"Samen met de patiënt bekijk ik wat die wil. En kan"

Diabetesverpleegkundige en praktijkondersteuner Agnes Verploegen uit Doetinchem vertelt

gezamenlijk spreekuur dermatoloog en huisarts in de Achterhoek

Als u diabetes (suikerziekte) heeft, kan het zijn dat u bij uw huisarts wordt begeleid door een diabetesverpleegkundige of praktijkondersteuner, een POH. Steeds meer huisartsenpraktijken werken met deze extra krachten. Hierdoor hoeft u voor de meeste controles niet naar het ziekenhuis en krijgt u alle nodige aandacht en zorg.

29 september 2015

Begeleiden en motiveren

“Ik bekijk samen met de patiënt welke zorg het beste bij hem of haar  past”, zegt diabetesverpleegkundige en POH Agnes Verploegen uit Doetinchem.Diabetesverpleegkundigen en POH's hebben eigen spreekuren en begeleiden een deel van de patiënten in de praktijk.

 

agnes verploegen

Agnes: “Ik kan meer tijd besteden aan patiënten dan ze gewend zijn bij de huisarts. Samen met hen bekijk ik hoe we de zorg gaan invullen, leg uit, doe controles – dat kan een huisarts allemaal niet doen in een consult van tien minuten.

Wat ik belangrijk vind, is dat je de zorg goed afstemt op de persoon die je tegenover je hebt zitten, maatwerk dus. Ieder mens is uniek. Sámen bekijken we wat de patiënt wil, welke mogelijkheden hij of zij heeft, en hoe je die het beste kunt gebruiken om gezondheidswinst te behalen.”

Sámen bekijken we wat de patiënt wil en hoe je gezondheidswinst kunt behalen

Agnes werkt al 39 jaar als verpleegkundige en is daarnaast geregistreerd als diabetesverpleegkundige.


“Hiervoor volgde ik specifieke bijscholingen. In 2000 heb ik de   opleiding POH gedaan, het leek me interessant om in een huisartsenpraktijk te werken. Ik kreeg meteen werk in Winterswijk, maar anderhalf jaar later ben ik begonnen in Doetinchem, dat is dichter bij waar ik woon. In het begin moest alles nog worden opgezet, zoals het diabetesspreekuur. Dat was een hele ontwikkeling. Vooral voor de patiënten en voor ons, maar natuurlijk ook voor de huisartsen en de assistentes.”

Aanspreekpunt

Inmiddels zijn we 15 jaar verder en heeft Agnes veel 'eigen' patiënten. Diabetespatiënten, maar ook mensen met hart- en vaatziekten ontvangt ze tijdens haar spreekuren. En wie niet naar de praktijk kan komen, bezoekt ze thuis. Daarnaast werkt ze mee aan preventieprojecten. “Heel gevarieerd”, zegt Agnes.


Regelmatig overleg

Het pionieren is voorbij, maar nog steeds staat Agnes in contact met de andere POH's van haar opleiding. En ook in Doetinchem heeft ze een paar keer per jaar POH-overleg. “We wisselen ervaringen uit, delen kennis en krijgen voorlichting van andere zorgverleners zoals diëtisten, podo- en fysiotherapeuten. Heel leerzaam”, zegt ze. “Zo blijf ik goed op de hoogte van de actuele ontwikkelingen.”

Mensen zijn door E-health minder afhankelijk van spreekuren en kunnen hun ziekte zelf managen. Daarnaast is er natuurlijk altijd het persoonlijke contact

E-health

Hoe denkt Agnes dat haar rol als diabetesverpleegkundige en POH er in de toekomst uitziet? “Ik denk dat we straks meer met e-health zullen doen. Dus zorg via internet. Iedereen heeft wel een mobiel, tablet of pc. Het meten van je bloedwaardes of bloeddruk kun je heel goed thuis doen en digitaal aan ons doorgeven.

Mensen zijn daardoor minder afhankelijk van de spreekuren en kunnen hun ziekte zelf managen. Daarnaast is er natuurlijk altijd het persoonlijke contact, dat blijft.”

Wilt u meer weten over het werk van de Praktijk Ondersteuner Huisartsenzorg?
Even voorstellen: de praktijkondersteuner

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.