Iedereen kan een held zijn in Twente

Jongetje staat op de hoge duikplan... Springen of niet?

Special Heroes laat kinderen met een beperking ervaren hoe leuk sport en cultuur kunnen zijn. Ook helpt het deze kinderen gezonder te eten en te leven. Daarvoor heeft Special Heroes stimuleringsprogramma’s voor leerlingen in het speciaal onderwijs. Menzis is partner van Special Heroes vanaf het eerste uur.

2 juli 2018

Erna Mannen is directeur van Special Heroes. Door het hele land ziet ze de resultaten op de scholen: gemiddeld sport al 43% van leerlingen met een beperking of chronische ziekte, Special Heroes weet dit percentage meestal in twee jaar op te schroeven naar 55%. “En als de scholen ermee doorgaan, groeit het aantal leerlingen nog verder. Dat is ook ons doel: de scholen moeten het niet zien als een leuk programma voor even, maar sport en bewegen gaan opnemen als vast onderdeel van het lesprogramma.” Menzis is vaste partner van Special Heroes. Erna: “Dankzij hun ondersteuning kunnen we de stimuleringsprogramma’s verder ontwikkelen en steeds meer maatwerk bieden. Niet alleen op het gebied van sport & bewegen, maar ook op het gebied van voeding & gezondheid, kunst & cultuur en werk & participatie. En niet alleen voor kinderen met een beperking, maar ook voor volwassenen met een beperking.”

Eerst sporten op school
De scholen betalen een kleine bijdrage. In de praktijk zie je dat de meeste scholen zo enthousiast worden, dat ze Special Heroes definitief omarmen en bereid zijn na twee jaar de kosten zelf te dragen. Dit is het idee: de leerlingen kiezen uit verschillende sporten zoals judo, free running, atletiek, rolstoelbasketbal, voetbal, rugby en dance. Vier weken lang komt er een trainer van een sportvereniging naar school die de sport naar keuze aanbiedt. Daarna kunnen de kinderen ook na schooltijd drie weken lang onder begeleiding sporten. Clubs uit de buurt verzorgen dit. De kinderen leren zo dat sporten leuk en vanzelfsprekend is. En minstens zo belangrijk: ze vergeten even hun beperking en het versterkt hun zelfredzaamheid. Erna: “School is een veilige, vertrouwde plek en daardoor de springplank naar buiten. Als de kinderen een sport zo leuk vinden dat ze ermee verder willen, dan gaan ze stap voor stap mee met de sportvereniging. We praten eerst met het bestuur, want het is belangrijk dat de trainers affiniteit hebben met kinderen met een beperking.”

Daarna sporten bij een club
Op dit moment doen al 24 gemeenten mee, verspreid over het land. Naar verwachting volgen binnenkort ook Enschede en Hengelo. Lizzy Bakker (regionaal projectleider Twente bij Special Heroes) telt al 19 scholen in Twente die meedoen. Werkt het? “Zeker! Je ziet dat de kinderen in het sporten hun energie kwijt kunnen en dat ze beter in hun vel zitten. Daardoor is het rustiger in de klas, concentreren ze zich beter en zijn er minder conflicten op het schoolplein. En als ze doorstromen naar een sportvereniging wordt het nog mooier. Dan spat de trots ervan af: ‘ik hoor erbij!’ Veel kinderen kijken écht uit naar de sportlessen. En ook docenten vinden het belangrijk dat hun leerlingen actiever worden en zich in sport en bewegen kunnen ontplooien.”

Drie grote sportevenementen
Naast de clinics op scholen organiseert Special Heroes elk jaar drie grote sportevenementen in Twente. Hier laten lokale sportverenigingen kinderen met een beperking kennismaken met allerlei sporten. De evenementen vonden plaats in april, mei en juni. Er waren 530 deelnemers:

  1. Sport Heroes Challenge Twente
    Universiteit van Twente (Enschede) was ook dit jaar het decor van de Sport Heroes Challenge Twente 2018. Op 5 april verlegden 243 leerlingen uit het speciaal onderwijs (Kapstok, Penta College en Panta Rhei College) hun grenzen tijdens een paar leuke sportclinics, waaronder hiphop/streetdance, voetbal, uni-hockey, weerbaarheidstraining, atletiek, wandklimmen en rolstoelbasketbal.
  2. Sport Heroes Survival Challenge
    Dit evenement werd georganiseerd samen met Outdoor Challenge Park Oldenzaal. Op 15 mei was de eerste editie. Er stonden 7 Twentse scholen aan de start van een parcours van 2,5 of 5 km. Onderweg kwamen de kinderen langs tientallen obstakels. Het ging om behendigheid en teamwork. 
  3. Sport Heroes Tennis Battle
    Dankzij de samenwerking met tennisclub ‘t Weusthag uit Hengelo was er ook dit jaar (14 juni) weer een tennisbattle. De leerlingen kregen vooraf een korte clinic, daarna streden er drie scholen tegen elkaar. Voor de kinderen die de wedstijdvorm lastig vonden, waren er tennislessen. Na de finale was er een gezamenlijke lunch. Gezellig!
Sporten en bewegen bij een club is een makkelijke manier om leeftijdsgenoten zonder beperking te ontmoeten. Dat helpt hun plek in de samenleving te vinden. Daarom wil Special Heroes kinderen uit het speciaal onderwijs in beweging brengen. Dat is goed voor hun zelfvertrouwen en zelfredzaamheid.

Alle informatie over Special Heroes is te vinden op www.specialheroes.nl.

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.