Kinderen in Presikhaaf werken aan gezonde leefstijl

jongen groenten

In de Arnhemse wijk Presikhaaf vond op 17 mei de aftrap van GO! Presikhaaf plaats. Het doel van dit programma is om kinderen en jongeren met overgewicht in hun eigen omgeving te coachen naar een gezondere leefstijl.

13 juni 2017

De aftrap vond plaats in het MFC Presikhaven in Presikhaaf. De bijeenkomst werd met ruim 100 personen druk bezocht door professionals, ouders en hun kinderen. Het officiële startschot werd gegeven door wethouder Gerrie Elfrink van de Gemeente Arnhem. Daarna konden ruim 70 kinderen volop bewegen, meedoen aan een kookworkshop van Resto VanHarte, knutselen met de kinderclub, buiten spelen en meedoen aan een quiz. De activiteiten werden mede mogelijk gemaakt door het netwerk van GO!


GO! Gezond Onderweg is een intensieve samenwerking van jeugdartsen, huisartsen, kinderartsen van Rijnstate, drie kindergezondheidscoaches en verschillende zorg- en hulpverleners uit de jeugdteams. Inmiddels werken 190 obese kinderen in Arnhem (Malburgen) en Overbetuwe (Zetten en Herveld) onder begeleiding van een kindergezondheidscoach aan een gezonde levensstijl. Presikhaaf doet vanaf nu ook mee.


Overgewicht en obesitas

Zo’n half miljoen kinderen in Nederland heeft overgewicht of obesitas. En ervaart problemen zoals gepest worden en gewrichtsklachten. Ook op latere leeftijd lopen deze kinderen grote gezondheidsrisico’s, zoals hart- en vaatziekten. Overgewicht of obesitas treft relatief vaak kwetsbare kinderen, zoals kinderen die in armoede of in een problematische gezinssituatie opgroeien.


Overgewicht is een complex probleem, waarbij het nodig is om te kijken naar de leefomgeving van het kind én het gezin. Goede ondersteuning en zorg die aansluit bij de thuissituatie is essentieel om deze kinderen een optimale kans te geven gezond op te groeien.

go presikhaaf
Samen koken tijdens de kookworkshop

Over GO!

Gezond Onderweg GO! is een wijkgerichte aanpak om kinderen en jongeren tussen de 0 en 19 jaar met obesitas in hun eigen omgeving te coachen naar een gezondere leefstijl. Zorg- en hulpverleners in de wijk werken nauw samen waarbij een kindergezondheidscoach alles coördineert. De aanpak van GO! komt voort uit een samenwerking tussen Gemeente Arnhem, Rijnstate, VGGM, Malburgen GEZond en Menzis.

Je 'lekker in je vel' voelen, gezonde voeding, bewegen en ontspanning zijn belangrijke pijlers in de begeleiding. Om te zorgen dat het om een blijvende gedragsverandering gaat, duurt de begeleiding minimaal 2 jaar. Initiatiefnemers zijn huisarts Sonay Zainalabedin, jeugdarts Safina Schetters-Mouwen en kinderarts Petra van Setten.

In mei 2014 is de eerste pilot van GO! in Malburgen van start gegaan en de eerste resultaten lijken positief. In maart 2016 is mede dankzij sponsoring vanuit het Regionaal Innovatiefonds ook een tweede pilot van start gegaan in Zetten en Herveld (Gemeente Overbetuwe). In totaal zijn er nu zo’n 190 kinderen die door de kindergezondheidscoaches worden begeleid.

Meer informatie over dit project is te vinden op www.go-nl.nl.

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.