Betere zorg en ondersteuning voor Groningers met klachten door aardbevingen

gezin wandelt

Veel mensen in de provincie Groningen voelen de gevolgen van aardbevingen door de gasboringen. Ze hebben niet alleen last van materiƫle schade, maar krijgen door de bevingen ook lichamelijke en psychische klachten. Samen met de bewoners van Warffum, Eenrum en Middelstum en huisartsen zoeken we naar oplossing voor deze klachten.

2 mei 2017

Samen met de huisartsen van Stichting de Pool Eerstelijnszorg en Zorg Verandert organiseert Menzis drie opeenvolgende dialoogavonden per dorp. Met deze dialoogavonden proberen we gezamenlijk te komen tot betere ondersteuning van deze lichamelijke en psychische klachten.

De begeleiding van het gesprek wordt op professionele manier verzorgd door medewerkers van Zorg Verandert, een ervaren en neutrale gesprekspartner. Tijdens de dialoogavonden zit de medewerker van Menzis en de huisarts als mens aan tafel en niet in de functie die hij of zij dagelijks bekleedt.


Behoefte aan duidelijkheid

In Warffum zijn inmiddels twee dialoogavonden geweest. Daar stond centraal wat de bewoners van Warffum ervaren als gevolg van de aardbevingen. Er is sprake van onbegrip, woede, angst, verdriet maar ook van machteloosheid.

De bewoners van Warffum hebben een grote behoefte aan duidelijkheid en aan het eerlijke verhaal: ze willen weten waar ze aan toe zijn. Daarnaast ervaren ze een gebrek aan solidariteit van de rest van Nederland, ze hebben het gevoel dat ze er alleen voor staan.


Oplossingen

Samen proberen we te komen tot een oplossing op het gebied van de gezondheid en welzijn van de bewoners. Zo ver zijn we nog niet, maar het delen van de ervaringen lijkt al een stap in de goede richting te zijn. Het doel is om uit deze groep een dialooggroep te vormen die samen met de huisarts structureel bij elkaar komt en ook als klankbord voor de huisarts kan dienen.

Volgende bijeenkomsten:

Warffum Eenrum Middelstum
18 mei 23 mei, 20 juni 11 mei, 1 juni, 29 juni

Meer informatie over deze bijeenkomsten vindt u op zorgverandert.nl.

Wilt u meedoen aan deze avonden? Meld u dan aan via e-mail.

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.