Uitkomst voor patiënt centraal in hartzorg

Patiënte in ziekenhuisbed met verpleegster

De media hadden op tweede paasdag veel aandacht voor de waardegerichte zorgafspraken die Menzis met Nederlandse Hart Registratie (NHR) heeft gemaakt rondom de hartzorg.

3 april 2018

Vanaf 1 januari 2018 zijn de NHR, Menzis en tien ziekenhuizen voor drie jaar gestart met een waardegericht model voor de inkoop van dotter- en omleidingsoperaties. Het NOS journaal, radio 1, Zorgvisie en Skipr hebben er uitgebreid aandacht aan besteed. In het model staan voor patiënten relevante uitkomsten centraal en wordt kwaliteit beloond in plaats van het aantal behandelingen. Het is voor het eerst in Nederland dat in de zorginkoop op deze schaal kwaliteitsafspraken worden gemaakt met de patiënt als vertrekpunt, in plaats van het behandelvolume. De verwachting is dat het model zal bijdragen aan verdere verbetering van de uitkomsten en een afname van de kosten.

Betere uitkomsten worden beloond
Cardiologen en hartchirurgen werken al tijden aan kwaliteitsbewaking en -verbetering door uitkomsten van zorg te meten en vergelijken. Door het nieuwe model wordt dit verder gestimuleerd. Dennis van Veghel, directeur van de NHR: “Kwaliteitsverbetering wordt vanaf nu beloond, iets wat vanzelfsprekend lijkt maar tot nu toe vaak niet zo is. De uitkomst van zorg wordt leidend. Is deze gunstiger dan verwacht dan wordt het ziekenhuis beloond, is deze minder gunstig dan houdt het ziekenhuis minder geld over. Kortom: Hoe meer een patiënt er door de behandeling op vooruit gaat, hoe meer het loont.” Binnen het project zal ook naar kostendrijvers worden gekeken.

Focus en praktische verbeterprojecten
Ab Hensens, cardiothoracaal chirurg bij het Medisch Spectrum Twente: “Wij werken continue aan verbetering van kwaliteit van onze hartzorg. Door bijvoorbeeld de uitkomsten van onze hartklepreparaties te vergelijken met een hartklepvervanging, hebben we geleerd dat het soms beter is om een bepaalde hartklep te repareren in plaats van te vervangen. Het nieuwe inkoopmodel stimuleert voor patiënten met kransslagadervernauwingen deze kwaliteits-ontwikkelingen door goede resultaten ook financieel te belonen.” Binnen het project wordt deze verbetering praktisch gemaakt doordat alle ziekenhuizen verbeterprojecten zullen starten. Eric Lipsic, interventiecardioloog in het UMCG: “ Door uitkomsten te vergelijken kunnen wij gezamenlijk de kwaliteit van onze zorg verder verbeteren.” 

Meten is weten in een veilige leeromgeving
Om de verwachte uitkomsten goed in beeld te brengen is er betrouwbare informatie nodig. Ward Bijlsma, manager zorginkoop bij Menzis: “Er wordt een breed palet aan data gebruikt, waaronder de overlevingskans, het aantal herbehandelingen, of er infecties optreden en het patiëntoordeel over de kwaliteit van leven. De binnen de NHR beschikbare data vormen de basis voor dit innovatieve model.” Desondanks vindt de vernieuwende manier van werken plaats binnen een veilige leeromgeving. Bijlsma: “We weten nog niet exact waar we in de praktijk tegenaan zulllen lopen, maar het doel is dat wij betalen voor betere kwaliteit tegen lagere totaalkosten. Dan moet het voor ziekenhuizen dus ook lonen om te investeren in betere kwaliteit. Dat maken we hiermee mogelijk."

Deelnemende partijen
Naast de NHR en Menzis nemen Haga Ziekenhuis, Academisch Medisch Centrum (Amsterdam), Medisch Centrum Leeuwarden, Tergooi, UMCG en de Santeon ziekenhuizen Catharina Ziekenhuis, Medisch Spectrum Twente, OLVG en St. Antonius Ziekenhuis deel aan dit project. De verwachting van partijen is dat het model zal bijdragen aan verdere verbetering van kwaliteit van zorg en een afname van kosten.

Uitbreiding waardegerichte inkoop
Wat Menzis betreft is deze nieuwe manier van afspraken maken rondom hartzorg een voorbeeld van hoe het op veel meer gebieden in de zorg moet gaan: de uitkomsten voor de patiënt centraal stellen. Vorig jaar is Menzis ook begonnen met het op deze wijze inkopen van heup- en knievervangingen en het behandelen van staar. Daarnaast gaat Menzis nieuwe waardegerichte afspraken maken voor het jaar 2019 rond het behandelen van reuma, borstkanker en de laatste fase van nierfalen.

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.