Geen verandering voor bestaande gebruikers diabetesmedicijnen

medicijnen

Diverse media hebben momenteel aandacht voor ons beleid over vergoeding van diabetesmedicijnen. Helaas is die berichtgeving niet altijd volledig. Daarom vertellen we u graag precies wat er aan de hand is.

23 oktober 2015

Menzis voert sinds 2005 preferentiebeleid op geneesmiddelen. Dat werkt zo:

  • wanneer het patent van een medicijn is verstreken, vragen wij aan verschillende aanbieders van hetzelfde middel om met een prijs te komen
  • vervolgens maken we de afweging (op basis van prijs en kwaliteit) welke leverancier het ‘preferente’ middel mag leveren
  • zodra we weten welke fabrikant het preferente middel gaat leveren, informeren we onze verzekerden, artsen, farmaceutische bedrijven en apothekers over de lijst preferente geneesmiddel en de ingangsdatum


We doen dit omdat we merken dat medicijnfabrikanten meestal niet zelf hun prijs verlagen wanneer het patent van hun medicijn is verlopen. Met het preferentiebeleid bieden we daarom goedkopere medicijnen met dezelfde werking. Zo besparen we vele miljoenen euro’s op het geneesmiddelenbudget. Dat geld kan dan weer gebruikt worden voor nieuwe, dure geneesmiddelen. De besparing heeft ook een dempend effect op de zorgpremie.


Gelijkwaardig

Preferentiebeleid op biosimilars is niet nieuw. We doen dit sinds 2015. Een biosimilar is een biologisch geneesmiddel dat gelijkwaardig is aan een bestaand biologisch geneesmiddel (het ‘referentieproduct’). Voor elke biosimilar wordt in onderzoek aangetoond dat deze gelijkwaardig is wat betreft kwaliteit, werking en veiligheid.

Biosimilars krijgen een handelsvergunning van de European Medicines Agency (EMA). Daarnaast gelden de voorwaarden die het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) voor het gebruik van biosimilars heeft opgesteld.


Alleen voor nieuwe medicijngebruikers

Het preferentiebeleid voor insuline glargine geldt voor nieuwe gebruikers (mensen die dit geneesmiddel voor het eerst gaan gebruiken). Mensen die nu het bestaande geneesmiddel al gebruiken, kunnen (en moeten zelfs!) gewoon het huidige medicijn blijven gebruiken.

Voor hen verandert er dus niets. Volgens het CBG mag omzetten van deze groep gebruikers alleen na overleg met patiënt, arts en apotheker. Menzis zit vanzelfsprekend niet op de stoel van de dokter bij deze groep gebruikers.


Als artsen, in bijzondere gevallen, vinden dat een nieuwe gebruiker met goede reden toch niet behandeld kan worden met het preferente geneesmiddel, dan kunnen zij het alternatief voorschrijven en op het recept zetten. En dan wordt dat ook volledig vergoed door Menzis.

Lees meer

Wilt u meer weten over ons preferentiebeleid?

Kijk op menzis.nl

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.