Hulp voor mantelzorg verbeteren

kleindochter en oma

Veel mantelzorgers hebben het zwaar. In de Achterhoek hebben alle 8 gemeentes zo hun eigen beleid voor mantelzorgers. Ze doen veel, maar mantelzorgers weten dat vaak niet niet. Of ze zien door de bomen het bos niet meer. “Dat moet beter.”

5 juli 2016

Op 14 april was er in ’t Brewinc in Doetinchem een bijeenkomst voor mantelzorgers – met 175 bezoekers. Allereerst was er een theatervoorstelling die een indringende vraag stelde: Heb je nog wel een leven als je 24 uur per dag zorgt voor een ander?

Elke mantelzorger zal daar z’n eigen antwoord op hebben. Feit is dat de voorstelling voor elke mantelzorger erkenning vraagt, zodat zij zich gesteund voelen en in gesprek gaan met elkaar.

Christine Sloetjes, regiomanager Oost bij Menzis:

christine sloetjes

Zo vinden ze steun bij elkaar, maar Menzis wil meer. Daarom hebben we het project ’24 uur met’: een medewerker van Menzis verblijft één dag en één nacht bij de mantelzorger en degene die hij verzorgt.

Zo hebben we veel informatie verzameld, waarmee we ons aanbod voor mantelzorgers zullen verbeteren en aanvullen.

Binnenkort zetten we de resultaten op een rij, waarna we in gesprek gaan met mantelzorgers, vrijwilligers, organisaties en gemeenten.

‘Mantelzorgers vragen vaak te laat hulp’

Kees Telder, wethouder Doetinchem, was een van de sprekers op de bijeenkomst. Hij weet waar hij over praat: zelf zorgde hij 4 jaar voor zijn zieke vader.

kees telder

Ik kreeg toen een brief van de gemeente, waarin stond dat ik kon bellen als ik vragen had. Maar dat deed ik niet, want ik kon het rooien, samen met mijn partner. Uiteindelijk kwam ik toch op een punt waarop de zorg voor mijn vader me bijna boven het hoofd groeide.

Dat zie ik bij meer mantelzorgers: hulp vragen stellen ze uit, vaak totdat ze erbij neervallen. Dan is het te laat.

Betere communicatie naar mantelzorgers

Telder zegt dat de gemeente Doetinchem al veel doet voor mantelzorgers – zoals het financieren van organisaties als VIT die mantelzorgers ontlasten en het inzetten van vrijwilligers die mantelzorgers helpen – maar dat er nog veel meer moet gebeuren.

Neem jonge kinderen die mantelzorg bieden aan ouders. Zeer belastend, het schaadt hun ontwikkeling. Vaak is er ook schaamte bij de ouders.

We geven voorlichting over mantelzorg op basisscholen. En we zijn bezig om die gezinnen – samen met buurtcoaches – in kaart te brengen.

Dan komt de vraag: hoe gaan we dit probleem in het gezin bespreekbaar maken? Het gevaar is dat je de grenzen van privacy overschrijdt.

Eén loket voor mantelzorgers

Tijdens de bijeenkomst kwam er een indringende vraag uit het publiek, die veel bijval kreeg: waarom is alle hulp voor mantelzorg toch zo versnipperd, waarom is er niet gewoon één loket? Telder:

Dat is het gevolg van de decentralisatie, elke gemeente en elke organisatie heeft de vrijheid z’n eigen beleid te maken. Al kent Doetinchem wel het registratiepunt mantelzorgers bij VIT. Maar ik begrijp de irritatie bij mantelzorgers, daarom zal ik me hard maken om het beleid van alle 8 gemeentes in de Achterhoek beter op elkaar af te stemmen.

Of er één loket kan komen, moeten we onderzoeken. Ik vind het in elk geval belangrijk dat we mantelzorgers duidelijk maken welke hulp er voor hen is en waar. Communiceren naar mantelzorgers is overigens best lastig, het is een heel diverse groep mensen, ze zijn druk met zorgen, je bereikt ze niet zo makkelijk. Maar dat is geen excuus: de communicatie naar mantelzorgers moet gewoon beter. Daar ga ik me voor inzetten. 

We zullen als gemeente ook nadrukkelijker met mantelzorgers in gesprek moeten blijven: is dit wat je nodig hebt, wat kan beter?

Meer samenwerken tussen gemeentes

Telder zegt dat de gemeente Doetinchem en Menzis gaan samenwerken om het complete aanbod in de Achterhoek af te stemmen én te communiceren.

Ik zeg ook toe ‘samenwerken tussen gemeentes rondom mantelzorg’ op de agenda te zetten van het periodieke overleg tussen gemeentes in onze regio. We gaan er in elk geval voor zorgen dat het makkelijker wordt om hulp te zoeken door mensen die in een andere dan hun eigen gemeente mantelzorgen. Denk aan het aanvragen van een vrijwilliger.

‘Alles op één lijn’ is ook in het voordeel van de gemeentes: die kunnen dan zaken gezamenlijk – en dus voordeliger – inkopen. Zoals het vervoer voor mantelzorgers en patiënten die niet zelfstandig kunnen reizen.”


  • De Consumentenbond heeft onderzoek laten doen – door Mezzo, de vereniging voor mantelzorgers en zorgvrijwilligers – naar de vergoedingen voor mantelzorg in aanvullende verzekeringen. Menzis biedt de grootste diversiteit aan vergoedingen voor mantelzorg.

Meer uit de Achterhoek

Lees meer zorgnieuws uit de Achterhoek:

Ik begrijp de irritatie bij mantelzorgers, daarom zal ik me hard maken om het beleid van alle 8 gemeentes in de Achterhoek beter op elkaar af te stemmen.

Kees Telder Wethouder Doetinchem

Meer binnen thema

Nieuwsthema's:

Voor mobiel graag portret weergave gebruiken als u wilt chatten.
Connectie maken
Let op! Op mobiel kan de verbinding verloren gaan, als u een andere app opent of een andere pagina.
Medewerker is aan het typen
Chat reeds actief

U heeft al een chat scherm open in een andere tab. U kunt maar 1 chat venster actief hebben.

Stoppen met chat?

Weet u zeker dat u de chat wilt stoppen?

..

{1}

{2}

Op de website van Menzis worden cookies gebruikt. Dit doen we om het gebruik van de website te vergemakkelijken en om onze website te verbeteren op basis van analyses. We gebruiken ook cookies om u relevante persoonsgerichte inhoud te kunnen laten zien en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. U kunt desgewenst uw voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Meer informatie vindt u in onze cookiepolicy