Begeleid boodschappen doen voor ouderen

begeleid boodschappen doen

Menzis, Albert Heijn en Stichting Informele Zorg Twente werken samen: ze helpen ouderen die nog maar moeilijk zelf boodschappen kunnen doen. Vrijwilligers halen de ouderen thuis op en rijden hen naar een AH-winkel. Daar worden ze opgevangen door een AH-medewerker, drinken koffie, ontmoeten er buurtbewoners en worden weer thuisgebracht. "Dit doet mensen zó goed."

13 juni 2017

In juni start de proef bij 2 winkels van Albert Heijn in Almelo: in de Nieuwstraat en Binnenhof. De bedoeling is dat vrijwilligers van Stichting Informele Zorg Twente (SIZT) steeds een vast groepje ouderen thuis ophalen en afzetten bij de winkel. Daar doen de ouderen zelf hun boodschappen, op een rustig moment in de winkel, maken er een praatje en drinken een kop koffie met iets lekkers erbij.


In beide winkels zijn er Albert Heijn-medewerkers die de ouderen extra aandacht geven. De ouderen betalen een kleine vergoeding, € 2 per keer. Dit is de onkostenvergoeding voor de vrijwilligers, die rijden met hun eigen auto, waarin de rollator of rolstoel moeiteloos moet passen. Als de proef een succes blijkt, gaan eind dit jaar meer winkels van Albert Heijn meedoen, niet alleen in Almelo, maar ook in Borne en Oldenzaal, en later in nog meer plaatsen.


De oudere hoeft trouwens niet eens verzekerd te zijn bij Menzis. Alle ouderen – vanaf 70 jaar, die nog zelfstandig wonen, maar moeite hebben met boodschappen doen – zijn welkom.


Ook belangrijk voor vrijwilligers

Marcel Garritsen is directeur van SIZT, de organisatie die het begeleid boodschappen coördineert. Hij zegt dat het mes aan 2 kanten snijdt: het doet niet alleen de oudere goed, maar ook de vrijwilliger:

marcel garritsen

De oudere behoudt zelfstandigheid, de vrijwilliger kan iets betekenen voor de medemens. Veel vrijwilligers zijn op zoek naar zingeving, dat vinden ze zeker in dit project.

De Stichting zorgt er ook voor dat de vrijwilligers goed verzekerd zijn tegen schade of letsel tijdens het rijden met de ouderen. De Stichting geeft de vrijwilligers bovendien een tiltraining en informatie over het omgaan met dementie en kwetsbare ouderen. Marcel:

De inzet van vrijwilligers vind ik zó belangrijk in onze samenleving. Het zorgen voor elkaar is zeer waardevol. Ik ben er fel op tegen als we alles maar blijven professionaliseren, dan loopt ons zorgstelsel geheid vast.

Sociaal uitje

Mooi initiatief, maar waar komt het idee vandaan? Nicole Wojcik van Menzis:
nicole wojcik

Vorig jaar was er het project ’24 uur met’. 24 medewerkers van Menzis leefden 24 uur met ouderen, om te ervaren waar zij behoefte aan hebben. Toen bleek dat voor veel ouderen het boodschappen doen meer is dan melk en suiker in huis halen. Het is ook een sociaal uitje. Door zelf je boodschappen te doen, ben je onder de mensen én behoud je je gevoel van eigenwaarde.

Menzis heeft een maatschappelijke rol

Nicole zegt ook dat het zelf keuzes kunnen maken in de winkel – ‘neem ik nu deze pasta of die van het andere merk?‘ – belangrijk is:

Dit lijken kleine dingen. Maar als anderen hun boodschappen halen of ze kiezen voor een bezorgservice, dan hebben veel ouderen het gevoel dat ze hun zelfstandigheid verliezen, dat ze geen regie meer hebben over hun eigen leven. Dat komt extra hard aan in een fase waarin ze toch al moeten inleveren op zelfstandigheid, gezondheid en mobiliteit.

Mensen willen hun leven leiden op hun eigen manier. Ze zorgen ervoor dat zij zich energieker, vitaler en zelfverzekerder voelen, ook in tijden van ziekte of met een beperking. Bij Menzis noemen we dat leefkracht. Daarom denken we, praten we en werken we met partners binnen en buiten de zorg én klanten aan slimme, duurzame oplossingen voor de zorg van nu en de toekomst. Dit project sluit hier perfect bij aan.

Iets voor u? Meld u aan!

Bent u ouder dan 70 jaar, woont u zelfstandig, maar het boodschappen doen vindt u wat lastig? Meld u dan aan bij de Stichting Informele Zorg Twente. Bel (085) 7731720 of mail naar info@siztwente.nl.

U wordt dan – tegen een kleine vergoeding – een keer per week van huis opgehaald en gebracht naar een AH-winkel in Almelo of Enschede (daar begint de proef half juli). De verwachting is dat dit over een half jaar ook kan in Borne en Oldenzaal.

U wilt zich opgeven als vrijwilliger? Gebruik dan hetzelfde telefoonnummer en emailadres.

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.