Betere zorg tegen lagere kosten: zorg met meerwaarde

Voor iemand die zorg nodig heeft, is maar één ding echt belangrijk: dat die zorg hem of haar wat oplevert. Vanuit die gedachte werken de zes Santeon ziekenhuizen en Menzis in het nieuwe programma ‘Value Based Healthcare’ aan zorg met meerwaarde.

4 april 2016
Via Value Based Healthcare leren de samenwerkende ziekenhuizen van elkaar door hun resultaten te vergelijken en verbeteringen door te voeren. Dat geeft de zorg die ze bieden op twee manieren een meerwaarde: het leidt tot betere uitkomsten en tot minder kosten.


Kwaliteit en doelmatigheid

Bas Leerink (bestuursvoorzitter Medisch Spectrum Twente):

bas leerink

Op allerlei manieren wordt gewerkt aan het afremmen van de kostenstijging van de zorg, terwijl de kwaliteit gelijk blijft of zelfs verbetert. 

Die combinatie vraagt om een nieuwe aanpak. Hiervoor heb je inzicht nodig in wat de zorg werkelijk oplevert voor patiënten en in de kosten die gemaakt worden.

Value Based HealthCare realiseert dit en vormt tevens een goede basis voor een andere manier van financieren, veel meer gericht op zorgkwaliteit en waarde voor patiënten.

Pascale Voermans (manager Zorginkoop Menzis):

pascale voermans

Juist door die combinatie van kwaliteit en doelmatigheid stapt ook Menzis in. We willen de zorg transparant maken. Niet door te zeggen waar de zorg goed of slecht is, maar wel door de verschillen inzichtelijk te maken. 

Denk aan het percentage hersteloperaties of behoud of terugkeer van functies. Maar ook aan snelheid, doorlooptijd en bejegening. Zodat onze klanten vervolgens hun eigen afweging kunnen maken.

Daarom participeert Menzis in dit programma. Zo investeren we in het continu verbeteren van de zorg.

Meer informatie

De methode Value Based Health Care is ontwikkeld door de Amerikaanse professor Michael Porter en wordt in het buitenland al met succes toegepast. Uit de internationale ervaring blijkt dat juist door de geboden transparantie en onderlinge vergelijking de kwaliteit van zorg bij alle deelnemende zorginstellingen (verder) verbetert.

Santeon is de Nederlandse ziekenhuisketen van Canisius Wilhelmina Ziekenhuis Nijmegen, Catharina Ziekenhuis Eindhoven, Martini Ziekenhuis Groningen, Medisch Spectrum Twente Enschede, St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein en OLVG Amsterdam.

Lees meer over Value Based Health Care en Santeon op santeon.nl

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.