Resultaten inzet optometristen boven verwachting

Vrouw wordt onderzocht bij de arts

Waar vroeger patiënten met oogheelkundige problemen werden doorgestuurd naar het ziekenhuis, hebben huisartsen in Twente sinds augustus 2017 de mogelijkheid om advies in te winnen bij optometristen.

2 augustus 2018

Doorverwijzing kan, naast de verwijzing naar een oogarts, nu ook naar een optometrist. In bijna 80% van de gevallen van de minder complexe zorgvragen kan de huisarts, met hulp van de optometrist, zelf de problemen verhelpen. Meer dan 2000 patiënten zijn inmiddels doorverwezen.

De optometrist onderzoekt en beoordeelt deze specifieke soort oogklachten en bepaalt vervolgens of verder onderzoek en/of behandeling door de oogarts nodig is. Hierover wordt dan een advies uitgebracht aan de huisarts, die hoofdbehandelaar is. Op deze manier worden patiënten tot 3 maanden sneller geholpen, zijn er minder doorverwijzingen voor laag-complexe zorg nodig naar oogartsen in het ziekenhuis en worden lange wachtlijsten voorkomen.

Resultaten boven verwachting
Intussen zijn er meer dan 2000 patiënten verwezen naar een deelnemende optometrist. En 80%, (bijna 1800 patiënten) kan buiten het ziekenhuis geholpen worden. Er zijn 417  patiënten door de huisarts alsnog verwezen naar de oogarts. Dat zijn veel minder patiënten dan verwacht. Om het effect op de wachtlijsten in het ziekenhuis te beoordelen is nog meer tijd nodig, maar de resultaten zijn bemoedigend.

Wachtlijsten aanpakken
 “We zijn meer dan tevreden met dit resultaat”, aldus Eric Veldboer, regiomanager zorginkoop bij Menzis. “We hadden er rekening mee gehouden dat 50-60% van de geselecteerde patiënten zou worden doorgestuurd naar het ziekenhuis en dit is slechts 20%. Als deze ontwikkeling  zich verder  doorzet heb ik er vertrouwen in dat we de wachtlijsten voor oogheelkunde in beide Twentse ziekenhuizen op termijn nog korter kunnen maken.”

Ook oogarts Peter Lansink uit het Medisch Spectrum Twente (MST) is tevreden. Ongeveer 1/3 van de mensen die voorheen naar de oogarts gingen, kan nu door een optometrist worden gezien. Hiervan hoeft 80% niet meer naar de oogarts, 20% wordt alsnog verwezen. Dat betekent waarschijnlijk ook dat de wachtlijsten zullen verminderen en de oogartsen de complexere behandelingen sneller kunnen uitvoeren.

Afspraken
Door goede afspraken tussen aangesloten optometristen, oogartsen, Menzis, zorggroepen FEA en THOON kunnen alle Twentse huisartsen, voor specifieke oogheelkundige klachten hun patiënten voor advies verwijzen naar de FEA- en THOON-optometristen voor een oogheelkundig onderzoek en advies.
De voordelen voor de patiënt:

  • Geen wachttijden; 
  • Juiste zorg op de juiste plek: inzet van een gekwalificeerde optometrist voor de diagnostiek van specifieke oogheelkundige klachten;
  • Geen aanspraak op het eigen risico.

In 2016 zijn in Haaksbergen en Noord Oost Twente pilots gestart. Die bleken succesvol en er is verder opgeschaald. Nu hebben dus alle Twentse huisartsen toegang tot deze nieuwe manier van werken.

Item door RTV Oost
RTV Oost had afgelopen week uitgebreid aandacht voor de ontwikkeling. Het item terugkijken kan via deze link.

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.