Deelnemers Congres Volksgezondheid enthousiast over rol Menzis

HCIW

In de Jaarbeurs vond dinsdag 10 april het Nederlands Congres Volksgezondheid plaats. De toehoorders van de lezing reageerden enthousiast op de maatschappelijke verantwoordelijkheid die Menzis neemt.

19 april 2018

Tijdens het congres, met als thema ‘Preventie is een Mindset’, sprak Jeroen Pronk, manager Leefkracht, samen met Carl Verheijen van het Instituut voor Positieve Gezondheid over de initiatieven die zowel het Instituut als Menzis ontwikkelen in relatie tot preventie.

Drie domeinen
Menzis sprak over de drie domeinen waarlangs Menzis preventie ontwikkelt: 

  • Het online gezondheidsprogramma Menzis SamenGezond;
  • Het preventie fundament met gemeenten voor de meer kwetsbare groepen in de maatschappij, waarbij specifiek werd ingezoomd op de samenwerking met de gemeente Arnhem rondom het project met de  gemengde leefstijlinterventie (Gli);
  • Het inbedden van preventie bij de zorgaanbieders via zorginkoop.

Al deze domeinen zorgen eigenstandig maar ook in samenhang voor de versterking van de leefkracht van de deelnemers, een belangrijke focus van Menzis in haar visie 2020.

Rol gemeente
De toehoorders van de lezing reageerden enthousiast op de maatschappelijke verantwoordelijkheid die Menzis hierin neemt. Lof was er ook voor de inzet op kwetsbare groepen.  Er werd gediscussieerd over de rol van de gemeenten zelf  in het betrekken van de leefomgeving van kwetsbare burgers en  het bewaken van de integraliteit van de diverse interventie initiatieven. Het duurzaam beleggen daarvan en het ontschotten van de budgetten daarvoor werd gezien als belangrijk aandachtsgebied. 
Gemeenten ervaren wisselend beleid bij andere zorgverzekeraars als het gaat om duurzaam belegde preventie initiatieven, waardoor goede resultaten vaak verloren gaan. Menzis werd gevraagd vanuit meerjarige projectteams te blijven meewerken in de gemeenten. De initiatieven die Menzis in de regio Midden ontwikkelt zijn daar een goed voorbeeld van. In de coöperatieve ‘Herstelcirkel in de Wijk’ werken deelnemers aan het keren van hun diabetes. Veertien deelnemers (70%) hebben in een jaar tijd de medicatie verlaagd of afgebouwd; 95% is meer koolhydraatarm gaan eten en 60% laat een daling zien van de BMI.

Nederlandse Congres Volksgezondheid
Aan het Nederlandse Congres Volksgezondheid konden ruim 500 deelnemers via een uitgebreid programma met diverse interactieve sessies, workshops en lezingen kennis nemen van diverse initiatieven op het gebied van preventie. Meer informatie vindt u op NCVGZ.nl.

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.