Zorg past beter bij wat klant wil door slimmer budget

lachende dames

Verpleeghuizen en instellingen voor gehandicapten in Gelderland, Groningen en Twente krijgen in 2017 van Menzis Zorgkantoor een budget voor iedere individuele klant. Dat betekent onder andere dat mensen niet voor een gesloten deur kunnen komen te staan of naar een andere regio moeten omdat een instelling geen budget meer heeft.

15 november 2016

Menzis Zorgkantoor maakte hierover afspraken met zorginstellingen in Gelderland, Groningen en Twente. Deze zogeheten persoonsvolgende zorgfinanciering is een primeur in Nederland en kwam tot stand na afstemming tussen patiëntorganisaties, zorgaanbieders en Menzis Zorgkantoor.

 

Meerwaarde

Naast de financiën spraken ze ook af om continu met elkaar in gesprek te blijven en om zorgaanbieders die meerwaarde bieden aan patiënten daarvoor te belonen. René Kuiphuis (Menzis):

"De nieuwe manier van financieren is daarom tegelijk gericht op de klant én de zorgaanbieder. Het uitgangspunt is dat een klant kan kiezen voor de zorgaanbieder van zijn of haar voorkeur. En dat de zorgverlening niet meer afhankelijk is van het budget dat de instelling nog beschikbaar heeft.
Dat kan nu namelijk nog wel voorkomen, met als gevolg dat patiënten mogelijk niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Of alleen bij een zorgaanbieder in een andere regio."

 

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.