Met 100 wijkverpleegkundigen in gesprek

wijkverpleegkundige en client

De rol van de wijkverpleegkundigen is sinds dit jaar veranderd. Zo is de verpleegkundige voor een cliënt nu vaak de spil in de toegang tot zorg. Dat vraagt veel extra kennis over wet- en regelgeving en soms ook een nieuwe manier van samenwerken. Daarover gingen we op dinsdag 30 mei in Enschede in gesprek met ongeveer 100 wijkverpleegkundigen.

7 juni 2016

Wijkverpleegkundigen hebben sinds 2016 een belangrijke rol in de toegang tot zorg. Daarbij krijgen ze te maken met verschillende financieringsstromen waaruit de ondersteuning thuis betaald wordt. Dat vraagt veel kennis van wijkverpleegkundigen.

Bijvoorbeeld, wat kan en mag je van de gemeenten/Wmo verwachten? Wanneer vraag je een WLZ indicatie aan en wat betekent dit voor de inzet van zorg? Hoe werkt de ZVW? En hoe organiseer je als professional zorg als de regels je in de weg lijken te zitten? Dat er veel vragen leven over de aanspraak op zorg bleek uit het hoge animo; 100 wijkverpleegkundigen hadden zich op onze vestiging in Enschede verzameld.


Cliënt centraal

De middag werd geopend met twee plenaire presentaties over samenwerking in het sociale domein, bijvoorbeeld door een schakelwijkverpleegkundige of vrijwillige palliatieve terminale zorg.

Kern van de presentaties was het belang van de cliënt centraal stellen: “welke zorg is er nodig, welke zorg is er al, en hoe kan het sociaal domein ingeschakeld worden?” Dit leverde een interessante discussie op vanuit de zaal.

informatiebijeenkomst wijkverpleegkundigen enschede

Workshops

De middag werd vervolgd met twee rondes van workshops waarin deelnemers dieper ingingen op onderwerpen als fraudepreventie, de wijkverpleegkundige als casemanager, professionalisering, en thuis wonen met een WLZ indicatie.

Veelgehoorde opmerkingen waren de behoefte aan meer informatie en scholing op het gebied van wet- en regelgeving, het belang om autonoom te kunnen werken en bij een vraagbaak terecht te kunnen. De deelnemers waren dan ook positief over het initiatief voor deze informatiebijeenkomst. Dit was een vervolg op eerdere bijeenkomsten over het PGB in de zorgverzekeringswet.


Vervolg

Op vrijdag (3 juni) bezochten wijkverpleegkundigen uit de regio Den Haag de bijeenkomst in Den Haag. Later in het jaar organiseren we ook een bijeenkomst in Wageningen en Groningen.

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.