Vijftien jaar huisartsenpost: van pionieren naar professionaliseren

huisarts meisje

Wilma Boom, directeur Huisartsenpost Oude IJssel (naast Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem) gaat met pensioen. Een goed moment om terug te blikken op 15 jaar huisartsenpost.

6 december 2016

De huisartsenpost zoals we die nu kennen, bestaat nog maar 15 jaar. Daarvoor draaiden de huisartsen veel diensten in de nacht, in de weekenden en op feestdagen. Er moest een einde komen aan die voortdurende overbelasting. De Huisartsenpost Oude IJssel is één van de eerste in Nederland, en voor Wilma betekende dit flink pionieren.

We hadden een pand en een telefoon, meer niet. Vervolgens hebben we doktersassistenten opgeleid tot triagist. Stap voor stap kwam de overheid (samen met de beroeps- en branchevereniging) met steeds nieuwe eisen en regels, over documenteren, opleiden en bereikbaarheid. We hebben zeker in die beginjaren keihard gewerkt. Er staat nu een stabiel team, dat uitgegroeid is van 12 naar 26 mensen.

wilma boom

Wilma Boom: "Huisartsenpost Oude IJssel gaat een mooie toekomst tegemoet"

Als één van de eerste gecertificeerd

Om de Huisartsenpost Oude IJssel bekend te maken bij het grote publiek hield Wilma met haar mensen – in de beginjaren – meer dan 100 presentaties bij verzorgingstehuizen, vrouwenverenigingen en de thuiszorg. Toen de huisartsenpost op de kaart stond, verlegde Wilma de aandacht naar het verder ontwikkelen van de organisatie.

Na 6 jaar waren we zo ver dat we gecertificeerd konden worden, als één van de eerste in Nederland. Dit betekent dat onze kwaliteit van dienstverlening en patiëntveiligheid op hoog niveau staan. Allerlei zaken zijn nu geborgd. Denk aan het verantwoord omgaan met medicatie, een goede overdracht naar de huisartsen en een goede organisatiestructuur.

Steeds zwaardere eisen aan de triagist

Wat waren in haar ogen de belangrijkste ontwikkelingen in de afgelopen 15 jaar?

Het beroep triagist (de voormalige doktersassistent) stond natuurlijk nog in de kinderschoenen. Maar gaandeweg werden er steeds zwaardere eisen gesteld, ze worden nog regelmatig bijgeschoold. Onze triagisten zijn de kern van onze huisartsenpost. Zij hebben onbekende patiënten aan de lijn: de triagist kent ze niet, ziet ze niet. Toch moet ze zich in korte tijd een beeld vormen: wat is er aan de hand, welke hulp is nodig en hoe snel?

Elk jaar 42.000 contacten met patiënten

Wilma ziet ook een verschuiving in de hulpvraag, die steeds complexer wordt. Dat heeft in haar ogen vooral te maken met het feit dat mensen steeds korter in het ziekenhuis verblijven.
Patiënten die op vrijdag uit het ziekenhuis worden ontslagen en in het weekend klachten krijgen, bellen ons. Ik zie ook dat mensen mondiger worden. Ze vragen ons niet alleen hulp, vaak eisen ze dat ook. Neem daarbij het feit dat we per jaar 42.000 contacten hebben met patiënten – de ene helft krijgt telefonisch advies, de andere helft komt op consult – dan begrijp je dat we als huisartsenpost de handen vol hebben.

Dit laatste wordt nog versterkt doordat steeds meer mensen eigenlijk niet zo goed weten voor welke klachten of vragen ze de huisartsenpost kunnen bezoeken. Niet alleen in Doetinchem, het is een landelijk probleem.

Er is nog veel onwetendheid: wanneer kun je nu wel en wanneer niet naar de huisartsenpost? Daar moeten we dus meer informatie over geven en ik hoop dat er een landelijke campagne komt. Dit zou de onterechte zorgvraag aan de huisartsenposten kunnen indammen. We zijn er alleen voor klachten die niet kunnen wachten.

Eén loket voor spoedzorg in 2020

Kijkt Wilma met tevredenheid terug op 15 jaar huisartsenpost?

Zeker. We leveren kwaliteit, de lijnen zijn kort, onze medewerkers zijn gedreven en loyaal en de samenwerking met de 67 aangesloten huisartsen is uitstekend. De Huisartsenpost Oude IJssel gaat een mooie toekomst tegemoet. In 2020 komt er nieuwbouw voor het Slingeland Ziekenhuis met een geïntegreerde Spoedeisende Hulp en huisartsenpost. De patiënt krijgt in Doetinchem dus één loket voor spoedzorg, wel zo efficiënt.

Wilma gaat vanaf half april 2017 met pensioen. Achter de geraniums zal je haar niet vinden:

Ik ga véél lezen, koken en bridgen en meer tijd maken om te genieten van onze kleinkinderen. Maar eerst ga ik naar Ethiopië voor Chale, een stichting die zorgt dat kinderen naar een goede school kunnen.

Wanneer ga je naar de huisartsenpost?

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.