Technologie voor medicijn-op-maat met steun van Menzis

medicijnen

Minder behandelingen met medicijnen die patiënten onnodig belasten omdat ze niet aanslaan, en minder verspilling van medicijnen. Met dat doel voor ogen steekt Menzis samen met zorgverzekeraars CZ en Zilveren Kruis drie miljoen euro in de validatie van een technologie die de behandeling-op-maat van patiënten sterk kan verbeteren.

4 januari 2017

Met de baanbrekende technologie, die is ontwikkeld door de Utrechtse hoogleraar Hans Clevers en zijn medewerkers, worden van patiënten cellen afgenomen en gekweekt tot een soort mini-orgaantje (organoïde). Hierop wordt het toe te dienen medicijn getest om te zien of het aanslaat bij deze individuele patiënt. Bekend is dat in een flink aantal gevallen medicijnen niet werken. Dat is vooral niet goed voor de kwaliteit van leven van de patiënt maar brengt ook veel verspilling met zich mee. Een nieuw medicijn tegen taaislijmziekte (Cystic Fybriosis) wordt als eerste gevalideerd.

Beschikbaarheid van dure geneesmiddelen voor mensen die het nodig hebben is belangrijk. Dat betekent wel dat er zorgvuldig mee moet worden omgegaan, dus alleen toepassen als het werkt. In Nederland is iedereen verplicht verzekerd voor zorgkosten. Ziek en gezond betalen evenveel premie. Te hoge uitgaven voor geneesmiddelen leiden er toe dat de premie stijgt. Dat kan de solidariteit aantasten. Met deze validatietechnologie kunnen baanbrekende stappen worden gezet in de behandeling-op-maat van patiënten. Goede validatie is heel belangrijk want je wil niemand een medicijn onthouden die er wel baat bij kan hebben. 

De organoid technologie is ontwikkeld via Hubrecht Organoid Technology, dat is opgericht door het Hubrecht Instituut, de Koninklijke Academie van Wetenschappen en UMC Utrecht. De onderzoekers starten de validatie met een nieuw medicijn tegen taaislijmziekte. Een medicijn dat jaarlijks per patiënt meer dan 240.000 euro kost. Een volgende stap is dat deze technologie toegepast wordt ook voor andere medicijnen zoals voor kankerbehandelingen. Ook daarvan is bekend dat bij veel mensen de medicatie niet werkt of zelfs schadelijk is. 

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.