Diabetes de baas

jongen groenten

Herstelcirkel in de Wijk is een initiatief van de gezondheidscentra in Lent en Oosterhout (STIELO), Radboudumc en Menzis. Projectleider Huub ter Haar noemt het een uniek project. “20 mensen met diabetes type 2 stimuleren elkaar tot gezonder eten, meer bewegen en beter omgaan met stress.”

6 december 2016

De deelnemers krijgen ondersteuning van een Leefkrachtcoach. De coach komt bij hen thuis en helpt ze om zélf de regie van hun leven op te pakken. Deelnemers organiseren ook zelf activiteiten. Bijvoorbeeld workshops waar zij leren gezond en lekker te koken. Maar ook samen wandelen en fietsen. Of een rondleiding door de supermarkt om onbewerkte voeding te leren herkennen.

Je eigen leven sturen

Huub ter Haar:

huub ter haar

Die groepsdynamiek is zó belangrijk, dat maakt nu net het verschil. De mensen trekken samen op. Dat is voor de meesten noodzakelijk om de vicieuze cirkel te doorbreken: te hoog glucosegehalte zorgt voor meer insulineaanmaak, zorgt voor overgewicht, zorgt voor een hoger glucosegehalte, enzovoort.

Vaak ligt de nadruk op de gevolgen van de ziekte, maar in dit project willen we terug naar de oorzaken. Het besef dat je zelf je gezondheid kunt sturen, levert veel op. Patiënten krijgen meer energie, voelen zich vitaler. En ze zeggen: ik ben gelukkiger nu.

Elkaar stimuleren

Huub zegt dat het samen optrekken met lotgenoten moet leiden tot een blijvende gedragsverandering: gezonder eten, meer bewegen, minder stress.

Veel mensen kunnen dit niet in hun eentje, elkaar inspireren is echt nodig. Deze aanpak is laagdrempelig, staat dichtbij de mensen en stimuleert hen om zélf in actie te komen.

Daarom beginnen we ook met de vraag om drie uitgangspunten te ‘ondertekenen’: ik wil veranderen (ik zie urgentie), ik kan veranderen (diabetes is te keren), ik mag veranderen (mijn huisarts vindt het goed).

Het project is gestart in september 2016, in januari 2017 worden de eerste resultaten verwacht.

Tamara Baert

Leefkrachtcoach

'Net dat extra zetje'

Elke diabetespatiënt weet het: meer bewegen, gezonder eten, voldoende ontspannen. Maar in je eentje het roer omgooien is vaak lastig. De kracht van dit project is dat ze het samen doen. Daarom zijn er ook groepsbijeenkomsten. Hier doen ze nieuwe kennis op, geven elkaar advies, wisselen recepten uit, maken afspraken om samen te wandelen.

Daarnaast hebben ze individuele begeleiding nodig. Bij hen thuis geef ik ze net dat extra zetje. Ik vraag door als die gezondere leefstijl maar niet wil lukken. Waar loop je vast, wat heb je nog nodig? Nog niet iedereen heeft de rotsvaste overtuiging dat ze door gezonder te leven minder medicijnen nodig hebben en zich fitter voelen. Ik help de deelnemers bij het maken van eigen keuzes om hun leefstijl te verbeteren.

henk stok

Henk Stok

diabetes-patiënt

'Ik voel me fitter'

Ik ben nu bewuster bezig met m’n gezondheid. Ben anders gaan eten. En heb m’n medicijnen afgebouwd, in overleg met de huisarts. Dankzij alle informatie besefte ik dat ik een verkeerd beeld van mijn ziekte had. Ik dacht dat ik geen stofje had in m’n lijf om mijn insuline in de bloedbaan te brengen. Nu weet ik hoe het echt zit: als ik een stuk brood eet, schiet mijn bloedsuikerspiegel omhoog en komt het signaal ‘maak veel insuline’. Maar dat komt dan te laat, omdat de bloedsuikerspiegel snel weer daalt. Dit heeft m’n lichaam ‘doof’ gemaakt voor de insuline die er op het verkeerde moment wel is.

Door anders te eten – minder koolhydraten, meer vetten en eiwitten – voorkom ik pieken in m’n bloedsuikerspiegel en komt mijn eigen insuline wél op tijd. Ik voel me daardoor nu al fitter en val ook af.

Nieuwsthema's:

Menzis SamenGezond

Erin doet mee aan Herstelcirkel in de Wijk. "Dit is precies wat ik nodig heb", zegt ze in haar blog op samengezond.nl.

Regioaanpak

Het project ’Herstelcirkel in de wijk’ is onderdeel van onze regioaanpak. Samen met klanten verdiepen we ons daarbij in onderwerpen die voor hen – en de regio – belangrijk zijn.

Samen met klanten en (zorg)partners realiseren we zo klantgerichte oplossingsrichtingen.

Meer uit Gelderland

Lees meer Gelders zorgnieuws:

Meer binnen thema

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.