Nieuwe apothekersrekening laat duidelijker zien wat u betaalt

Op een rekening van de apotheek ziet u nu duidelijker hoe de prijs van een geneesmiddel is opgebouwd. De onderdelen van de prijs staan nu apart op de rekening. Die verandering kan voor vragen zorgen en daarom vertellen we u graag meer over de apothekersrekening.

14 april 2016
De prijs van een geneesmiddel is opgebouwd uit een aantal onderdelen. Hierin is niets veranderd. Wat wel is veranderd is dat u deze onderdelen nu apart en duidelijker terugziet op de rekening en in de specificatie op Mijn Menzis. Zo ziet u waar u precies voor betaalt.


Er zijn drie apotheektarieven:
 • de standaardterhandstelling

  Dit zijn de kosten voor het afleveren van het geneesmiddel door de apotheek aan u. Dit is een vast bedrag, dat de apotheek bij elke levering mag declareren bij Menzis. In sommige gevallen kan en mag de apotheek een toeslag op dit bedrag rekenen, bijvoorbeeld als u in de spoedapotheek komt tijdens de avond of in de weekenden of als de apotheek zelf iets voor u moet maken (een zalfje).

 • de terhandstelling en begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel

  De apotheek brengt deze kosten in rekening, als u voor het eerst een nieuw geneesmiddel gaat gebruiken. De apotheek zorgt er dan ook voor dat u goede informatie krijgt hoe u het medicijn moet gebruiken en wat u ervan kunt verwachten. De apotheek krijgt nu een bedrag voor het afleveren van het medicijn en het gesprek. Dit bedrag is dus hoger dan van een gewone aflevering.

  Het is een gesprek waarin uw apotheker of de apothekersassistente met u bespreekt wat de werking, dosering en bijwerkingen van een medicijn zijn. Ook vraagt hij wat uw verwachtingen zijn van het medicijn. Het is de bedoeling dat u na dit gesprek voldoende informatie heeft om het medicijn veilig te gebruiken.

  De apotheker hoort een eerste terhandstellingsgesprek met u te voeren als u een nieuw medicijn gaat gebruiken of een medicijn langer dan een jaar niet gebruikt heeft.

 • de weekterhandstelling

  Dit zijn de kosten voor het afleveren van het geneesmiddel door de apotheek aan u, als u gebruik maakt van een weekdoseerverpakking (ook wel baxterzakjes genoemd). Deze verpakking is speciaal bedoeld voor mensen die moeite hebben om verschillende medicijnen en toedieningsmomenten goed te plannen.

  Per geneesmiddel mag de apotheek deze kosten in rekening brengen, de apotheek levert deze weekdoseerverpakking per 1-2 of 3 weken tegelijk.


Codes

In de specificatie die u ziet in Mijn Menzis worden codes en omschrijvingen gebruikt om de prijsonderdelen aan te geven. In de bijlage ziet u de codes en omschrijvingen en waar ze voor staan.

Vraag over een rekening?

Uw apotheker kan u vertellen welke kosten hij rekent voor het begeleidingsgesprek en de uitgifte van geneesmiddelen. Als u een vraag heeft over uw apothekersrekening neem dan contact op met de Menzis Klantenservice.

Op de website van de Consumentenbond leest u meer over de eerste uitgifte van een geneesmiddel.

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.