Wachttijden in de GGZ transparant

man op de bank

Als uw huisarts u verwijst naar een psycholoog of psychiater, is er kans dat u bij de zorgaanbieder van uw keuze op een wachtlijst komt. Door een nieuwe regel van de overheid heeft u meer zicht op de wachttijden. Daardoor kunt u beter kiezen.

5 juli 2016
Nu de wachttijden transparanter zijn, worden zorgaanbieders gestimuleerd efficiënter te werken en daarmee hun wachttijden zo kort mogelijk te houden. Uw winst is ook dat u de wachttijden van de verschillende aanbieders met elkaar kunt vergelijken. Vervolgens is de keus aan u.

U bent natuurlijk vrij om te kiezen voor een aanbieder met een wat langere wachttijd, als u graag daar behandeld wilt worden. Maar vindt u de wachttijd te lang, neem dan contact op met de Menzis Zorgadviseur. De Zorgadviseur gaat op zoek naar een zorgaanbieder waar u eerder terecht kunt.

Let op: wachttijden gelden nóóit voor spoedeisende hulp, daarvoor kunt u altijd direct terecht!


Kijk op website van uw zorgaanbieder

Hoe komt u te weten of er een wachttijd is bij de psycholoog, psychiater of instelling? En zo ja, hoe lang moet u dan wachten? Vanaf 1 april 2016 zijn alle zorgaanbieders in de geestelijke gezondheidszorg – naast de instellingen nu ook de vrijgevestigde psychologen en psychiaters – verplicht hun wachttijden te publiceren op hun website. Daar moeten ze niet alleen aangeven hoe lang het duurt voordat u het eerste gesprek krijgt (intake), maar ook hoe lang het dan nog duurt voordat u kunt starten (behandeling). 

Er zijn zorgaanbieders die verschillende wachttijden aanhouden voor patiënten van de ene en de andere zorgverzekeraar. Dat mag, maar dan moeten ze dat wel op hun website vermelden.

Korte wachttijden in 4 stappen:

 
  1. Vraag uw huisarts Uw huisarts kent de psychologen, psychiaters en ggz-instelling bij u in de buurt. Hij of zij kan samen met u een goede inschatting maken welke behandeling of therapie u nodig heeft en de verwijzing met u bespreken.

  2. Kijk op menzis.nl/zorgvinder Controleer eerst of de zorgaanbieder die uw huisarts adviseert (of een zorgaanbieder die u zelf uitkiest) een contract heeft met Menzis. Ja? Dan vergoedt Menzis alle behandelingen (u betaalt wel eigen risico). Nee? Kies dan een alternatief, eventueel in overleg met uw huisarts.

  3. Kijk op website van de zorgaanbieder Op de website van de zorgaanbieder van uw keuze staat hoe lang u moet wachten op het intakegesprek en hoe lang het dan nog duurt voor uw behandeling start.

  4. Wachttijd te lang? Bel de Menzis Zorgadviseur Vindt u dat u te lang moet wachten of heeft de zorgaanbieder geen mogelijkheden meer om nieuwe klanten toe te laten? Neem dan contact op met de Menzis Zorgadviseur. Hij of zij gaat voor u op zoek naar een zorgaanbieder waar u sneller terecht kunt en die nog ruimte heeft voor nieuwe klanten. Bel 088 222 4242. Of ga naar menzis.nl/zorgadviseur.

Maximale wachttijden

De overheid heeft de  maximale wachttijden vastgesteld: de treeknormen. Die vindt u op www.nza.nl. U heeft recht op onze wachtlijstbemiddeling als de wachttijd langer is dan de treeknorm. Maar Menzis gaat verder: we vinden – ongeacht deze norm – dat u zo snel mogelijk moet kunnen starten. Als u langer moet wachten dan u wilt, helpen we graag.

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.