Betere zorg bij dementie

oma en kleinkinderen

In de toekomst krijgt naar verwachting 1 op de 5 Nederlanders dementie. Dementie wordt daarmee volksziekte nummer 1. De Stichting Informele Zorg doet goed werk: ze brengt in Twente alle zorg voor dementerenden en mantelzorgers in kaart, verbindt zorgverleners in de regio en heeft vrijwilligers die het leven van de dementerende en z’n mantelzorger meer glans geven.

5 juli 2016

In Nederland zal in de komende 10 à 20 jaar het aantal dementerenden verdubbelen, van 250.000 naar 500.000. Ook in Twente, op het platteland wat meer dan in de stad (waar relatief meer jongeren wonen). De reden: we worden steeds ouder en hoe ouder we worden hoe groter de kans op dementie.

Dementie is een verzamelnaam van 50 ziektes die het geheugen aantasten. De bekendste zijn de Ziekte van Alzheimer en vasculaire dementie. Bij al die mensen met dementie horen mantelzorgers (vaak de partner), maar ook kinderen, familie, vrienden, buren.

Marcel Garritsen, directeur Stichting Informele Zorg Twente (SIZ Twente):

marcel garritsen

Iedereen krijgt op een of andere manier te maken met dementie. Ook al omdat lang niet alle dementerenden naar een verpleeghuis zullen gaan, dat is ondoenlijk. Verreweg de meesten blijven thuis wonen, tot op hoge leeftijd. Je komt ze dus overal tegen.

Hulp van een ‘maatje’

SIZ Twente ondersteunt mantelzorgers, partners en kinderen in onze provincie. Marcel:

Wij gaan met ze in gesprek, bekijken de situatie, bieden hulp. We kunnen bijvoorbeeld een vrijwilliger inzetten. Als de mantelzorger zegt ‘ik wil graag elke maandagavond naar het koor, maar mijn man kan niet alleen zijn', dan komt de vrijwilliger en doet wat leuks met de patiënt.

We geven ook informatie: over het ziektebeeld, over de hulp die gemeente en zorgverzekeraar bieden en over de instanties waar je terecht kunt. We geven cursussen over de ziekte, bijvoorbeeld aan winkelpersoneel en politie. Maar ook respijtzorg, zodat mevrouw met haar dementerende man toch een weekje op vakantie kan.

Verder organiseren we contacten tussen lotgenoten. En we zetten ‘maatjes’ in, mensen die jarenlang zelf mantelzorger waren en nu andere mantelzorgers ondersteunen. Ook emotioneel – dat is belangrijk, want veel mantelzorgers voelen zich er alleen voor staan.

Twente ‘dementievriendelijk’

Marcel is trots dat SIZ Twente het initiatief heeft genomen om alle zorg voor dementerenden en hun partner met elkaar te verbinden:

Er gebeurt in Twente al wel veel, maar de zorg is nog niet goed op elkaar afgestemd. Mensen weten ook niet waar ze terecht kunnen. De eerste stap was het tekenen van een verklaring van alle betrokken partijen: ‘wij gaan Twente dementievriendelijk maken’.

Ook Menzis heeft die verklaring ondertekend. Zij speelt een actieve rol, denkt mee, overlegt met de gemeenten, brengt zorgaanbieder bij elkaar. Zo vergaart Menzis ook waardevolle kennis over de hulp aan dementerenden. Kennis waarmee ze hun zorgverzekeringen beter maken.

Diagnose dementie? Kom in actie!

Als je te horen krijgt dat je geliefde een vorm van dementie heeft, is dat een harde klap. Gelukkig wordt Nederland steeds dementievriendelijker, Twente ook. Diagnose dementie? Er zijn mensen bij u in de buurt, die u graag verder helpen.

Kijk op dementietwente.nl.

Meer binnen thema

Nieuwsthema's:

Zorgen voor een dementerende kan verdriet oproepen. Maar er is ook hoop: door de dementerende serieus te nemen, met aandacht te kijken en er gewoon te zijn, kun je écht contact maken.

Marcel Garritsen

Meer uit Twente

Lees meer Twents zorgnieuws:

samendementievriendelijk.nl

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.