Fysiotherapie in de toekomst: goed, toegankelijk en betaalbaar

hardlopers

Een belangrijke taak van Menzis is om de zorg kwalitatief goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Ook in het geval van fysiotherapie.

31 juli 2018

Een belangrijke taak van Menzis is om de zorg kwalitatief goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Voor iedereen. Het toevoegen van extra ‘waarde’ aan de zorg voor patiënten is de kern van onze aanpak. Daarom maken we afspraken over de kwaliteit van de zorg, de uitkomsten én de betaalbaarheid ervan. Dat doen we in samenwerking met patiënten en zorgaanbieders, zoals fysiotherapeuten. De meeste behandelingen bij de fysiotherapeut vallen onder de Aanvullende Verzekering. Veel mensen sluiten dan ook een aanvullende verzekering af met daarin dekking voor fysiotherapie. Hoe zorgt Menzis ervoor dat dit type zorg voor iedereen toegankelijk blijft?

Kwalitatief goede zorg
Om de ontwikkeling naar kwalitatief goede zorg te stimuleren vindt Menzis het belangrijk dat mensen zelf de zorg moeten kunnen vergelijken. Ze moeten een afweging kunnen maken naar welke zorgverlener ze willen gaan. De zorgverzekeraar zelf wil, in het belang van de verzekerden, ook weten waar de beste zorg wordt geleverd tegen een goede prijs. Om beide redenen moeten de resultaten van de zorgverlener transparant zijn én onderling vergelijkbaar. Daarom maken wij daarover afspraken met fysiotherapeuten. Immers kan de behandeling van een klacht per zorgaanbieder soms behoorlijk verschillen. Zo hebben in het algemeen de meeste fysiotherapeuten voor een bepaalde klacht ongeveer hetzelfde aantal behandelingen nodig. Maar er zijn ook fysiotherapeuten die structureel (veel) meer behandelingen uitvoeren voor dezelfde klacht. Om te voorkomen dat zorgkosten teveel stijgen (waardoor de premie voor deze verzekeringen hoger wordt) is het onze taak goed naar deze verschillen te kijken en waar nodig bij te sturen.

Discussie over tarief en kwaliteit
Hoewel fysiotherapeuten en de zorgverzekeraar samen hetzelfde doel nastreven: goede zorg die voor zo veel mogelijk mensen beschikbaar is, is er wel discussies over zaken. Bijvoorbeeld over op welke manier je met elkaar de kwaliteit van de behandelingen meet, en hoe je die resultaten vergelijkt met andere zorgaanbieders. Ook over het tarief bestaat discussie: hoeveel moet een behandeling kosten. De zorgprofessional moet uiteraard beloond worden voor goed werk. Daarbij is een spanningsveld dat wanneer fysiotherapie duurder wordt, dit type zorg op termijn minder toegankelijk wordt voor verzekerden omdat de premie dan minder aantrekkelijk wordt. Uiteindelijk maakt Menzis daarin dan een afweging.

Meer weten over fysiotherapie en Menzis? Of ben je op zoek naar een fysiotherapeut bij jou in de buurt? Lees meer op onze overzichtspagina of gebruik de zorgvinder.

 

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.