Menzis leeft mee - letterlijk

echtpaar op bankje

Wat hebben kwetsbare ouderen nu écht nodig om zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen? Dankzij het project ’24 uur met’ gaan we hier meer zicht op krijgen. Hoe? Medewerkers van Menzis kijken achter de voordeur.

1 maart 2016
Hinke van der Werf (regioregisseur Oost bij Menzis): “De resultaten gaan we écht inzetten. Eerst in Twente, later ook in andere regio’s met veel ouderen.”

Menzis heeft een representatieve enquête gehouden onder 80 Twentenaren. De vraag was: welke onderwerpen vind je belangrijk als het gaat om gezondheid? Ouderenzorg, mantelzorg en beweging bij kinderen werden het vaakst genoemd. We vroegen ook welke rol de verzekeraar daarin kan spelen.

En wat bleek? 30% van de ondervraagden wil actief samenwerken met z’n verzekeraar om verbetering te stimuleren en te organiseren. Hinke:

hinke van der werf

Met zo veel betrokkenheid zijn we natuurlijk erg blij. We zijn meteen begonnen met het meest genoemde thema: ouderenzorg. Je kunt natuurlijk vanachter je bureau hiervoor plannen gaan bedenken, maar dat is niet de manier. Daarom gaan we naar de ouderen toe. Of beter gezegd: we leven met ze mee – letterlijk.

Achttien Menzis-medewerkers (van directeur tot polismaker) krijgen eerst een korte training en trekken vervolgens 24 uur in bij een kwetsbare oudere. Dat zijn 75-plussers die nog thuis wonen, maar door één ingrijpende verandering – zoals ziekte, operatie of overlijden van de partner – uit balans kunnen raken en ineens hulpbehoevend kunnen worden.

Wat maakt de oudere vitaler?

’24 uur met’ start in februari bij drie ouderen, bij wijze van proef. Gaat dat goed, dan volgen de andere vijftien een maand later. In mei worden de eerste conclusies getrokken. Die gaat Menzis bespreken met haar partners in Twente: huisartsen, wijkverpleegkundigen, gemeentes én verzekerden. Daarna start het belangrijkste onderdeel: de nieuwe inzichten toepassen in de praktijk.

Net als Hinke verwacht ook Esther van Dijk (programmamanager regionale aanpak bij Menzis) er veel van:

esther van dijk

Dit project gaat waardevolle informatie opleveren. Zo zullen we meer zicht krijgen op thema’s als eenzaamheid en medicijngebruik en hoe hiermee om te gaan. We weten dan ook beter wat de oudere nodig heeft om zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen: denk aan hulpmiddelen, voorlichting, netwerken, mantelzorg, maar ook professionele thuiszorg en ondersteuning. Ook hopen we antwoorden te krijgen op vragen als: wat maakt ouderen vitaler, hoe houden ze de regie over hun eigen leven en hoe valt er winst te behalen met voeding, beweging en ontspanning?

Brede scoop: medisch én sociaal

Natuurlijk is er al veel kennis over ouderenzorg, ook bij Menzis. Waarom dan toch dit project?

Esther van Dijk:

Het bijzondere van deze aanpak is dat we heel dichtbij de oudere komen en vervolgens breed kijken: medisch én sociaal. Hoe pak je bijvoorbeeld eenzaamheid aan? Wij geloven in een intensievere samenwerking tussen enerzijds de huisarts en wijkverpleegkundige en anderzijds de gemeente, die zaken als lotgenotencontact of dagbesteding kan aanbieden.


Hinke van der Werf:

En misschien wordt er wel een wijkrestaurant opgezet. Dan snijdt het mes aan meerdere kanten: de ouderen komen in beweging, gaan gezonder eten, doen nieuwe contacten op en raken uit hun isolement. We staan voor alle opties open.

Waar het ons om gaat, is dat we in samenspraak meer grip krijgen op wat kwetsbare ouderen bezighoudt. En dat we hen – binnen onze mogelijkheden – zaken aanbieden waardoor ze zich vitaler, beter en gelukkiger voelen, ondanks hun problemen of beperkingen.

Samen werken aan ouderenzorg

Esther gelooft in samenwerking:

Zodra we de wensen en behoeften van kwetsbare ouderen in kaart hebben, gaan we intensief onze verzekerden en onze partners in de regio – huisarts, wijkverpleegkundige, gemeente, ziekenhuis – erbij betrekken. Zodat zij kunnen meedenken en meewerken aan oplossingen.

Menzis wil ook graag weten hoe de oplossingen vallen bij onze verzekerden in de regio. Via ons platform MedeMenz gaan we hierover met ze van gedachten wisselen.

——————————————————————————————————


Wilt u meedoen of meer weten?

  • Meer weten? Of wilt u als oudere meedoen? Stuur een mail naar: 24uurmet@menzis.nl of bel (050) 523 42 56.
  • Wilt u het project ‘24 uur met’ op de voet volgen? Houd onze nieuwsbrieven in de gaten, kijk op www.menzis.nl/twente of op Twitter en Facebook.
  • Ook Tubantia en de gratis lokale bladen besteden aandacht aan het project. 

Lees meer zorgnieuws uit Twente op menzis.nl/twente

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.