Preventieve zorg voor patiënten met osteoporose

huisarts en patiënte

In Twente loopt een pilot om patiënten met osteoporose op te sporen en te behandelen bij de huisarts. Voorheen gebeurde dat in het ziekenhuis. “Dat werkt drempelverlagend en voorkomt hopelijk nieuwe botbreuken”, zegt Monique Troost van THOON.

24 november 2015
Wie iets gebroken heeft na een val en ouder is dan 50 jaar, kan osteoporose (botontkalking) hebben. Dit vergroot de kans op een nieuwe fractuur (botbreuk). Om dit risico te verkleinen, is het belangrijk dat zo iemand zich laat onderzoeken en eventueel behandelen. Tot nu toe moet je hiervoor naar het ziekenhuis. Huisartsen zijn van mening vinden dat dit heel goed in hun praktijk uitgevoerd kan worden. Dichtbij de patiënt en met de huisarts als hoofdbehandelaar.


Drempel ziekenhuis te hoog

De reis naar het ziekenhuis – voor onderzoek, controle en behandeling – blijkt voor een groot aantal osteoporosepatiënten een drempel te zijn. Gevolg hiervan is dat zij niet altijd de zorg en behandeling krijgen die nodig is. En vaak hun medicijnen niet goed of te lang gebruiken. Dit moet beter kunnen, vonden de Twentse Huisartsen Onderneming Oost Nederland (THOON) en zorgverzekeraar Menzis. Samen met Medisch Spectrum Twente (MST) stelden ze het zorgprogramma ‘Osteoporose en fractuurpreventie’ op en startten ze een pilot om de effecten ervan te onderzoeken.


Juiste zorg op juiste plek

Het belangrijkste verschil met de huidige zorg is de plaats waar deze wordt uitgevoerd: in de pilot krijgen mensen van 50 jaar en ouder met een botbreuk een oproep van hun eigen huisarts voor onderzoek en behandeling van osteoporose. “Het gaat om 'de juiste zorg op de juiste plek'”, zegt Monique Troost van THOON.

Wij denken dat het beter is wanneer iemand met osteoporose vanaf het begin via de huisarts wordt geholpen. We hopen dat die persoon dan beter de adviezen over therapie en lifestyle opvolgt. En dat een nieuwe botbreuk wordt voorkomen.

Adviezen over voeding, bewegen en veilige woonomgeving

In de pilot, waaraan 16 huisartsenprakijken in het gebied van MST Enschede en Oldenzaal deelnemen, werken de huisartsen volgens vaste afspraken. Nadat de huisarts van de Spoedeisende Hulp bericht heeft gekregen over de botbreuk van een patiënt, neemt de huisarts contact op met de patiënt om een afspraak te maken voor aanvullend onderzoek. Als vervolgens uit de onderzoeken blijkt dat de patiënt een hoog fractuurrisico heeft, dan krijgt de patiënt adviezen over gezonde voeding, gezond bewegen en een veilige woonomgeving.

Daarnaast start een behandeling met medicijnen om de botontkalking tegen te gaan. Monique:

Met de pilot hopen we aan te tonen dat een goede begeleiding in de huisartspraktijk, dichtbij de patiënt en door een bekende en vertrouwde hulpverlener, ervoor zorgt dat patiënten meer gemotiveerd zijn zich te houden aan de medicijnvoorschriften. En dat onnodig gebruik van medicijnen wordt voorkomen.

1 miljoen mensen hebben osteoporose

Osteoporose komt voor bij circa 1 miljoen mensen in Nederland. De verwachting is dat dit oploopt tot 1,2 miljoen in 2025. Mensen met osteoporose hebben sneller botbreuken en kunnen last hebben van chronische pijn en krimp (inzakken).

Erfelijkheid, leeftijd, vroege overgang, een laag gewicht, bepaalde ziekten en geneesmiddelen kunnen het risico op osteoporose verhogen. Maar ook: niet goed eten en onvoldoende bewegen. Mensen die osteoporose hebben, kunnen verergering van klachten voorkomen.

Door gezond te eten, met voldoende calcium en vitamine D en goed te bewegen. Ook is het belangrijk dat ze weten hoe ze het risico op een val kunnen beperken. Met de juiste begeleiding en behandeling kunnen nieuwe botbreuken worden voorkomen.

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.