Nieuwe aanpak die gezondheidswinst oplevert

artsen in operatiekamer

Christine Sloetjes, regiomanager Oost bij Menzis, onderhandelt met zorgaanbieders in de Achterhoek over de kwaliteit van de zorg. Dat doet ze niet ‘met de hand op de knip’: “Ik wil in het belang van onze verzekerden kwalitatief goede zorg inkopen voor een redelijke prijs.”

24 november 2015

In het hele land worden programma’s ontwikkeld die tot doel hebben mensen gezonder te maken en te houden. De kern: de patiënt krijgt zorg van meerdere zorgaanbieders tegelijk. Christine is er enthousiast over en geeft een voorbeeld:

christine sloetjes

In de Achterhoek zijn patiënten met longaandoeningen, diabetes en hart- en vaatziekten nu al beter af, omdat Menzis in de afgelopen jaren afspraken heeft gemaakt met de zorgaanbieders. Toen de huisartsen aangaven dat ze wilden werken aan verbetering van de zorg, ging Menzis hieraan financieel bijdragen. Huisartsen doen fantastisch werk, maar het kan soms doelmatiger.

Voorheen werd een patiënt met diabetes naar de internist verwezen. Nu blijft die onder controle van de huisarts, de praktijkondersteuner en de diëtist. De patiënt krijgt ook de noodzakelijke oogcontroles en adviezen hoe met zijn ziekte om te gaan. Zo belanden minder diabetici in het ziekenhuis. 

Maar er is meer dan gezondheidswinst: deze veelzijdige zorg in de huisartsenpraktijk is goedkoper dan die in het ziekenhuis. Dat merken onze verzekerden in hun portemonnee: want we kunnen de premiestijging dempen. Bovendien betalen zij voor deze eerstelijns zorg geen eigen risico.

Hart voor de Achterhoek

Joost van Niekerk, directeur zorggroepen Zutphen en Oost-Achterhoek, ziet dat Menzis bij het inkopen van zorg de balans weet te vinden tussen kwaliteit en kosten.

Wij kunnen ons gelukkig prijzen met Menzis in onze regio. Waarom? Omdat het contact met Menzis prettig verloopt. In al die jaren dat we met elkaar praten, hebben we een goede relatie opgebouwd, op basis van vertrouwen. Menzis heeft niet alleen oog voor de kwaliteit van de zorg, maar heeft ook hart voor de Achterhoek – een krimpregio met veel vergrijzing.

Ook is Menzis een van de stuwende motoren achter innovatie in onze regio. Zo praten we nu over regionale samenwerkingsverbanden tussen huisartsen en ziekenhuizen, om de juiste zorg op de juiste plek te krijgen. Ook zijn we voortdurend in gesprek over hoe we verzekerden een stem kunnen geven bij het afsluiten van zorgcontracten.

Snel beslissen

Joost onderhandelt met diverse verzekeraars, dus hij kan goed vergelijken. Hij vindt het vertragend werken dat hij vaak praat met medewerkers die – zoals hij zegt – met een boodschappenlijstje op pad worden gestuurd en vervolgens geen knopen mogen doorhakken.

“Maar bij Menzis is dit niet het geval: als ik praat met Christine Sloetjes van Menzis verlopen de onderhandelingen snel en soepel. Zij neemt direct duidelijke beslissingen.”


Wat kost de zorg?


Iedereen weet dat er veel geld omgaat in de zorg. En dat wordt alleen maar meer, omdat er steeds meer ouderen bij komen, én dus ook meer chronisch zieken. Bovendien krijgen steeds meer mensen last van welvaartsziekten.

Hoeveel Nederland uitgeeft aan zorg? In 2013 was dat € 94,2 miljard. Dat is zó veel dat je er bijna geen voorstelling bij kunt maken. Daarom wat vergelijkingen. Als we in Nederland het basisonderwijs zouden afschaffen, is met dat vrijkomende geld nog geen twee maanden zorg te betalen. En zou je de politie afschaffen dan kun je met die besparing 1 maand zorg betalen. 

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.