Achterhoek in beweging

SamenGezond meer bewegen zorgverzekering Menzis

Regelmatig bewegen is nodig om lichamelijk en geestelijk fit te blijven. Daarom is er Achterhoek in Beweging. Dit programma laat zien hoe belangrijk bewegen is en helpt jong en oud bij een gezonde leefstijl. De projecten worden opgezet door Menzis en andere partners in zorg, onderwijs, overheid, cultuur, bedrijfsleven en sport.

2 juli 2018

Marcel Hofstede (Menzis) zegt dat Achterhoek in Beweging bestaat uit allerlei initiatieven om mensen actief te maken. Van duofietsen voor ouderen door het mooie Montferland tot Streetball voor (hang)jongeren in Silvolde. Marcel: “En zo zijn er nog veel meer activiteiten die jong en oud een positieve uitdaging geven, in beweging brengen en aanzetten tot een gezonde leefstijl.” De aftrap van Achterhoek in Beweging was op 30 mei in het stadion De Vijverberg in Doetinchem. Hier troffen Walking Football teams elkaar met Achterhoekers, oud-spelers van de Graafschap en oud-internationals, zoals Sjaak Swart, Ernie Brandts en Dick Schoenaker. 

Walking Football in de Achterhoek
Walking Football is een van de voorbeelden om ouderen meer te laten bewegen is. Het is net ‘echt voetbal’, maar op een paar punten verschillen de regels: er zijn geen keepers, geen buitenspel, geen slidings, altijd één voet aan de grond en de bal komt niet boven heuphoogte. Zo blijft de fysieke belasting laag en worden blessures voorkomen. Spelplezier staat voorop. In de Achterhoek is oud-prof André van der Ley de kartrekker. Marcel: “Het Walking Football team van de Graafschap gaat de regio in, geeft demonstraties en informatie. Allemaal met de bedoeling om 60-plussers enthousiast te maken voor dit spelletje.”

Veel blije gezichten
Ook Pascal Kamperman (projectleider Achterhoek in Beweging) is bezig om Walking Football in de Achterhoek op de kaart te zetten. Inmiddels zijn er in de regio al 10 van de 72 voetbalclubs die Walking Football aanbieden en 15 gaan ermee aan de slag. Pascal: “Ik zie tijdens de partijtjes veel blije gezichten. Het geeft de 60-plussers nieuwe energie, ze kijken vaker positiever tegen het leven aan. Het gaat om het samenzijn, dolletje, koffie – de derde helft is de mooiste. Walking Football is gezellig, iedereen telt mee en iedereen kan het.” 
Meer weten? Stuur je vraag naar info@oldstars.nl. Of neem contact op met je lokale voetbalclub. 

Ook jongeren actief maken
Alle Achterhoekse gemeenten onderschrijven de doelstelling ‘vitaal ouder worden’: Aalten, Berkelland, Brockhorst, Doetinchem, Montferland, Oost-Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk. Deze gemeenten zetten zich niet alleen in om ouderen meer te laten bewegen, maar ook jongeren. Bij Winterswijk bijvoorbeeld maakt Suzan de Jong zich hard voor het programma Gezonde Jeugd, dat kinderen en jongeren op weg helpt om te sporten, te bewegen en gezond te eten. 
Suzan: “Hiervoor organiseren we lokaal en regionaal projecten en activiteiten die overgewicht moeten voorkomen. Een daarvan is Beweeg Wijs: schoolpleinen worden zo aangepast dat ze de kinderen uitnodigen meer te bewegen. Het gaat niet alleen om uitdagend materiaal, maar ook om speelcoaches die op de scholen spelletjes aanbieden en de kinderen helpen een activiteit te kiezen die bij hen past. Doordat ze tijdens schooltijd afwisselender bewegen, krijgen ze meer zelfvertrouwen.”

10% minder overgewicht
Suzan vertelt dat er ook een voedingsconsulent naar de scholen komt die de kinderen en hun ouders leert gezonder te eten. “Al met al proberen we kinderen, ouders en de omgeving bewust te maken van de positieve effecten van meer bewegen en een gezonde leefstijl. Daarom is het ook belangrijk dat Menzis ons financieel ondersteunt. Zo krijgen we de tijd om ook op de lange termijn het gedrag van de jongeren positief te sturen. De cijfers laten zien dat het werkt: het aantal kinderen van 5-6 jaar dat te zwaar is, verminderde met ruim 10%.”

 
Voor mobiel graag portret weergave gebruiken als u wilt chatten.
Connectie maken
Let op! Op mobiel kan de verbinding verloren gaan, als u een andere app opent of een andere pagina.
Medewerker is aan het typen
Chat reeds actief

U heeft al een chat scherm open in een andere tab. U kunt maar 1 chat venster actief hebben.

Stoppen met chat?

Weet u zeker dat u de chat wilt stoppen?

..

{1}

{2}

Op de website van Menzis worden cookies gebruikt. Dit doen we om het gebruik van de website te vergemakkelijken en om onze website te verbeteren op basis van analyses. We gebruiken ook cookies om u relevante persoonsgerichte inhoud te kunnen laten zien en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. U kunt desgewenst uw voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Meer informatie vindt u in onze cookiepolicy