Iedereen kan een held zijn

Special Heroes laat kinderen met een beperking ervaren hoe leuk sport en cultuur kunnen zijn. Ook helpt het deze kinderen gezonder te eten en te leven. Daarvoor heeft Special Heroes stimuleringsprogramma’s voor leerlingen in het speciaal onderwijs. Menzis is partner van Special Heroes vanaf het eerste uur.

2 juli 2018

Erna Mannen is directeur van Special Heroes. Door het hele land ziet ze de resultaten op de scholen: gemiddeld sport al 43% van leerlingen met een beperking of chronische ziekte. Special Heroes weet dit percentage meestal in twee schooljaren op te schroeven naar 55%. “En als de scholen ermee doorgaan, groeit het aantal leerlingen nog verder. Dat is ook ons doel: de scholen moeten het niet zien als ‘leuk voor even’, maar ze moeten sport en bewegen gaan opnemen als vast onderdeel van hun lesprogramma.” Menzis is vaste partner van Special Heroes. Erna: “Dankzij hun ondersteuning kunnen we de stimuleringsprogramma’s verder ontwikkelen en steeds meer maatwerk bieden. Niet alleen op het gebied van sport & bewegen, maar ook op het gebied van voeding & gezondheid, kunst & cultuur en werk & participatie. En niet alleen voor kinderen met een beperking, maar ook voor volwassenen met een beperking.”

Eerst sporten op school
De scholen betalen een kleine bijdrage. In de praktijk zie je dat de meeste scholen zo enthousiast worden, dat ze Special Heroes definitief omarmen en bereid zijn na twee jaar de kosten zelf te dragen. Dit is het idee: de leerlingen kiezen uit verschillende sporten zoals judo, free running, atletiek, rolstoelbasketbal, voetbal, rugby en dance. Vier weken lang komt er een trainer van een sportvereniging naar school die de sport naar keuze aanbiedt. Daarna kunnen de kinderen ook na schooltijd drie weken lang onder begeleiding sporten. Clubs uit de buurt verzorgen dit. De kinderen leren zo dat sporten leuk en vanzelfsprekend is. En minstens zo belangrijk: ze vergeten even hun beperking en het versterkt hun zelfredzaamheid. Erna: “School is een veilige, vertrouwde plek en daardoor de springplank naar buiten. Als de kinderen een sport zo leuk vinden dat ze ermee verder willen, dan gaan ze stap voor stap mee met de sportvereniging. We praten eerst met het bestuur, want het is belangrijk dat de trainers affiniteit hebben met kinderen met een beperking.”

Daarna sporten bij een club
Op dit moment doen al 24 gemeenten mee, verspreid over het land. Lizzy Bakker (regionaal projectleider bij Special Heroes) telt al 11 scholen in de regio Midden-Nederland die meedoen. Werkt het? “Zeker! Je ziet dat de kinderen in het sporten hun energie kwijt kunnen en dat ze beter in hun vel zitten. Daardoor is het rustiger in de klas, concentreren ze zich beter en zijn er minder conflicten op het schoolplein. En als ze doorstromen naar een sportvereniging wordt het nog mooier. Dan spat de trots ervan af: ‘ik hoor erbij!’ Veel kinderen kijken écht uit naar de sportlessen. En ook docenten vinden het belangrijk dat hun leerlingen actiever worden en zich in sport en bewegen kunnen ontplooien.”

Vier grote sportevenementen
Naast de clinics op scholen organiseert Special Heroes elk jaar grote evenementen in Midden-Nederland. Hier laten lokale verenigingen kinderen met een beperking van meerdere scholen kennismaken met allerlei sporten. De evenementen trokken in totaal 800 deelnemers en vonden plaats voor de zomer van 2018:

  • Atletiek Challenge, Nijmegen
  • Multisport Challenge, Nijmegen
  • Voetbal Battle, Amersfoort en Zwolle 
  • Survival Challenge, Hoenderloo

Samen met Sportservice Ede is ook ‘Gedrag (g)een probleem’ georganiseerd, een workshop deskundigheidsbevordering voor alle sportverenigingen in Ede en Wageningen. In september volgt nog de Multisport Challenge in Arnhem. Inschrijven of meer informatie? Mail naar: info@specialheroes.nl. Of bel: 06 10954776. Meer informatie over Special Heroes is te vinden op www.specialheroes.nl.

Sporten en bewegen bij een club is een makkelijke manier om leeftijdsgenoten zonder beperking te ontmoeten. Dat helpt hun plek in de samenleving te vinden. Daarom wil Special Heroes kinderen uit het speciaal onderwijs in beweging brengen. Dat is goed voor hun zelfvertrouwen en zelfredzaamheid.

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.