Meerjarige afspraken Lentis en Menzis primeur in geestelijke gezondheidszorg

huisarts oudere man

De komende jaren werken we samen met Lentis, de organisatie voor geestelijke gezondheidszorg in Noord Nederland, om de kwaliteit van zorg aan cliënten te verhogen, de toegankelijkheid te garanderen en tegelijkertijd de kosten in de hand te houden. Op woensdag 7 december spraken we af om ons hiervoor voor meerdere jaren aan elkaar te verbinden.

7 december 2016

Lentis en Menzis willen onder andere een innovatieve financiering ontwikkelen, één die beter is toegesneden op de verscheidenheid van cliënten en behandelingen. Op die manier kan het beste de waarde van zorg worden verbeterd en de zorgkosten voor de bijna tienduizend patiënten die Lentis jaarlijks behandelt en die bij Menzis zijn verzekerd worden gereduceerd.

Het is voor het eerst dat er in de geestelijke gezondheidszorg over deze breedte van het zorgaanbod een meerjarencontract wordt afgesloten. De meerjarenafspraken tussen Lentis en Menzis moeten in 2017 ingaan en lopen vervolgens tot 2019.

meerjarenafspraak lentis en menzis
Martin Sitalsing (bestuursvoorzitter Lentis, rechts) en Corstiaan Bruinsma (lid raad van bestuur Lentis) flankeren Joris van Eijck bij de ondertekening van de intentieverklaring

Meer regionaal samenwerken

Door een meerjarencontract aan te gaan verbinden Lentis en Menzis zich niet alleen voor een langere periode aan elkaar, de organisaties zullen – ieder vanuit hun eigen verantwoordelijkheid – meer samenwerken in de contacten met andere regionale belanghebbenden.

 

Persoonsgerichte zorgprogramma’s

Lentis gaat in het kader van de samenwerking individuele zorgprogramma’s ontwikkelen waarin informatie over en van de individuele patiënt wordt gecombineerd met informatie over de beste zorg vanuit richtlijnen. Op die manier kan voor elke cliënt het meest optimale behandelresultaat worden bereikt.

 

Eerder zicht op resultaten behandeling

Groot voordeel is verder dat door de nauwe samenwerking er eerder en beter zicht komt op de resultaten van de geboden geestelijke gezondheidszorg in relatie tot de gezondheidswinst die wordt bereikt.

Joris van Eijck, directeur Zorg bij Menzis, onderstreept het belang van de overeenkomst:

joris van eijck

Met deze meerjarenovereenkomst levert Menzis een bijdrage aan het voorspelbaarder maken van behandelingen in de geestelijke gezondheidszorg. Dat levert waarde op voor de cliënt, voor de zorgaanbieder én voor onze verzekerden.

Menzis richt zich op de leefkracht van haar leden: alles wat er voor zorgt dat je je lichamelijk, sociaal én geestelijk goed voelt. Lentis richt zich er op om er voor te zorgen dat mensen geestelijk optimaal in conditie zijn – of komen. Daarom is het goed dat wij voor de komende jaren afspraken maken over hoe we dit samen kunnen realiseren.

“Samen de geestelijke gezondheidszorg serieus vernieuwen”

Corstiaan Bruinsma, psychiater en lid Raad van Bestuur van Lentis:
corstiaan bruinsma

We willen samen met Menzis de geestelijke gezondheidszorg serieus vernieuwen. De samenleving  wordt steeds complexer, waardoor psychisch kwetsbare mensen eerder tegen hun grenzen aanlopen. Dit leidt tot een toename van de vraag om zorg. Wij zijn er van overtuigd, dat we in gezamenlijkheid deze toenemende vraag op kunnen vangen door slimme innovaties waardoor de kwaliteit van zorg verder verbetert en tegelijk toegankelijk en betaalbaar blijft.

Op de website van Menzis maken we gebruik van cookies. We doen dit om te zorgen dat de website naar behoren functioneert, om het gebruiksgemak te vergroten en om onze website te verbeteren op basis van analyses. Daarnaast gebruiken we marketingcookies om content en advertenties te personaliseren en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u via de link “instellingen aanpassen” uw voorkeur aanpassen. Meer informatie over cookies vindt u in onze cookiepolicy.