GEZ Wageningen: alle zorg onder één dak

gez wageningen

Kortenoord in Wageningen is nu een GEZ: een Geïntegreerde EerstelijnsZorg. Een medisch centrum waar onder één dak 6 huisartsen, fysiotherapie, apotheek, podotherapeut, diëtist, psycholoog, prikpost, echografie, handtherapie, mensendiek en werkadvies nauw samenwerken.

5 juli 2016

Op 6 juli is de opening, door Lara de Brito, wethouder Zorg, Onderwijs, Cultuur en Klimaat. Joris van Eyck, directeur Zorg van Menzis, is erbij. Margriet de Koning:

margriet de koning

Samen hebben we de afgelopen 2 jaar hard gewerkt om GEZ Kortenoord op te zetten. Door al die disciplines dichtbij elkaar is er meer samenhang in de zorg. Iedereen weet wat iedereen doet, daar wordt de patiënt beter van.

Zo zijn er al zorgprogramma’s opgezet. Een voorbeeld is het opsporen en behandelen van risicofactoren voor hart en vaatziekten. En we werken als team nauwer samen met de wijkverpleging. Een GEZ is ook efficiënter. Denk aan het samen organiseren van scholing. En aan bijeenkomsten waar onze zorgverleners kennis met elkaar delen.

Goed afgestemde zorg

Margriet zegt dat alle professionals binnen Kortenoord een sterke drive hebben ‘iets moois voor de patiënten te bereiken’ en ‘goed afgestemde zorg’ aan te bieden. Wat merkt de patiënt daarvan?

Ik sprak laatst een dame aan in ons centrum, die ik kende met fors overgewicht, maar wat was ze slank geworden! Wat zie je er stralend uit, zei ik. Ze vertelde haar verhaal: het lukte maar niet haar leefstijl aan te passen, totdat er een moment kwam waarop ze wist: als ik nu niet verander, ga ik dood. Ze gebruikt nu veel minder medicijnen, zit beter in haar vel – dat heeft effect op haar hele verdere leven. En dat dankzij de huisarts, praktijkondersteuners, fysiotherapeut en diëtiste, die als hecht team mevrouw hebben behandeld.

Haar vooruitgang is zo’n mooi voorbeeld, we overwegen nu hoe we voorlichting kunnen geven aan mensen met diabetes en andere ziektes. Dat kan mooi vanuit ons centrum.

Eén aanspreekpunt voor de gemeente

Margriet ziet ook dat het bundelen van de krachten deuren opent naar gemeente en provincie. Die praten nu met ‘het grote Kortenoord’ en komen ook met subsidie voor nieuwe initiatieven, zoals projecten in de jeugdzorg. 

Ook Menzis praat met Kortenoord, als klankbord om de zorg efficiënter en beter te maken. En om veelbelovende projecten financieel te ondersteunen. Margriet:

Zo draagt Menzis bij aan ons zorgprogramma Oncologie, dat mensen met kanker multidisciplinaire zorg en begeleiding biedt, waarmee we deze eerstelijnszorg naar een hoger niveau tillen.

michel meuwissen

Michel Meuwissen

huisarts Medisch Centrum Kortenoord We zitten nu met veel zorgaanbieders onder één dak, we kennen elkaar, de lijnen zijn kort. Dus is samenwerking vanzelfsprekender. We richten ons als team nu al op mensen met COPD, diabetes, overgewicht, hart- en vaatziekten. Voor hen is vooral dit belangrijk: hun leefstijl aanpassen. Meer bewegen, stoppen met roken, gezonder eten.

Vroeger zei ik hen dat ook al, net als de fysiotherapeut, maar het kwam niet altijd binnen bij de patiënt. Nu is er één geïntegreerde aanpak. Alle zorgverleners hebben nu één – op elkaar afstemde – boodschap richting patiënt. Dat werkt!


De resultaten? Veel ouderen krijgen medicijnen voorgeschreven door verschillende zorgverleners. We kijken nu als team naar hun medicijnengebruik. Wat kunnen we schrappen? Welk medicijn beïnvloedt de werking van een ander medicijn? Zo beperken we de bijwerkingen tot een absoluut minimum, dankbaar werk! We zien ook dat meer ouderen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen, dat het mensen eindelijk lukt te stoppen met roken, meer te bewegen en af te vallen.

De verbeteringen gaan niet alleen snel, ze zijn ook meetbaar. Neem de man van 42 met longproblemen, die het COPD-programma doorliep en gestopt is met roken. Daar is ‘ie toch van opgeknapt! Zijn longen zijn stabiel, hij kan weer trappen lopen zonder hijgen en puffen. Ik maak me hard voor een sterke eerstelijn. Daar hoort een zorgcentrum bij met professionals die goed samenwerken en de zorg naar een hoger niveau tillen.

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.