Media over beleggingen in farmaceuten

medicijnen

Diverse media hebben vandaag, woensdag 4 april, veel aandacht voor het beleggen van zorgverzekeraars in enkele grote farmaceutische bedrijven.

4 april 2018

De aandacht is ontstaan naar aanleiding van een artikel in de Volkskrant, waar Menzis aan heeft meegewerkt. Ook de NOS en andere media hebben dit verhaal groot opgepikt in journaals en op de radio.

Waarom belegt Menzis? 
Menzis is, net als andere zorgverzekeraars, wettelijk verplicht om financiële reserves achter de hand te houden. Dit doen we omdat er altijd voldoende geld moet zijn om de uitgaven in de zorg te kunnen dekken ten behoeve van onze verzekerden, ook wanneer er onverwachte tegenvallers zijn. Geld dat op een rekening ‘stilstaat’, wordt niet actief benut in het belang van de premiebetaler. Sterker nog, door de huidige inflatie en de negatieve rente worden reserves die stilstaan zelfs minder waard. Daarom beheert Menzis de financiële reserves door op duurzame, gespreide en verantwoorde wijze te beleggen. Zo zorgen we ervoor dat we met de verplicht aan te houden reserves op een prudente wijze rendement maken, waarmee we de premie betaalbaar kunnen houden. Tenslotte investeren wij ook in innovaties in de zorg, die op termijn helpen de zorg beter te maken en betaalbaar te houden. 

Duurzaam beleggingsbeleid 
Menzis heeft een duurzaam beleggingsbeleid, gericht op gespreid en veilig investeren en met speciale aandacht voor het bevorderen van de gezondheidssector. Duurzaam beleggen houdt in dat wij alleen beleggen in bedrijven en landen die verantwoord omgaan met mensenrechten, arbeidsomstandigheden, het milieu en anticorruptie. Wij beleggen voor de lange termijn, richten ons niet op korte termijngewin maar op een duurzaam rendement. U ziet ons beleid dan ook terug in de zaken waarin we juist niet beleggen, zoals de tabaksindustrie of kernenergie. Daarnaast ziet u ons beleid terug in de meer positieve benadering waarin we actief en bewust keuzes maken voor beleggingen die een bijdrage leveren aan maatschappelijke uitdagingen zoals de betaalbaarheid van zorg en het verbeteren van het klimaat. Menzis belegt op basis van een duurzame index: we beleggen in de beste twintig procent bedrijven per sector op duurzaam gebied. Bij duurzaam beleggen kijken we veel breder dan enkel de prijsstelling van bedrijven of de winstgevendheid van de belegging. 

Lees hier meer over het beleggingsbeleid van Menzis

Rendement inzetten voor premiebetaler 
Menzis is een coöperatie zonder winstoogmerk. Het rendement van de beleggingen gaat in de eerste plaats dan ook terug naar de premiebetaler zelf: we gebruiken geld uit zogenaamde overreserves (die we niet wettelijk verplicht hoeven aan te houden) waar het kan steeds om de premie betaalbaar te houden. In de tweede plaats gebruiken we rendement om te investeren in gezondheidsinnovaties: goede, slimme ideeën die de kwaliteit van de zorg verbeteren en de kosten verlagen. 

Menzis over beleggen in farmaceuten die dure middelen produceren 
Wij vinden ons beleggingsbeleid en onze aandacht voor kwalitatief goede en betaalbare zorg verenigbaar. Tegelijkertijd onderschrijven we dat een voortdurende (complexe en noodzakelijke) discussie over ethische prijsstelling in de farmaceutische industrie van belang is. Wij wenden onze invloed dan ook aan om die discussie waar mogelijk aan te gaan in het belang van de premiebetaler. Wij blijven ons eigen beleggingsbeleid op deze thema’s bewaken zodat deze nog past bij de maatschappelijke discussie en veranderende normen in de maatschappij. 

Waarom belegt Menzis in farmaceuten? 
Als belegger krijgen we (mede) invloed op het beleid van een organisatie, omdat we mede eigenaar zijn van de onderneming. Maar ten tweede wenden wij onze invloed als belegger aan om druk uit te oefenen op beleid, zoals de prijsstelling van sommige medicijnen. Dat doen we in zogeheten ‘engagement programma’s’, waarbij meerdere beleggers met vergelijkbare uitgangspunten de krachten (en een groter aandeel belegd vermogen) bundelen om invloed uit te oefenen en de dialoog met het bedrijf aan te gaan. 

Zijn de bedragen die farmaceuten rekenen dan niet veel te hoog? 
De in de media vermelde bedragen zijn erg hoog, maar zijn vaak het vraag-bedrag van een farmaceut, zeg maar het startpunt voor de prijsonderhandeling. Uiteindelijk betalen we vaak minder voor het medicijn. Daarnaast kan een farmaceutische organisatie niet enkel beoordeeld worden op basis van één of enkele van hun producten: farmaceuten produceren veel meer –voor ons zorgstelsel essentiële- medicamenten.

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.