Ouderdomsklachten hebben vooral veel sociale impact

dame in rolstoel en mantelzorger

Slecht horen, incontinentie en slecht ter been zijn hebben grote gevolgen voor het sociale leven van ouderen. Dat geven ouderen in Twente aan die meededen aan een onderzoek van Menzis. Onze medewerkers brachten 24 uur door met oudere klanten in Twente om uit eerste hand te horen hoe ouderen en hun omgeving de zorg ervaren en waarderen.

28 april 2016

Tegen welke knelpunten lopen ouderen aan als ze thuis wonen en zorg en ondersteuning nodig hebben? Medewerkers van Menzis gingen in maart van dit jaar 24 uur op bezoek bij 22 oudere klanten in Twente. De resultaten zijn geanalyseerd door strategisch adviesbureau Mixe.

De ondervraagde ouderen geven aan dat vooral de sociale impact van fysieke klachten groot is. Fysieke klachten als slechthorendheid, incontinentie en slecht ter been zijn een belangrijke reden is dat ze minder onder de mensen komen.


Slechthorendheid

Uitjes met grote groepen worden regelmatig vermeden door de ondervraagde ouderen die slecht kunnen horen.

“Het tafelgesprek kan ik niet meer volgen, dus ik ga niet meer naar de koffierondjes die georganiseerd worden.”

Ook met gehoorapparaat zijn grote groepen niet altijd een pretje. Men hoort dan juist teveel en dat wordt als storend ervaren.


Incontinentie

Incontinentie bepaalt vaak hoe, waar en wanneer men op pad gaat. De onvoorspelbaarheid en de schaamte als het misgaat, houdt ouderen tegen om de deur uit te gaan. Ook zijn er vaak problemen met het incontinentiemateriaal, het zit niet fijn of er is te weinig.

“Ik mag pas na 16 dagen weer nieuw materiaal halen. Je hebt altijd wel een ongelukje waardoor je er 2 op een dag nodig hebt, dus dan moet ik een paar dagen zonder overbruggen of zelf bij kopen," vertelt een oudere.


Slecht ter been zijn

Versleten heupen, een val, slecht ter been of een zeer matige conditie beperken de bewegingsvrijheid van ouderen enorm. Ze gaan niet meer op vakantie, kunnen niet meer zelfstandig boodschappen doen of niet meer alleen op pad. Ouderen geven bovendien aan dat ze zich schuldig voelen omdat ze vaak een beroep moeten doen op een ander.

Voor sommige ouderen is het zelfs een reden om te verhuizen: “Omdat ik niet meer naar de mensen kan komen, ben ik weer in mijn geboortedorp gaan wonen. Zo kunnen mijn vrienden en kennissen makkelijk naar mij toekomen.”


Andere bevindingen

Een partner die aan huis is gekluisterd zorgt er ook soms voor dat mensen in een isolement raken. En dan is er veel tijd voor reflectie en komen nare gebeurtenissen van vroeger weer levendig terug. Daarnaast geven de ouderen ook aan dat er steeds minder aandacht is voor de identiteit van het individu. Ze moeten naar eigen zeggen genoegen nemen met standaard oplossingen.

Andere belangrijke onderwerpen zijn een betekenisvol leven leiden, samen eten, slimmere hulpmiddelen, het soms ontbreken van de menselijke maat bij medicijnen, en goede steun bij het afscheid nemen van het leven samen. En aandacht voor de mantelzorger: hoe kunnen zij hulp bieden zonder er zelf aan ten onder te gaan?


Praktische oplossingen

Menzis gaat de opgedane inzichten verder onderzoeken op hun online platform Medemenz, waar klanten kunnen meepraten over knelpunten en oplossingen. Projectleider Hinke van de Werf:


hinke van der werf

De volgende stap in het project is om oplossingen te verkennen samen met experts, zoals huisartsen en andere lokale zorgaanbieders en gemeenten.

Met de meest kansrijke oplossingen gaan we dan met elkaar en de ouderen aan de slag om ze ook daadwerkelijk uit te voeren.

Niet alles zal snel opgelost kunnen worden, maar ik ben er van overtuigd als we het met elkaar oppakken dat we veel kunnen verbeteren.

Lees ook de samenvatting van de belangrijkste bevindingen:

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.