenten en bespreken ook samen de situatie van de oudere. De zorg is dus vraaggericht en samenhangend: de oudere staat centraal en alle betrokkenen bij de zorg werken nauw samen.

kwetsbare ouderen oost achterhoek

Alle partners in deze samenwerking zetten op donderdag 16 juni in Winterswijk hun handtekening onder de samenwerkingsafspraken. De partners zijn:

 • gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk
 • Menzis
 • huisartsenorganisatie HZOA
 • zorgcombinatie Marga KlompĆ©
 • Careaz
 • Livio
 • Sensire
 • Buurtzorg
 • streekziekenhuis Koningin Beatrix
 • Zorgbelang Gelderland/Utrecht
 • netwerk Dementie Oost Achterhoek
 • VIT-hulp bij mantelzorg
 • de regionale Afdeling Alzheimer Nederland
 • GGNet regio Achterhoek

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.