Diabetes patiënten bepalen zelf behandeling

praktijk ondersteuner huisarts

Diabetes type 2 patiënten in de omgeving Nijmegen hielden twee weken een dagboek bij over hoe zij omgaan met hun chronische ziekte. De gegevens gebruiken huisartsen van zorggroep Stielo om samen met hen een zorgplan te maken dat nauw aansluit bij de ondersteuning die zij nodig hebben. RadboudUMC gaat onderzoeken of patiënten hierdoor hun ziekte beter kunnen managen en mogelijk zelfs kunnen keren.

4 juli 2016
De gegevensverzameling onder 25 patiënten is onderdeel van de proef ‘Herstelcirkel in de Wijk’ die is geïnitieerd door huisartsen van de zorggroep STIELO in samenwerking met Menzis en het RadboudUMC. In het kader van privacy zijn de gegevens verzameld door het onafhankelijke Platform Patiënt Dialoog.


In balans blijven

25 Mensen met diabetes type 2 zijn gevraagd twee weken lang een dagboek bij te houden. De dagboeken geven inzicht in wat patiënten helpt om met hun aandoening om te gaan en waar ze moeite mee hebben.


 • Voeding en medicatie
  Patiënten blijven vooral in balans met voeding en medicatie. De impact van voeding is snel merkbaar en is daardoor een goede stimulans om (zeker doordeweeks) bewust te eten en rekening te houden met onder andere koolhydraten en eiwitten. De deelnemers geven aan het soms lastig is om gezond te blijven eten tijdens bv feestjes.

  En, ook al hebben ze behoorlijk wat kennis over voeding, toch zijn er nog specifieke vragen. Want hoe houd je bijvoorbeeld je bloedsuikerspiegel goed onder controle als je wilt afvallen? Medicatie vormt een belangrijke bron om de boel weer in balans te brengen. Toch zou het merendeel van de deelnemers graag minder tot geen medicijnen willen gebruiken.
 • Bewegen
  Bewegen is belangrijk maar ligt voor deelnemers minder voor de hand als instrument om in balans te komen of te blijven. Waarbij de impact van voeding snel merkbaar is, vinden deelnemers dat met bewegen minder direct merkbaar. Ook geeft een deel van de mensen aan van nature geen beweger te zijn. Daarmee ligt daar ook vaak een drempel.

  Meer bewegen hoeft niet alleen buitenshuis. Het is belangrijk om aan te sluiten en voort te bouwen op wat men nu doet. Ook in en rondom het huis.
 • Stress en ontspanning
  De impact van stress en ontspanning is minder direct merkbaar dan voeding. Voor een groot deel van deelnemers is niet duidelijk merkbaar wat stress of ontspanning voor invloed heeft op hun diabetes. Dat maakt dat het lastiger om aan te geven wat hier uitdagingen in zijn. Het is daarom belangrijk dat een toekomstig zorgplan goed duidelijk maakt wat stress en ontspanning voor impact heeft op diabetes.
 • Meer gezondheidsklachten
  Diabetes staat vaak niet alleen. Naast diabetes type 2 heeft een groot aantal van de deelnemers ook te maken met andere gezondheidsklachten of aandoeningen. Niet altijd is duidelijk (ook bij de zorgprofessionals niet) hoe het een het ander beïnvloedt of wat je nu het beste als eerste aan kunt pakken.

  Ook kiezen deelnemers er soms zelf voor om een bepaalde klacht of aandoening ‘voor’ te laten gaan op diabetes.

Herstelcirkel in de wijk

In de proef ‘Herstelcirkel in de wijk’ wordt samen met en door diabetespatiënten een zorgplan ontwikkeld dat mensen met Diabetes type 2beter in staat moet stellen om te gaan met hun ziekte. Inzet is om daar waar mogelijk de medicatie zoveel mogelijk af te bouwen of de ziekte zelfs te keren.

Patiënten krijgen handvatten en oplossingen aangereikt voor knelpunten waar zij in hun dagelijks leven tegen aan lopen en worden ondersteund door een Leefkrachtcoach, die nauw samenwerkt met hun huisarts en praktijkondersteuner(s). Het idee is dat als patiënten meer zelf kunnen bepalen wat goed voor hen is, zij beter in staat zijn hun ziekte te managen. De proef start in het najaar 2016.

Geïnteresseerde diabetespatiënten kunnen zich hiervoor nog aanmelden door contact op te nemen met de praktijkondersteuner.

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.