Coach voor kinderen met overgewicht

jongen voetbal

Lekker in je vel zitten, voldoende ontspannen en werken aan een gezond lijf – daar draait het om bij GO! Gezond Onderweg. Doel van dit programma is om kinderen met overgewicht te coachen, zodat ze gezonder gaan eten en meer bewegen. Ook de ouders worden intensief betrokken.

6 december 2016

Er was al eerder een proef in de Arnhemse wijk Malburgen. En inmiddels is de 2e proef gestart, nu in een dorpse omgeving: in Zetten en Herveld. Volgend jaar start een 3e proef. Het doel is te komen tot een landelijke aanpak voor kinderen tussen de 0 en 19 jaar met overgewicht.

gezond onderweg
Hoe werkt GO! precies? De kindergezondheidscoach is het aanspreekpunt voor kinderen en ouders en begeleidt hen 2 jaar. Die lange periode is nodig om een echte gedragsverandering te bereiken.

Verstandig boodschappen doen

Ouders en kinderen kunnen gratis meedoen aan kookworkshops, sport en fitness in hun eigen dorp. En de coach begeleidt ouders en kind bij het ‘verstandig’ boodschappen doen. Of zoals Liane Ermstrang, manager GEZ Samenwerkingsverband Midden Betuwe, het zegt:

Als je trek hebt, pak je dan een appel of een reep? Wat is gezond eten, waar word je dik van? De kindergezondheidscoach maakt je daar bewust van, geeft informatie, helpt zonder poespas. De coach is er speciaal voor opgeleid en heeft meerdere gezinnen onder haar hoede, met in totaal 15 kinderen.

Menzis draagt bij

De kindergezondheidscoach werkt nauw samen met jeugdartsen en huisartsen uit Herveld en Zetten. En met kinderartsen van Rijnstate, gemeente Overbetuwe en andere zorg- en hulpverleners uit de 2 dorpen.

Menzis is vrijwel vanaf de start  betrokken bij dit mooie initiatief en ondersteunt waar mogelijk. Bijvoorbeeld door financieel bij te dragen aan het GHZ in Zetten en samen met de gemeente Arnhem onderzoek te doen naar mogelijkheden om kindercoaches structureel in te zetten.

Daphne Janssen (9), Zetten

Doet mee met GO! vanaf juni 2016

"Nu dans ik elke dag"

Ik vond het heel erg dat ik te dik was. Daardoor kon ik ook veel dingen niet meer: niet lang rennen, niet ver lopen. Hoe ik te dik werd? Ik at te vaak chips en snoep, woog wel 75 kilo. En nu nog maar 57. Gewoon door gezonder te eten: ik eet nu veel groente en fruit, chips bijna niet meer.

Ik ben ook iets meer gaan bewegen. Ik loop meer en ga ook vaker zwemmen. En ik zit op dansles, één keer per week. Nu sta ik élke dag te dansen, dat hou ik best vol. Ik kan ook verder lopen en heb meer energie dan vroeger. De kinderen in mijn klas vinden het heel knap dat ik zo ben afgevallen.

familie janssen
Hans, Alice en Daphne Janssen doen mee aan GO!

Alice Janssen (44), Zetten

Doet mee met GO! vanaf juni 2016

"Ik was ten einde raad"

De schoolarts gaf mijn dochtertje Daphne een folder mee, zo is het begonnen. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik toen al ten einde raad was. Mijn hele familie is te zwaar, en ik at alles wat los en vast zat. Ik heb al vaker hulp gevraagd, van de huisarts, van de diëtist. En ik ben naar een kliniek voor eetverslaafden geweest, in Nijmegen. Maar ik durf geen snelweg te rijden, dus die oplossing viel snel af.

Op een gegeven moment huilde Daphne tranen met tuiten: ze vond het zó erg dat ze te dik was. ‘Wat ben ik een slechte moeder’, dacht ik nog. Dit was voor mij dé reden om te veranderen. Inmiddels is de knop om, hadden ze het me maar eerder verteld hoe het werkt: gezonder eten, meer bewegen. Afvallen was voor mij ook echt nodig, ik kreeg lichamelijke klachten, kwam ’s avonds de bank niet af, kon amper de trap nog op. Vóór GO! woog ik ruim 167 kilo, nu 40 kilo minder en mijn doel is nóg 10 kilo eraf. We zijn ook echt anders gaan eten: ik gril mijn vlees zonder olie of boter en we eten veel vers fruit in plaats van snacks. Ik voel me fantastisch!

Hans Janssen (48), Zetten

Doet mee met GO! vanaf juni 2016

"Ik zat de hele avond op de bank"

Ik had eigenlijk helemaal geen probleem met mijn overgewicht. Woog weliswaar 146 kilo, maar had nergens last van, niet aan mijn knieën, niet aan mijn rug. En veel collega’s, buren en vrienden zijn ook te zwaar – dus niemand zei iets tegen me. Dat ik toch meedoe met GO! komt door Daphne, zij heeft mij gemotiveerd om af te vallen. We eten nu precies hetzelfde als zij: goed ontbijt, veel groente. Als ik trek had pakte ik vroeger chips, koek, chocola, worst, kaas. Nu schil ik een appeltje of pel een mandarijntje. Gek eigenlijk, die snacks mis ik totaal niet.

Ook ben ik meer gaan bewegen. Na m’n werk ga ik vaak nog een stuk fietsen, al gauw een kilometer of tien. Als het buiten koud is, ga ik naar boven en doe daar m’n workout met gewichten. Vroeger zat ik de hele avond op de bank, te moe om nog iets te ondernemen. De knop is om. Maar ik hoef geen sixpack en onder de honderd kilo, al val ik nog steeds elke week een paar ons af. Wacht even, m’n vrouw roept wat … oh, dan gaat ze van me scheiden!

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.