De juiste zorg op het juiste moment voor mensen met kanker

vader en zoon in ziekenhuis

Om de zorg voor mensen met kanker zo doelgericht mogelijk te maken, moeten onder andere de arts en de patiënt de beschikbare medische informatie kunnen delen. Om daarmee vervolgens samen een passende behandelkeuze te maken. Daarom tekenden de ministers Schippers (Volksgezondheid) en Kamp (Economische Zaken) met onder andere Menzis, op 8 juni de ‘Health Deal’ voor beslisondersteuning in de kankerzorg.

9 juni 2016

De ontwikkelingen in de kankerzorg gaan razendsnel. En het effect van behandelingen verschilt van persoon tot persoon. Maar de enorme hoeveelheid aan beschikbare informatie maakt het haast onmogelijk om deze altijd op het juiste moment ter beschikking te hebben.

Dat kan ervoor zorgen dat een patiënt niet de optimale behandeling krijgt of dat de kosten onnodig hoog zijn.


Kennis beschikbaar maken

Nieuwe, slimme technische innovaties kunnen daarbij gaan helpen via zogeheten beslisondersteuning. Daarmee wordt relevante kennis en informatie op het juiste moment en op een veilige en handige manier beschikbaar. Zo worden artsen en patiënten ondersteund om de beste keuze te maken voor een behandeling.

Privacy, databescherming en patiëntveiligheid moeten daarbij steeds zijn gewaarborgd. Uiteindelijk moet deze beslisondersteuning op een duurzame manier onderdeel worden van onze gezondheidszorg.

In de Health Deal spreken patiëntenorganisaties, bedrijven, ziekenhuizen, zorgverzekeraars, netwerk- en kennisinstellingen en overheid af om samen de oncologie in Nederland te verbeteren door de ontwikkeling van slimme beslisondersteuning te steunen.

health deal

Minister Schippers ondertekent de Health Deal.

Initiatiefnemers van de Health Deal zijn:

  • de ministeries van VWS en EZ
  • Medical Research Data Management (MRDM) en IBM Nederland
  • de ziekenhuizen Academisch Medisch Centrum, het Antoni van Leeuwenhoek, Stichting Medisch Centrum Haaglanden en Bronovo-Nebo
  • zorgverzekeraars Menzis, Coöperatie VGZ en Zilveren Kruis
  • Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties
  • Health-RI
  • Integraal Kankercentrum Nederland
  • Dutch Institute for Clinical Auditing
  • Universiteit Twente

Lees meer over Health Deals op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.